Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Policajný exprezident Tibor Gašpar zostáva vo väzbe: Súd nevyhovel jeho žiadosti

Obvinený bývalý prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar prichádza do budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (5)
Obvinený bývalý prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar prichádza do budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom v pondelok sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica. Nevyhovel jeho žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu, v ktorej je od vlaňajšieho novembra. Žiadosti prokurátora o predĺženie väzby obvineného ŠTS vyhovel len čiastočne, iba o mesiac do 5. augusta. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju navrhoval predĺžiť do januára budúceho roka.

Tibor Gašpar čelí obvineniu zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnej trestnej činnosti.

VEĽKÝ ZÁSAH NAKA! Bývalý policajný šéf Tibor Gašpar skončil v putách (Zdroj: Ivan Mego)

Na slobodu sa nedostane ani Róbert Krajmer 

ŠTS ponechal vo väzbe aj bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róberta Krajmera. Je obvinený zo založenia zločineckej skupiny, prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Obaja vysokopostavení policajní funkcionári boli zadržaní vlani v novembri v rámci policajnej akcie Očistec, keď NAKA zadržala i ďalšie osoby. Vo väzbe sú preto, aby nemohli ovplyvňovať svedkov na slobode a pokračovať v trestnej činnosti.

Eskorta privádza obvineného bývalého
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Sudca pre prípravné konanie predĺžil lehotu väzby u štyroch obvinených do 5. augusta. Nevyhovel tak v plnom rozsahu návrhu prokurátora ÚŠP predĺžiť ju do 5. januára budúceho roka. Predĺžil ju o mesiac. Lehota väzby obvineným uplynie 5. júla. Okrem jedného obvineného zamietol žiadosti ostatných o prepustenie z väzby na slobodu, respektíve jej nahradenie," reagoval právny zástupca Róberta K. Miroslav Zobok.

Sudca rozhodoval o predĺžení väzby pre piatich obvinených z akcie Očistec (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Vo väzbe zostávajú aj ďalší dvaja bývalí policajní funkcionári, niekdajší šéf NAKA Peter Hraško a exšéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA Marian Zetocha, rovnako zadržaní v rámci akcie Očistec.

AKTUÁLNE Policajný exprezident Tibor
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

AKTUÁLNE Policajný exprezident Tibor
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Bývalého zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika sudca ŠTS v pondelok prepustil z väzby na slobodu.

Rozhodnutie ŠTS nie je právoplatné a o sťažnostiach, či už obvinených alebo prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, rozhodne Najvyšší súd SR.

AKTUÁLNE Policajný exprezident Tibor
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Viac o téme: Súd Tibor GašparPeter HraškoRóbert KrajmerOčistec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu