Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Inšpektori SOI našli v bižutérii na FOTO obrovské nebezpečenstvo: Hrozba rakoviny a alergií!

SOI varuje pred zdraviu škodlivou bižutériou Zobraziť galériu (10)
SOI varuje pred zdraviu škodlivou bižutériou (Zdroj: SOI)

BRATISLAVA – Na Slovensko mierila mimoriadne zdraviu škodlivá bižutéria. Našťastie, na hraniciach ju zadržali colníci. Reč je prsteňoch, náramkoch a retiazkach. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) o tom informovala na svojom webe.

V prsteni v striebornej farbe s priehľadnými a modrými kamienkami zo Singapuru sa odhalilo kadmium, ktoré je škodlivé pre ľudské zdravie, pretože sa hromadí v tele, kde môže poškodiť orgány a spôsobiť rakovinu.

Inšpektori SOI našli v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SOI)

„Prsteň bol zabalený v priehľadnom plastovom obale, pričom na obale bol nalepený štítok s identifikačným údajom LR 072-10,“ priblížila SOI. Úrad ďalej zdôraznil, že bižutéria pri dotyku s kožou nesmie prekročiť hodnotu 0,01 % hmotnostných kadmia v kovových častiach šperkov.

Inšpektori SOI našli v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SOI)

„V prípade vyššie uvedeného prsteňa bola nameraná hodnota 84,6 % hmotnostných kadmia,“ spresnila SOI s tým, že daný prsteň môže spôsobiť poškodenie obličiek, pľúc a môže predstavovať potencionálne rizikový faktor pre vznik rakoviny.

Ak máte v kuchyni hrniec na FOTO, pozor! SOI-ka ho stiahla z trhu: Je nebezpečný

Nebezpečenstvo sa našlo aj v 60-centimetrovej retiazke striebornej farby a náramku z tenkých drôtov. Oba výrobky taktiež pochádzajú zo Singapuru. Príčinou ich nebezpečnosti je nikel. Ide o silný senzibilizátor, ktorý môže spôsobiť alergické reakcie, ak sa vyskytuje v predmetoch, ktoré prichádzajú do priameho a dlhodobého kontaktu s pokožkou.

Inšpektori SOI našli v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SOI)

„Bižutéria určená na priamy a dlhodobý kontakt s pokožkou ako napríklad náušnice, náhrdelníky, náramky a retiazky, ozdoby na členky, prstene a pod., nesmie obsahovať nikel v hodnote vyššej ako 0,5 μg/cm²/týždeň (migračný limit). V prípade vyššie uvedenej retiazky bola nameraná hodnota 331 μg/cm²/týždeň,“ zdôvodnila SOI. V náramku bola zistená hodnota 90 μg/cm²/týždeň.

Inšpektori SOI našli v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SOI)

Bižutéria s nadlimitným množstvom niklu môže podľa SOI spôsobiť kožné reakcie, dermatitídu, poruchy trávenia, znížené funkcie pľúc, bronchitídu až zvýšené riziko rakoviny pľúc.

Všetky tri druhy výrobkov SOI v spolupráci s colným orgánom zadržala pri kontrole vonkajších hraníc a neprepustila ich do voľného obehu.

Viac o téme: NebezpečenstvoBižutériaNikelSOIKadmium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu