Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cestovný SEMAFOR sa od pondelka mení: Nové pravidlá a viac výnimiek! Do okolitých štátov už aj bez testu

V cestovnom semafore platia nové pravidlá Zobraziť galériu (6)
V cestovnom semafore platia nové pravidlá (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, ÚV SR)

BRATISLAVA - Vláda v stredu aktualizovala cestovný semafor. Krajiny sú v ňom rozdelené z hľadiska rizikovosti opäť na zelené, červené a čierne krajiny. Tento cestovný semafor je platný od pondelka. Premiér Eduard Heger zároveň informoval o novinkách, ktoré platia najmä pri cestovaní do susedných krajín. Pozrite sa, čo všetko sa mení.

Púšťanie občanov susedných krajín v takzvanej zelenej farbe na územie Slovenska bude od pondelka (14. 6.) s novými podmienkami. Na Slovensko budú môcť vstúpiť už aj s použitím 24-hodinového antigénového testu či 72-hodinového PCR testu proti ochoreniu COVID-19. 

VIDEO O nových podmienkach cestovania do susedných štátov informoval premiér Heger

Premiér Eduard Heger informoval o nových pravidlách cestovného semaforu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Do susedných štátov môžu zaočkovaní cestovať aj bez testu

Zároveň premiér Heger informoval o dohode s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Chorvátskom, vďaka ktorej budú môcť zaočkovaní slovenskí dovolenkári cestovať do destinácií bez testu a bez nutnosti absolvovať karanténu, ak po ich prvej dávke akejkoľvek vakcíny proti COVID-19 prešlo 22 dní. Slovensko momentálne v tomto smere rokuje aj so Slovinskom.

VIDEO Martin Klus o novom cestovnom semafore

Situácia okolo koronavírusu sa stále zlepšuje, červené okresy sú už len dva, COVID semafor má nové pravidlá (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Aj ľudia, ktorí sú zaočkovaní prvou dávkou, sa po 22 dňoch budú môcť vrátiť na Slovensko bez toho, aby absolvovali test či karanténu," podotkol Heger. Premiér uviedol, že sa pandemická situácia na Slovensku naďalej zlepšuje. Vláda preto podľa jeho slov pripravuje pre občanov opatrenia, aby do dovolenkových rezortov cestovali čo najefektívnejšie.

Nové výnimky

Krajiny sú cestovnom semafore rozdelené z hľadiska rizikovosti na zelené, s vysokou mierou zaočkovanosti a priaznivou epidemiologickou situáciou, červené, teda krajiny s nepriaznivou epidemiologickou situáciou, a čierne, s nehodnovernými dátami, alebo šírením nebezpečných variantov. Cestovný semafor hovorí o tom, že po novom sa výnimka z karantény bude vzťahovať na zaočkované osoby minimálne 21 dní po prvej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Cestovný SEMAFOR sa od
Zobraziť galériu (6)

V prípade, že zaočkovaná osoba prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny, výnimka je platná 12 mesiacov od podania prvej dávky vakcíny.

Ďalšou hlavnou myšlienkou pri vytváraní cestovného semaforu bolo, aby výsledná aplikácia nezávisela len od rizika krajiny, z ktorej cestovateľ prichádza, ale aj od toho, aký je imunitný status cestovateľa. Iba zaočkované osoby a osoby po prekonaní ochorenia COVID-19 môžu prísť zo zelených krajín bez povinnosti 14-dňovej karantény.

Slovenskí občania by mohli mať výhody aj pri vstupe do Poľska

Premiér Heger vo štvrtok predstavil svojmu poľskému náprotivku Mateuszovi Morawieckemu iniciatívu, ktorú sa Slovensku podarilo dosiahnuť s Českom, Maďarskom, Rakúskom i Chorvátskom a vyrokovať benefity pre slovenských občanov v rámci cestovania. Slovensko tieto výhody ponúka recipročne a bol by rád, keby sa k tejto dohode pripojilo aj Poľsko.

Cestovný SEMAFOR sa od
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Ľahšie cestovanie aj do štyroch ďalších krajín

Okrem týchto noviniek dnes na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí informoval o tom, že ľahšie cestovanie by malo byť ľahšie aj v rámci ďalších štyroch krajín. Ide o Rakúsko, Francúzsko, Holandsko a Cyprus. 

Rakúsko oznámilo rozšírenie akceptovaných potvrdení o zaočkovaní proti koronavirusu. Po novom uznáva buď slovenský očkovací certifikát, alebo medzinárodný očkovací preukaz WHO, lekárske potvrdenie o očkovaní v nemeckom alebo anglickom jazyku, alebo v zásade každý druh úradne potvrdeného certifikátu (v tomto prípade uznanie je však na posúdení kontrolného orgánu) v nemeckom alebo anglickom jazyku, pokiaľ obsahuje minimálne nasledovné údaje: druh vakcíny a dátum zaočkovania. Toto usmernenie platí minimálne do začiatku júla 2021, kedy sa očakáva zavedenie jednotného, európskeho digitálneho certifikátu. 

Pri vstupe do Francúzska sa pri ceste zo Slovenska možno preukázať potvrdením o očkovaní proti COVID-19 (certifikátom s QR kódom a len v prípade vakcín schválených Európskou liekovou agentúrou) alebo negatívnym RT-PCR či antigénovým testom nie starším ako 72 hodín od vystavenia výsledku. Slovensko je pre Francúzsko momentálne zelenou krajinou.

Od štvrtka (10. júna) sa zmiernili aj podmienky pri cestovaní zo Slovenska do Holandska. Sme zaradení na zoznam bezpečných krajín, nevyžaduje sa podmienka negatívneho testu ani izolácie po príchode do krajiny akýmkoľvek typom dopravy.

A od štvrtka patrí Slovensko do oranžovej kategórie na Cypre. Cestujúci z krajiny oranžovej kategórie (výnimkou sú plne zaočkovaní) musia pred príletom absolvovať molekulárny PCR test (vzorka odobratá max. 72 hodín pred odletom), vyplniť Cyprus Flight Pass formulár a nahrať do žiadosti certifikát preukazujúci negatívny výsledok testu a v prípade vyzvania sa podrobiť náhodnému testovaniu hneď po prílete. Cestujúci z ktorejkoľvek krajiny, ktorí preukážu, že boli zaočkovaní proti COVID-19 všetkými požadovanými dávkami registrovanej vakcíny, sú oslobodení od absolvovania testov tak pred príchodom, ako aj po príchode na Cyprus, pričom akceptujú aj Sputnik V.

Rozdelenie krajín podľa cestovného semaforu

Zoznam zelených krajín a území

Ide o krajiny sveta s vysokou mierou zaočkovanosti a priaznivou epidemiologickou situáciou.

Patrí sem Andorra, Austrália, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česko, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macau, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Singapur, Slovinsko, Svätá stolica (Vatikán),
Španielsko, Švajčiarska konfederácia, Švédsko, Taiwan, Taliansko.

Po návrate z týchto krajín sa vyžaduje negatívny 72-hodinový RT-PCR test alebo 12-hodinový antigénový test, prípadne 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom po príchode z týchto krajín. Výnimky pre zelený systém majú zaočkované osoby, ďalej ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 za posledných 180 dní a deti do 18 rokov.

Cestovný SEMAFOR sa od
Zobraziť galériu (6)

Zoznam červených krajín a území

Ide o krajiny sveta s nepriaznivou epidemiologickou situáciou, kde:
a) 14-dňová miera infekčnosti je vyššia ako 50 na 100 tisíc obyvateľov, alebo
b) epidemiologická situácia sa v krajine rýchlo zhoršuje; a súčasne
c) v krajine nie sú prítomné nebezpečné varianty SARS-CoV-2 s výnimkou variantu B1.1.7 (tzv. „britský“ variant)

Patrí sem Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kosovo, Kuba, Libanon, Moldavsko, Portoriko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tunisko, Turecko, Ukrajina.

V prípade návratu z týchto krajín sa vyžaduje 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom najskôr na ôsmy deň.

Zoznam čiernych krajín a území

Ide o krajiny s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov SARS-CoV-2 s výnimkou variantu B1.1.7 (tzv. „britský“ variant). Pod túto definíciu aktuálne spadajú štáty ako napr. Brazília, India, či Juhoafrická republika.

Patria sem aj krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými, alebo nekvalitnými dátami. Pod túto definíciu spadajú štáty mnohé zámorské mikroštáty, alebo väčšina krajín afrického kontinentu.

Vo všeobecnosti sem patria všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na zelenom a červenom zozname. Na zoznam čiernych krajín a území patria všetky ostatné krajiny. Po príchode z týchto krajín sa vyžaduje 14-dňová domáca karanténa, nezávisle od výsledku RT-PCR testu z ôsmeho dňa. Výnimku pre červený a čierny systém majú zaočkované osoby so statusom pendlera.

Cestovný SEMAFOR sa od
Zobraziť galériu (6)

Viac o téme: KoronavírusMartin KlusEduard HegerCestovný semafor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu