Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Kauza vraždy Kuciaka ide znova pred súd: Odsúdia Kočnera a Zsuzsovú? Na stole sú nové dôkazy!

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Zobraziť galériu (4)
Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - O necelý mesiac sa bude na Najvyššom súde rozhodovať v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred súd sa tak opäť postaví Marian Kočner a Alena Zsuzsová.

Tri roky od vraždy Kuciaka: NAKA vyvolala Búrku aj Víchricu! Kto si odpyká smrť mladých ľudí? (Zdroj: Maarty)

V septembri minulého roka Špecializovaný trestný súd oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Naopak, Tomáša Szabóa senát pod vedením Ruženy Sabovej uznal vinným. Prípad tak putuje na Najvyšší súd, ktorý bude rozhodovať 15. júna. 

Tri roky od vraždy Kuciaka: VIDEO NAKA vyvolala Búrku aj Víchricu! Kto si odpyká smrť mladých ľudí?

Predsedníčka senátu Ružena Sabová odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Mariana Kočnera len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov. Tomáša Szabóa zároveň súd uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova. Pojednávanie sKočnerom a spol. sa začalo v januári 2020. Senát zložený z predsedníčky, sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ pojednával 22 dní. Obžaloba bola podaná zo šiestich skutkov.

Ján Kuciak a Martina
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Jozef Kuciak)

Nové dôkazy

Prokurátori vo svojom odvolaní kritizujú senát Ruženy Sabovej, že nerozmýšľal logicky a nepripustil niektoré dôkazy. „Rozsudok ako taký je vnútorne rozporný, vydaný predčasne na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu, keď súd bezdôvodne nevykonal, resp. odmietol vykonať viaceré dôkazy navrhované procesnými stranami,“ píše sa v odvolaní. Prokurátor Truban navrhuje aj to, aby celý prípad prebral iný senát Špecializovaného trestného súdu, pretože sa obáva, že senát Ruženy Sabovej bude v prípade postupovať rovnako a rovnako bude pristupovať aj k dôkazom.

Súd nepripustil napríklad niektoré komunikácie z Threemy. V rozsudku tvrdil, že nebolo preukázané, že by Marian Kočner chcel problémy s článkami Jána Kuciaka o jeho osobe riešiť násilnou cestou. Avšak senát nepripustil ako dôkaz správu, ktorú písal Kočner svojmu kamarátovi Miroslavovi Konôpkovi, že "Kuciak dostane kres pi.u".

Kauza vraždy Kuciaka ide
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prokuratúra v auguste krátko pred rozhodnutím súdu oznámila senátu, že získala novú analýzu dát z telefónu Aleny Zsuzsovej a navrhla vrátiť celú kauzu späť do dokazovania. Súd návrhu nevyhovel. Išlo pritom o nové dôkazy. Vyšetrovateľ si napríklad v analýze všímal komunikáciu zo Zuszsovej mobilu a tep jej srdca, ktorý zaznamenával náramok napojený na mobil. Polícii sa podarilo zistiť, že ráno po vražde mala Zsuzsová komunikáciu s nezistenou osobou od piatej hodiny ráno až do 7.26 hod.

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Nový dozorujúci prokurátor

Dozorujúcimi prokurátormi boli Juraj Novocký a Vladimír Turan, ktorý odvolanie písal. Turan však išiel do dôchodku a Juraj Novocký sa v júli stal prokurátorom Európskej prokuratúry. Novým dozorujúcim prokurátorom v tomto prípade je Michal Šúrek.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala vláda Petra Pellegriniho.

Viac o téme: VraždaObžalovaníPojednávaniaSúd Ján KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu