Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRIESKUM Pellegrini s Matovičom pomaly padajú: Kotlebovci aj ich odídenci útočia na brány parlamentu!

Strany opäť v prieskume bojujú o priazeň svojich voličov. Zobraziť galériu (3)
Strany opäť v prieskume bojujú o priazeň svojich voličov. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Stranícke preferencie sa skúmajú už od nepamäti okrem volebných výsledkov aj tradičnými volebnými prieskumami agentúr. V súčasnej dobe možno povedať, že celú "slávu" si pre seba ukrojila strana Hlas-SD Petra Pellegriniho a svedčí o tom aj posledný prieskum agentúry Focus pre televíziu Markíza.

Ten odprezentovali v nedeľnej diskusnej relácii Na telo. Ak by sa voľby konali teraz, s prehľadom by ich podľa Focusu vyhrala Pellegriniho strana Hlas-Sociálna demokracia so ziskom 21,6 percent, ktorá ale oproti máju klesla skoro o percento. Druhou by tesne bola strana SaS so ziskom 12,8 percenta hlasov a mierne tak vzrástla. Tretí je už opozičný Smer-SD s rovnými 12 percentami hlasov, ktorý tiež mierne narástol. Prieskumu sa zúčastnilo 1011 respondentov a prebiehal od 2. do 9. júna 2021.

PRIESKUM Pellegrini s Matovičom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto TV Markíza)

OĽaNO pozvoľne klesá a Aliancia v parlamente

Najväčší pád v porovnaní s voľbami 2020 zrejme zaznamenalo vládne a premiérske hnutie OĽaNO, ktoré stále padá a v tomto prieskume sa na štvrtom mieste ustálilo s 8,2 percentami. Za nimi je vládna Sme rodina so ziskom 7,6 percent. Pokračujeme Progresívnym Slovenskom so ziskom 6,3 percenta hlasov, v parlamente by bolo aj KDH s 5,8 percentami podpory respondentov a poslední v parlamente by sa objavili aj predstavitelia maďarskej menšiny Aliancia - 5,7 percent.

PRIESKUM Pellegrini s Matovičom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto TV Markíza)

Pred bránami by boli kotlebovci aj exkotlebovci

Prechádzame na druhú stranu 5-percentného kvóra, kde sa na hranici 4,8 umiestnili kotlebovci z ĽSNS so ziskom 4,8 percent a len o 0,2 percenta nižšie sú ich odídenci zo strany Republika. Vládne Za ľudí kleslo o desatinu percenta na 3,4 percenta a dlhodobo sú podľa prieskumov už mimo parlamentu. Podobné je to s národniarmi z SNS, ktorí získali 3,2 percenta. Mimo parlamentu by skončili aj strany Spolu a Dobrá voľba. 

VIDEO Včera Sulík na kongrese SaS vyslovil politologickú úvahu, že Pellegriniho sláva z prieskumov vyšumí:

Sloboda a Solidarita má za sebou kongres, Klusovi vyslovili dôveru až dve tretiny prítomných! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: PrieskumPolitické stranyFocus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu