Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ľudia hlásia problémy s registračným formulárom: Prekonal som Covid, posielajú ma do karantény! NCZI reaguje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Prešovský kraj)

BRATISLAVA - Ľuďom, ktorí prekonali koronavírus a chcú prísť na Slovensko zo zelenej krajiny, stačí potvrdenie nie staršie ako 180 dní. Aj tak sa však musia zaregistrovať cez formulár. A tu nastáva podľa niektorých problém.

Archívne video

Situácia okolo koronavírusu sa stále zlepšuje, červené okresy sú už len dva, COVID semafor má nové pravidlá (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pandemická situácia je na Slovensku čoraz lepšia a ľahšie je aj cestovanie medzi krajina. Na zozname tzv. zelených krajín je aj Česká republika. Ak ste očkovaní alebo máte potvrdenie o prekonaní koronavírus, ktoré nie je staršie ako 180 dní, po príchode od našich susedov nemusíte ísť do karantény. Musíte ale vyplniť formulár na webovej stránke korona.gov.sk. A s tým majú niektorí ľudia problém. 

KORONAVÍRUS Úrady hlásia nové prípady: Vynikajúce správy, po dlhom čase bez jedinej obete za 24 hodín!

Ako napísal Peter, formulár neberie potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid-19 a registrácia ho nepustí na ďalšiu stránku bez toho, aby vyplnil miesto samokarantény. "Po viac ako desiatke telefonátov ako na Ministerstvo zdravotníctva SR, Veľvyslanectvo SR v Českej republike či hygieny, som sa od nikoho nedozvedel, ako mám zákonite postupovať pri vstupe na Slovensko. Mám lekárske potvrdenie o prekonaní ochorenia v posledných 180 dňoch a, bohužiaľ, systém to neakceptuje, aj keď podľa vládnych predstaviteľov SR by mal," napísal rozhorčený Peter. 

Koronavírus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

S otázkami sme sa preto obrátili na Národné centrum zdravotníckych informácií a pýtali sme sa, či je v systéme chyba. "Formulár „berie“ možnosť dokladu o prekonaní ochorenia Covid-19. Vyplnenie karanténnej adresy je súčasťou formuláru. Toto vyplnenie ostalo vo formulári z preventívnych dôvodov pri náhlom zhoršení epidemiologickej situácie," informovala hovorkyňa Veronika Bauch. 

V praxi to teda znamená, že aj keď ste ochorenie prekonali a máte o tom doklad, vo formulári aj tak musíte uviesť miesto karantény. Do nej však nastúpiť nemusíte. 

Koronavírus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Viac o téme: OchorenieFormulárKaranténaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu