Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerka Kolíková to má poriadne nahnuté: Koaličná rada rokuje o jej odvolaní

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Koaličná rada sa aktuálne zaoberá opozičným návrhom na odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Podporu jej deklarujú poslanci Za ľudí aj SaS. Klub OĽANO by mal byť jediný z koalície, ktorý s podporou Kolíkovej váha. Ministerka sa už stretla s klubmi a odpovedala na otázky.

Odmieta pochybnosti, ktoré mali vyvstať na klube OĽANO okolo obstarávania budovy Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Tvrdí, že vtedy na tento proces nemala dosah a doteraz nevedela, že je tam zapojený spoločník jej brata. "Stojíme za ministerkou, tlmočíme to našim koaličným partnerom," uviedla predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Plnú podporu poslancov SaS jej vyjadrila šéfka klubu Anna Zemanová. Kolíková považuje za dobré zaoberať sa otázkou konfliktu záujmu. "Začína sa mi javiť, že sa začína zneužívať, aby sa očierňovali politici, keď to možno nie je úplne na mieste," uviedla. Hoci považuje dôvody opozície za pseudodôvody, stretla sa s klubmi a považovala za dôležité o tom diskutovať. Na otázky poslancov podľa vlastných slov odpovedala najlepšie, ako vedela.

Priznala, že klub OĽANO zaujímalo verejné obstarávanie v súvislosti s budovou, kde sídli jej rezort. Tvrdí, že doteraz ani nevedela o nejakom prepojení na jej brata v tejto súvislosti. "Dozvedela som sa to od Igora Matoviča (OĽANO) včera, že pán Brodňan, ktorý by mal byť v štruktúre prenajímateľa, tak sa nachádza aj v spoločnosti, v ktorej je spoločníkom môj brat," poznamenala. Ozrejmila, že v čase obstarávania na ministerstve nebola a realizoval ho vtedajší minister Gábor Gál (Most-Híd), ktorý neumožnil realizáciu výsledkov obstarávania ešte z čias Lucie Žitňanskej.

Kolíková odmietla, že by do procesu verejného obstarávania zasahovala. Pripomenula i svoje napäté vzťahy s Gálom. "Nemala som absolútne žiadny dosah na žiadne ekonomické veci, žiadne verejné obstarávanie," hovorí. Ak je teda zrejmé, že nezneužívala funkciu, nemalo by byť podľa nej na mieste ani vyvodenie zodpovednosti. "Tento pre mňa pseudoproblém sa objavil na poslaneckom klube OĽANO, neviem, či to bude problém v iných kluboch," dodala s tým, že už komunikovala s klubom Za ľudí aj s lídrom SaS. "Ja tu žiadny konflikt záujmov nevidím, keď ho tam niekto chce vidieť, s tým si ja nepomôžem," uzavrela.

Sme rodina zatiaľ stojí za Kolíkovou

Hnutie Sme rodina nemá zatiaľ žiadny problém s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Kolíková bola s poslancami klubu Sme rodina vo štvrtok (6. 5.), kde zodpovedala všetky otázky a boli podľa Pčolinského vyjasnené. "Momentálne nemáme žiadny problém, otázka je, ako k tomu pristúpia ďalší koaliční partneri, lebo dnes boli zverejnené nejaké ďalšie informácie, o tom je momentálne diskusia v rámci koalície," doplnil Pčolinský. Nechcel komentovať, či môže byť problémom osobný spor lídra OĽANO Igora Matoviča s Kolíkovou.

Hnutie OĽANO sa rozhodlo

Hnutie OĽANO nebude hlasovať s opozíciou za odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Potvrdil to šéf klubu OĽANO Michal Šipoš. Na otázku, či budú vyzývať Kolíkovú na odchod, odpovedal, že naďalej pokračujú rokovania klubu. "Samozrejme, nebudeme hlasovať s opozíciou, bolo by to porušenie koaličnej zmluvy. Ako protikorupčné hnutie budeme žiadať, aby sa objasnili všetky podozrenia z konfliktu záujmov a rodinkárstva," uviedol Šipoš.

Viac o téme: OdvolávanieKoaličná rada Mária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu