Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE Ústavný súd rozhodol: Advokáta a obhajcu kajúcnika majú okamžite prepustiť!

Martin Ribár
Martin Ribár (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - Advokáta Martina Ribára majú bezodkladne prepustiť z väzby na slobodu. Najvyššiemu súdu SR to nariadil Ústavný súd. Vyplýva to z jeho štvrtkového (13. 5.) nálezu zverejneného na webe. Ribára zadržali policajti v októbri 2019 v rámci akcie Apač zameranej na členov bratislavskej skupiny takáčovcov. 

Podľa Ústavného súdu došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. Najvyšší súd SR mu má zaplatiť aj trovy konania vo výške 687,70 eura.

Vo väzbe bol takmer 20 mesiacov

Advokát Martin Ribár sa dostal do väzby po výpovedi bývalého klienta a kajúcnika v prípade skupiny takáčovcov. K jeho ústavnej sťažnosti sa pripojila aj Slovenská advokátska komora. Hovorila o podozreniach z potláčania základného práva na súdnu ochranu a riadneho výkonu advokácie. Na jeho podporu vznikla aj iniciatíva za právny štát, ktorú podpísali desiatky advokátov.

Advokáta zadržali policajti v októbri 2019 v rámci akcie Apač. Spolu vtedy zadržali 13 ľudí, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov. Špecializovaný trestný súd ho spolu s ďalšími vzal do väzby 30. októbra 2019, väzbu mu následne predlžovali a rozhodnutia potvrdzoval aj Najvyšší súd SR. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Ribára koncom apríla obžalobu z organizovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.

Iniciatíva advokátov rozhodnutie víta

Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) prijal s radosťou nález Ústavného súdu. "Prepustenie JUDr. Martina Ribára z väzby je veľkým víťazstvom IAPŠ, pretože impulzom k vytvoreniu Iniciatívy bol práve tento prípad väzobne stíhaného advokáta. Ide o veľký úspech pre právny štát na Slovensku a celý advokátsky stav. Väzobne stíhanie M. Ribára bolo znepokojujúce a vyvolávalo neistotu, keďže dôvodom väzobného stíhania M. Ribára bol štandardný výkon advokátskej praxe všetkých trestných advokátov na Slovensku," uviedol iniciátor IAPŠ Matej Marhavý

Ako uviedol Marhavý nález Ústavného súdu vo veci ústavnej sťažnosti Ribára je prelomovým. "Preto, že určuje jasné mantinely, kedy je naplnená väzobná podmienka. Ústavný súd uvádza, že súdy musia skúmať materiálne podmienky potreby väzobného stíhania a nemôžu automaticky prijať právnu kvalifikáciu skutku, ktorá je mu kladená za vinu zo strany prokuratúry," uviedol. Podľa IAPŠ je toto rozhodnutie Ústavného súdu prelomové aj v tom, že sa bude týkať mnohých, ktorí sa nachádzajú v kolúznej a preventívnej väzbe.

Viac o téme: Ústavný súdMartin RibárApač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu