Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Analytici zahubili pesimistické vízie o očkovaní: Sme na tom výborne, no chce to ešte veľa práce!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty, Facebook/Dáta bez pátosu)

BRATISLAVA - S očkovaním a jeho tempom na tom Slovensko vôbec nie je tak zle, ako tvrdia niektorí kritici. Tvrdia to v poslednom statuse analytici z Dát bez pátosu. Podľa nich je tempo viac ako uspokojivé, no jedným dychom pripomínajú, že na stole je do konca júna ešte kopec práce a o zatváraní očkovacích centier nemôže byť ani reči.

Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy pre prvoočkovaných (Zdroj: MZ SR, Topky)

Analytici si hneď v úvode zobrali na paškál tempo. "Za 12 dní mája sme zaočkovali I. dávkou 1/4 milióna ľudí. V tabuľke je 240-tisíc, ale dáta upravujeme aj 5 dní dozadu. Je to akceptovateľné. 1/4 milióna ľudí je 5% občanov SR, alebo 6% z tých nad 18 rokov. Výborné tempo a vďaka všetkým zdravotníkom a personálu v očkovacích centrách a miestach," chvália systém očkovania odborníci.

Čakáreň a počty prihlásených

Nemohli obísť ani s tým súvisiace počty prihlásených ľudí v elektronickej čakárni. "V čakárni bolo na konci apríla 235-tisíc ľudí a 10. mája 240-tisíc ľudí. Medzitým sa zaočkovalo 200-tisíc ľudí. Záver: Do čakárne sa za 10 dní prihlásilo 200-tisíc ľudí, a to boli otvorené "dvere" pre Pfizer len pre 45 a viac ročných. Výborná správa. Je to 20-tisíc ľudí denne. Čakáreň sa za prvých 10 dní mája nedarilo vyprázdňovať a ľudom nebolo možné prideľovať termíny, lebo bol záujem väčší ako kapacity. Celých 10 dní mája a silne predpokladáme, že tento trend pokračuje ďalej," definujú prognózy analytici. Pridávajú aj tabuľku počtov prihlásených a čakajúcich ľudí na vakcínu.

Bonus na záver a práca do júna

A to ešte stále nie je všetko, pretože v ďalšej dobrej správe ľudia z Dát bez pátosu informujú, že treba tiež pripočítať ďalšiu skupinu obyvateľstva. "Počet čakajúcich nie je len počet ľudí v čakárni. Treba pripočítať aj tých, ktorým je pridelený termín na očkovanie. Ak sú obsadené termíny len na 5 dní dopredu, tak ide o ďalších 100-tisíc ľudí. Toto je výborná správa. Predpokladáme, že dnes máme v rade: 100-tisíc ľudí s prideleným termínom (obsadené tak do pondelka / utorka budúceho týždňa. 200 - 300-tisíc ľudí v čakárni, ktorí by radi termín dostali. Spolu ide o 300 - 400-tisíc ľudí, čo je aj za súčasných vysokých kapacít očkovania robota do 5 júna," tvrdia odborníci na čísla a dáta.

Práce však veľmi pravdepodobne neskončia ani začiatkom júna. "V máji potrebujeme podať 375-tisíc druhých dávok. Za 12 dní sme podali 100-tisíc dávok. Tempo budeme musieť zvýšiť z priemerných májových 9-tisíc dávok na 15-tisíc dávok. Tým pádom podáme menej I. dávok a roboty máme nie do 5. júna, ale asi do 15. júna. Ak sa nikto nový od dnes neprihlási, čo ale nie je pravda," skonštatovali odborníci na záver.

 

Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk a nemusíte sa obávať o nedostatok práce. 

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBanskej BystriciPrešove Košiciach.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaTempoKoronavírusDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu