Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Veľký prieskum o živote Slovákov v pandémii! Takto sa na nás podpísal rok v izolácii

Prieskum odhalil stavy viacerých prvkov života počas pandémie. Zobraziť galériu (4)
Prieskum odhalil stavy viacerých prvkov života počas pandémie. (Zdroj: Gettyimages.com, Actly)

BRATISLAVA - V týchto týždňoch a mesiacoch sme v dôsledku opatrení už viac ako otrávení zo života počas pandémie nového koronavírusu, ktorý je tu už viac ako rok. Sme navyše svedkami viacerých prieskumov, no tentokrát sa zameriame na iný. Ide o život počas pandémie a ako nás ovplyvnila pri bežných, každodenných činnostiach.

Prieskum realizovala agentúra Actly a uskutočnila ho v dňoch 10. až 13. apríla  2021. Reprezentatívny prieskum tvorila vzorka 1000 respondentov. Zameraný bol pritom na viaceré aspekty života.

Polícia kontroluje opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu (Zdroj: TASR - František Iván)

Horšia duševná pohoda a obmedzenie aktivít likvidujú mnohé ďalšie súčasti života

"Prieskum ukazuje, že ľudia najťažšie znášajú zhoršenie duševnej pohody, obmedzenie fyzických aktivít, oslabenie zdravia, a tiež negatívne dopady na ekonomické postavenie. Tie sa u veľkej časti premietajú do stenčenia úspor, horšej finančnej situácie domácnosti, ale najviac do chmúrnejších pracovných perspektív. Pri hľadaní pozitív sa na prvé miesta dostáva zlepšenie v digitálnych zručnostiach a prehodnotenie hodnotového rebríčka," tvrdí Actly hneď v úvode.

Z hlavných výsledkov to dokonca vyzerá tak, že respondenti pociťujú najhoršie dopady práve na duševnom zdraví, nasledujú fyzické aktivity ako napríklad športovanie a za nimi je bezprostredne aj finančná otázka vo forme úspor.

KORONAVÍRUS Veľký prieskum o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra Actly)

Pozrite si podrobné výsledky pri konkrétnych oblastiach:

Galéria: Výsledky prieskumu agentúry Actly o mnohých sférach života

Zaujímavé rozdiely pri veku, pohlaví a vzdelaní

Podľa Actly sa ukazujú zaujímavé rozdiely podľa pohlavia, veku či vzdelania. "Mladí ľudia do 29 rokov vnímajú pandémiu z pozitívnej stránky omnoho častejšie. Na rozdiel od starších prevažujú medzi nimi pozitívne hodnotenia nad negatívnymi pri hodnotení zdravia, osobného rozvoja, aj vzťahov v rodine," dedukuje z výsledkov spomínaná agentúra.

KORONAVÍRUS Veľký prieskum o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra Actly)

Rozdiely sú badateľné aj pri otázke osobného vývoja či školstve. "Najvýraznejšie rozdiely vidno v oblasti sebarozvoja a vzdelávania, keď práve u ľudí v študentskom veku napriek (či vďaka?) vzdelávaniu na diaľku prekvapivo vysoko prevažuje pocit zlepšenia. V tejto oblasti vyniká aj rozdiel medzi mužmi a ženami. Mužom priniesla pandémia pre osobný rozvoj zjavne omnoho väčší priestor než ženám, ktoré často okrem svojej práce suplujú školskú jedáleň a iné zatvorené služby," tvrdí Actly.

KORONAVÍRUS Veľký prieskum o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra Actly)

Viac o téme: PrieskumPandémiaKoronavírusActly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu