Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pamätáte si ešte na duchovné videá Hegera? Záhadne zmizli z internetu, sú za tým zrejme členovia spoločenstva!

(Zdroj: Gettyimages.com, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Väčšina bežných Slovákov zrejme do obdobia po voľbách 2020 zrejme ani netušila, koho všetkého posielajú z kandidátky OĽaNO do parlamentu a taktiež zrejme netušili, že exminister Marek Krajčí či súčasný premiér Eduard Heger sa angažovali v tzv. charizmatických kresťanských hnutiach, čo sa neskôr dokázalo aj videami z minulosti kde priam kážu ako duchovný. Tie Hegerove ale začali zázračne miznúť z internetu prakticky hneď po tom, ako zasadol do premiérskej stoličky.

Obsiahle sa téme venoval portál Aktuality.sk. Novinári si totiž začali až po vyhratých voľbách OĽaNO všímať čoraz väčší konzervativizmus jednotlivých vládnych poslancov tohto zoskupenia a o ministroch ani nehovoriac. Najskôr na povrch vyplávalo video o exšéfovi zdravotníckeho rezortu Marekovi Krajčím, ktorý v ňom hovorí o tom, ako videl muža uprostred jogy a modlil sa za neho, pričom ho mal oslobodiť pomocou modlitieb.

Marek Krajčí hovorí o zážitku minulosti (Zdroj: Facebook/L.D.)

Krajčí nebol jediný s takýmto videom, pomodlil sa aj aktuálny premiér

Kým na Krajčího sa po takýchto videách upla pozornosť, jeho kolegu z kandidátky to čoskoro čakalo tiež, keď sa objavilo video s kázajucím Hegerom. Aktuálny premiér je na ňom natočený ešte v roku 2017 a hovorí o svojom vzťahu k Duchu svätému. Keď sa Heger stal po vládnej kríze v marci tohto roka novým premiérom, videá tohto charakteru z internetovej video služby YouTube začali postupne miznúť.

Začal o tom hovoriť aj administrátor kanála na YouTube Jaroslav Šmidovič pod názvom Kmeňový Šamanizmus. Ten má účet aj na sociálnej sieti Facebook, kde všetky videa ešte nezmizli a administrátor stránky sa v nich sťažuje ako mu videa z YouTube-u zmizli. "Vynášame všetko čo vnútri máme. Všetky svoje postoje, myšlienky vynášame pred Boha. Či už my - katolíci v svätej spovedi, ale aj v tej osobnej modlitbe. Hovoríme vtedy s Bohom o všetkom, čo prežívame," káže Heger vo videu spred štyroch rokov.

Za mazaním vraj stoji kresťanské spoločenstvo

Youtube uviedol dôvody ako porušenie autorských práv, pričom nakoniec nezmazal len spomínané videá ale nakoniec aj celý jeho kanál na YouTube. Podľa Aktualít za celým mazaním videí z YouTube kanála stojí Spoločenstvo pri Dóme sv. Martina, ktoré ich pôvodne aj nahralo. Ide o združenie ľudí, ktorí sa stretávajú pri spoločných modlitbách. Súčasťou tohto spoločenstva je aj aktuálny predseda vlády Heger.

Predstaviteľka spoločenstva aj neskôr uviedla dôvody, prečo sa rozhodli videá nahlásiť a následne dosiahnuť ich zmazanie. Podľa jej záverov nejde o žiadne zatajovanie či zapieranie viery zo strany Hegera, no dotyčný administrátor stránky vraj videá bez súhlasu sťahoval, povytŕhal veci z kontextu, prestrihal a šíril tak nepravdy a hoaxy. Úrad vlády pritom tvrdí, že za zmazaním všetkých videí nestoja oni.

Administrátor stránky zúri

Šmidoviča však nahnevalo, že sa takýmto spôsobom docielilo zmazanie týchto videí. "Dôvod, prečo som zverejnil kritické videá o Hegerovi či Krajčím, je ten, aby verejnosť poznala pravdu aj o fundamentalistickom kresťanstve v strane OĽaNO, aby sa tak mohol sekulárny volič, plne informovaný, lepšie rozhodnúť,“ vysvetľuje.

Je však nutné podotknúť, že stretávanie sa tzv. "kresťanských charizmatikov" nemožno spájať so sektami, avšak na týchto stretnutiach dochádza k prejavom, ktoré ak by videl bežný ateista, len by krútil hlavou. Veriaci sa modlia v cudzích jazykoch, dvíhajú ruky nad hlavu či používajú prehnané emócie. Podľa všetkého ide o široké hnutie naprieč kresťanskými cirkvami. Len v rámci katolíckej cirkvi sa k nemu vraj hlási až 160 miliónov veriacich a okrem toho majú podporu aj z Vatikánu.

Viac o téme: NáboženstvoKázeňVideáMazanieEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu