Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

MIMORIADNE Pitva potvrdila šokujúcu pravdu! Prvé úmrtie po útoku medveďa na Liptove

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÁ LUŽNA – Pitva 57-ročného muža, ktorého telo našli v pondelok (14. 6.) v doline Banskô v Liptovskej Lúžnej, preukázala, že zahynul po útoku medveďa.

Informovala o tom žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. V novodobej histórii Slovenska ide o prvý smrteľný stret medveďa s človekom. Starosta Liptovskej Lúžnej Albín Husarčík priblížil, že k udalosti došlo, keď bol nebohý muž v doline na prechádzke. Zdôraznil, že ide o lokalitu v extraviláne, kam ľudia zvyknú chodievať. V centre dediny podľa neho problém s výskytom medveďov nikdy nemali, chodievajú však na salaš. "V prírode sa veľa ľudí stretáva s medveďom, vidia ho, ale prípad napadnutia človeka tu v našej obci ešte nebol," podotkol.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriely Kremeňovej prijali policajti oznámenie o nezvestnosti 57-ročného muža z okresu Ružomberok v pondelok v ranných hodinách. "Počas pátracej akcie sme nezvestnú osobu vypátrali v katastri obce Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok bez známok života. Privolaný obhliadajúci lekár konštatoval smrť a s cieľom zistenia presnej príčiny smrti muža bude vykonaná pitva. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom vyšetrovania vo veci prečinu usmrtenia," dodala krajská policajná hovorkyňa.

Súdny lekár tiež konštatoval, že k smrti nedošlo prirodzeným spôsobom. Muž mal na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryznutím. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa. Lesy SR v statuse podotýkajú, že dlhodobo upozorňujú na riziko stretu človeka s medveďom.

"Žiadosti o regulačný odlov medveďov sú dlhodobo zamietané ako neopodstatnené, čo má vplyv na neúnosný nárast medvedej populácie. Dokazuje to aj výskyt medveďov v lokalitách, ktoré pre tieto šelmy nie sú prirodzené (oblasť Senice, Galanty)," píšu Lesy SR.

Počet stretnutí šelmy s človekom sa bude zvyšovať

Podľa Lesov SR sa so zvyšujúcou sa početnosťou populácie medveďa hnedého, ako aj nárastom turistiky môžeme predpokladať, že bude dochádzať k čoraz častejším stretom človeka s medveďom. "Preto nabádame návštevníkov prírody, aby boli obozretní, v prírode sa pohybovali v skupinkách, rozprávali sa, aby medveď spozoroval včas ich prítomnosť a vyhol sa tak kontaktu s človekom. Je dobré, pokiaľ informujeme blízkych, do ktorej lokality ideme na turistiku alebo na huby," uzatvárajú Lesy SR svoj príspevok na Facebooku.

Okolnosti sa budú vyšetrovať

Okolnosti zabitia 57-ročného muža medveďom v Liptovskej Lúžnej budú predmetom vyšetrovania. Experti Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR odoberú vzorky DNA z trusu zvieraťa, aby zistili druh a pohlavie. Výsledkom by mohlo byť konkrétne identifikovanie jedinca. Informovalo o tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Správu o obeti útoku zveri prijal envirorezort s poľutovaním.

Lov medveďa nepožadujú poľovníci, ale ľudia z vidieka

MŽP podľa komory vôbec neprezentuje fakt, že lov medveďa nepožadujú poľovníci, ale ľudia z vidieka či obyvatelia obcí, „ktorí si chcú užívať svoje lesné pozemky, ale majú strach, pretože medveďov tam majú viac ako ktorejkoľvek inej zveri,“ vysvetlila komora s tým, že samosprávam nie je umožnené chrániť život a zdravie svojich občanov.

„Stalo sa zrejme presne to, na čo poľovníci už dlhodobo upozorňujú aj vzhľadom na skúsenosti z Rumunska. Slovensko má dlhodobo najväčšiu hustotu medveďov na svete a varujeme spoločnosť, že k takýmto stretom bude dochádzať častejšie,“ uviedli poľovníci. Upozorňujú, že problém nevyrieši Zásahový tím pre medveďa hnedého. Dôležitá je podľa nich práve komunikácia MŽP s miestnymi ľuďmi, samosprávami či odbornými organizáciami.

Viac o téme: úmrtieMedveďLiptov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu