Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ Na Slovensku potvrdili prvý prípad indickej mutácie koronavírusu

Koronavírus v Indii Zobraziť galériu (3)
Koronavírus v Indii (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na Slovensku potvrdili indickú mutáciu nového koronavírusu. Osoba z Bratislavského kraja, u ktorej bol tento variant nového koronavírusu potvrdený, prišla na Slovensko z Indie. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Na Slovensku laboratórne potvrdili výskyt „indického“ variantu pandemického vírusu. Identifikovali ho vo vzorkách sekvenovaných v laboratóriách Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, bioinformatická analýza bola vykonaná pracovníkmi Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave.

Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​ (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

 
Osoba z Bratislavského kraja, u ktorej bol „indický“ variant potvrdený, prišla na Slovensko z Indie a bola zaregistrovaná cez web http://korona.gov.sk/ehranica. „Muž dodržiaval zásady domácej izolácie, priebeh jeho ochorenia si nevyžiadal hospitalizáciu. Identifikovali sme jeden úzky kontakt zo spoločne obývaného bytu. Úzky kontakt mal negatívny výsledok testu. Všetky protiepidemické opatrenia boli zabezpečené,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Na Slovensku naďalej dominantne prevažuje britský variant pandemického vírusu.

Základné informácie o variante B.1.617

  • Populárne, no technicky nesprávne označenie „dvojitý mutant“ odkazuje na dve významné mutácie v S-proteíne (E484Q, L452R).
  • Význam a úloha týchto mutácii sú predmetom výskumu, z predbežných výsledkov nateraz nie je možné vyvodzovať definitívne závery o charakteristikách a vlastnostiach variantu B.1.617. Nateraz sa však predpokladá, že „indický variant“ nemusí byť až tak problematický ako iné varianty, napr. „juhoafrický“ a „brazílsky“.
  • Výskyt mutácií môže mať súvislosť so slabšou neutralizáciou vírusu imunitným systémom človeka. To však bolo nateraz pozorované len v laboratóriu, nie v populácii. Mutácie na S-proteíne (spike proteín - „kľúč“ pomocou ktorého vírus vniká do buniek) by tiež mohli variantu pomôcť lepšie sa viazať na ľudské bunky. Nemusí to však automaticky znamenať, že tento variant spôsobuje ochorenia s horším priebehom alebo že je tento variant smrteľnejší.
  • Nejde o celkom nový variant - v globálnej databáze GISAID sa nachádza už od 5. októbra 2020.
  • Najvyšší výskyt B.1.617 dosiaľ zaznamenali v Indii, potom v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska a v Spojených štátoch amerických. Doteraz už bol výskyt zaznamenaný vo viac ako 30 štátoch. Tu však treba zohľadniť aj fakt, že vyšší výskyt variantov vo všeobecnosti vykazujú najmä tie štáty, ktoré sekvenujú veľké objemy vzoriek.
  • Na základe dostupných informácií je nepravdepodobné, že by mutácie v „indickom“ variante spôsobili, že vakcíny proti COVID-19 budú neúčinné. Vakcíny indukujú širokú imunitnú obranu a možno predpokladať, že v prípade nákazy predmetným variantom vírusu prinajmenšom zmiernia závažnosť a priebeh infekcie.
Viac o téme: PotvrdenieKoronavírusJán MikasHlavný hygienikIndický variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu