Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Valí sa na Matoviča ďalšia anticena? O Homofóba roka sa pobije s týmto výrokom

Igor Matovič si opäť zasúťaží! Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič si opäť zasúťaží! (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA-Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT) vyhlásili mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.z. deviaty ročník anti-ceny Homofób roka a zverejnili nominácie. Medzi nominovanými sú expremiéri Fico aj Matovič, ministri Sulík a Naď, ale aj poslankyňa Mária Šofranko.

„Do hlasovania o víťazovi sa môže zapojiť každý a každá na webstránke ludskeprava.sk/homofob a to až do pondelka 5. júla. Ani pandémia žiaľ verejne známym osobám nebráni šíriť nenávisť, tak aspoň takýmto spôsobom chceme povedať, že LGBT ľudí si vážime a ľudské práva nás zaujímajú. Aspoň v jeden deň v roku na to chceme upozorniť aj širokú verejnosť. Kto chce svoj postoj prezentovať aj verejne, môže si na odev pripnúť dúhovú stužku, tak ako sa to deje v mnohých krajinách sveta už dlhé roky,“ informovala Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv.

Čo laureát, to hviezda

Víťazmi ankety sa v minulosti stali Štefan Harabin, Marián Kotleba, Konferencia biskupov, ale aj Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov a naposledy poslankyňa Anna Záborská. Cenu si ako prvý a zatiaľ jediný prevzal bývalý predseda NR SR Andrej Danko, ktorí po stretnutí so zástupcami mimovládnych organizácii zmiernil svoje vyjadrenia voči LGBT menšine.

„Po voľbách, ktoré mali predstavovať podľa ich víťazov zmenu, sme sa jej síce dočkali, ale jedine k horšiemu. Pokým predošlé vládne koalície nič pre LGBT ľudí nespravili, tá súčasná sa im snaží aktívne ubližovať napríklad hlasovaním za homofóbne a transfóbne zákony spolu s fašistami. Považujem to na jednej strane za hanebnú snahu získavať politické body šírením klamstiev a nenávisti, no na druhej za jasný výraz bezradnosti voči postupnej akceptácii LGBT menšiny širokou verejnosťou v určitých ultrakonzervatívnych až nábožensky extrémistických kruhov,“ uviedol riaditeľ IĽP.

Vyberte tohtoročného víťaza

“Som za registrované partnerstvá, ale nie pre homosexuálov.”  

 Jaroslav Naď, minister obrany, ktorý potom rovno môže chcieť armádu, ale nie pre vojakov

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB: Jaro Naď)


“Duchovná obroda slovenského národa je dôležitejšia ako fyzické potreby homosexuálov.”

Róbert Fico, viacnásobný predseda Vlády SR, predseda strany Smer-Sociálna demokracia, medzi ktorej základné hodnoty má patriť ochrana menšín a znevýhodnených

Valí sa na Matoviča
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


"Samozrejme neodcudzujem ani nesúdim ľudí rovnakého pohlavia, ale tradičná rodina je základ.”

Mária Šofranko, volebná líderka OĽaNO, vysvetľuje, prečo hlasovala s fašistami za fašistický návrh zákona spôsobom, ktorý odporuje logike

Valí sa na Matoviča
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


“Sme za registrované partnerstvá, nie sme za manželstvá homosexuálnych párov a sme proti adopciám detí homosexuálnymi pármi… Ja nepovažujem za diskrimináciu, keď oni si nesmú adoptovať dieťa. Dieťa má právo na to, aby vyrastalo v štandardnej rodine…” 

Richard Sulík, minister, predseda údajne liberálnej strany SaS, opakovane rozvedený, žije v mimomanželskom pomere

Richard Sulík
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)


“Peťko, prosím, podpíš to Robkovi, nerob drahoty. ... Šup, šup, mucko.”

Igor Matovič, predseda Vlády SR, o svojom predchodcovi v statuse na Facebooku, ktorý na rozdiel od diplomovky písal sám.

Valí sa na Matoviča
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čo môže víťaz získať?

Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4%, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Autorom je známy dizajnér, ktorý ju vytvoril bez nároku na odmenu.

Inštitút ľudských práv (IĽP) je občianske združenie, ktorého cieľom je podporovať rovný prístup k všetkým deklarovaným ľudským právam pre všetkých. Hlavné kampane a projekty zahŕňajú: Väzni svedomia, anti-konšpirátorská kampaň Dôveruj, ale preveruj, študentská súťaž To si píš! a ďalšie. Dúhové Slovensko je neformálne združenie (n.z.) LGBT aktivistov a aktivistiek, ktorí sa angažujú za komplexné zrovnoprávnenie LGBT osôb. 

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičRichard SulíkJaroslav NaďHomofób rokaMaria Šofranko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu