Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skvelé správy od Čekana! Život sa vracia do normálu: Vedec verí, že čoskoro sa otvoria hranice

Pavol Čekan Zobraziť galériu (2)
Pavol Čekan (Zdroj: archív P. Čekana)

BRATISLAVA – Správy, ktoré určite potešia! Podľa popredného slovenského vedca Pavla Čekana sa pandemická situácia v našej krajine naďalej zlepšuje, pričom koronavírus stráca na sile i v okolitých krajinách. Vedec si myslí, že ak tento trend bude pokračovať aj v ďalších týždňoch, Európa bude počas leta bezpečná a budeme môcť cestovať.

Pavol Čekan, ktorý sa dostal do povedomia verejnosti hlavne vďaka vývoju PCR testov na prítomnosť nového koronavírusu, na svojej sociálnej sieti priniesol hneď niekoľko dobrých správ. Tie nám podľa jeho slov "dávajú nádej, že leto bude fajn".

Minister zdravotníctva a hlavný hygienik informovali o nových opatreniach (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako prvé spomenul, že pandemická situácia sa na Slovensku naďalej zlepšuje. „Počet hospitalizovaných s kovidom klesol pod 1000. 7-dňový kĺzavý medián pozitívnych prípadov klesol pod 350,“ uviedol biochemik.

Za dobrú správu považuje aj spustenie očkovania ľudí od 45 rokov vakcínami Pfizer a Moderna. Ako napísal, sú to najdôveryhodnejšie schválené vakcíny na Slovensku. „Možno tento týždeň klesne hranica na 40. V Banskobystrickom kraji sa darí mobilným očkovacím jednotkám zaočkovať mnoho starších ľudí. Očkovanie akceleruje a vôľa ľudí sa očkovať je možno vyššia, než sme si mysleli,“ doplnil.

Čítajte aj: Lekár Peter Visolajský varuje pred treťou vlnou KORONAVÍRUSU: Môže to byť čoskoro! Výhody pre očkovaných

Čekan ďalej pripomenul, že máme viac ružových okresov. „To znamená, že sa postupne môžu začať vracať do škôl všetci stredoškoláci, uvoľňujú sa aj jednotlivé kultúrne podujatia a tréningy s obmedzeným počtom osôb, atď.“

Očkovanie je účinnou zbraňou proti covidu

Výbornou správou podľa neho je aj nová vedecká štúdia, ktorá potvrdzuje, že očkovanie Pfizerom bráni pred šírením koronavírusu. „Inými slovami, ak sa zaočkujeme, tak nielen chránime seba pred ťažkým priebehom infekcie, ale zároveň znižujeme šírenie vírusu, čím chránime aj našich blízkych a ostatných ľudí,“ zhrnul vedec.

Pandemická situácia sa však nezlepšuje len u nás, ale tiež v okolitých krajinách a celej EÚ. „Ak tento trend bude pokračovať aj v ďalších týždňoch (verím, že bude), Európa bude počas leta bezpečná a hranice sa otvoria,“ domnieva sa Čekan.  

Na záver nezabudol vyzvť ľudí, aby sa aj naďalej správali zodpovedne a dodržiavali všetky platné opatrenia. „Aj napriek týmto super správam, ak chceme mať príjemné a pokojné leto, buďme stále opatrní a zodpovední. Chráňme sa pred vírusom, znižujme mobilitu (ak je to v našich možnostiach), stretávajme sa vonku alebo vo vetraných miestnostiach, dodržujme ROR, poďme sa zaočkovať, atď. Všetci si potrebujeme od pandémie vydýchnuť, ktorá je, ako dobre vieme, veľmi dynamická a vrtkavá. Nesmieme si to teraz pred letom pokaziť,“ dodal Čekan.

Skvelé správy od Čekana!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Pavol Cekan)

Viac o téme: KoronavírusPavol ČekanCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu