Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Slovenské reštaurácie po 200 dňoch pádu na dno! Otvorená výzva Mikasovi, otváranie má vážny problém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Gastrosektor správa o avizovanom otváraní terás podnikov od budúceho týždňa potešila. Uviedli to oslovené iniciatívy z gastrosektora.

"Gastrobiznis potešila správa, že od budúceho týždňa sa dotkne otváranie prevádzok aj nášho sektora. Vzhľadom na pandemickú situáciu je správne, že proces otvárania ekonomiky bude postupný. Nie je cieľom všetko otvoriť, aby nás o mesiac postihol ďalší lockdown," uviedla Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Otvárajú sa terasy a fitnescentrá, premiér vyzval na zodpovednosť

Deň dobrých správ: Otvárajú sa terasy a fitnescentrá, premiér vyzval na zodpovednosť (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"My sme dlhodobo upozorňovali na to, že chýba plán znovuotvorenia špeciálne pre gastro podniky. Aj preto naša iniciatíva Pomoc pre gastro poslala minulý týždeň výzvu a list hlavnému hygienikovi SR Jánovi Mikasovi, aby na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR konečne upriamili pozornosť na gastrosektor, pripravili plán návratu do normálnejšieho života a čím skôr ho predstavili podnikateľom a prevádzkam," priblížila Koreny.

Dôvodom podľa nej je, že podnikatelia v gastrosektore sa potrebujú pripraviť na reštart z hľadiska personálneho zabezpečenia a zásobovania. "Ako sa ukázalo, je možné podniky zatvoriť zo dňa na deň, ale v mnohých prípadoch nie je reálne ich zo dňa na deň otvoriť," podčiarkla. "Podľa informácií, ktoré máme, v piatok (23. 4.) zverejní ÚVZ SR vyhlášku so všetkými podrobnosťami ohľadom otvárania terás, takže podnikatelia budú mať dva dni, aj to víkend, aby svoj biznis 'rozchodili'. Budeme zisťovať, koľkí to približne zvládnu, hoci väčšina pre to urobí maximum," poznamenala Koreny.

Podnikatelia sú pripravení urobiť maximum

"Deklarujeme, že podnikatelia v gastre sú ochotní a pripravení urobiť všetko preto, aby aj v čase pretrvávajúcej pandémie vytvorili pre svojich zákazníkov maximum na ochranu ich zdravia, ako aj zdravia obsluhujúceho personálu. Je však stále nevyhnutné, aby vláda odškodnila podnikateľov postihnutých pandémiou, nedávne navýšenie pomoci pre gastro a cestovný ruch stačiť nebude. Rovnako už mali byť dávno pripravené nástroje, ktorými by sa opätovane naštartovala spotreba v gastrosektore," dodala hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Ľudia v Belgicku môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

Iniciatíva 10 pre Gastro, ktorá sa aktuálne transformuje na stavovskú asociáciu pre gastrosektor Alianciu slovenskej gastronómie, vníma otvorenie terás ako veľmi pozitívny signál k odstráneniu diskriminácie voči gastrosektoru.

"Vítame otvorenie, ale jedným dychom dodávame, že ani dnes nie je vydaná vyhláška hlavným hygienikom, takže nevieme konkrétne, aké opatrenia musíme prijať. Mnohí z nás terasu nemajú, pre nich sa situácia vôbec nemení a všetci potrebujeme vedieť, kedy môžme očakávať otvorenie interiéru a za akých podmienok," zdôraznil Andrej Kasáš, spoluzakladateľ inciatívy 10 pre Gastro.

Potrebujú pomoc

Kasáš podčiarkol, že je nevyhnutné zdecimovanému gastrosektoru po viac ako 200 dňoch zatvorenia okamžite pomôcť znížením DPH aspoň na úroveň okolitých štátov a aspoň na krátku dobu znížiť sadzbu DPH na 5 %.

"Z vyše 5600 našich partnerov, ktorých sme sa v marci v prieskume spýtali na aktuálnu situáciu, čaká na opätovné nakopnutie svojho podnikania vďaka terasám až 59 %. V marci bolo otvorených len 27 % opýtaných, pričom väčšina fungovala formou predajného okienka. Čapované pivo pritom predávala len tretina z nich," informoval Branislav Kubiš, obchodný riaditeľ pre prevádzky a reštaurácie spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko.

KORONAVÍRUS Slovenské reštaurácie po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Plzeňský Prazdroj Slovensko je podľa neho pri znovuotvorení terás pripravený gastro prevádzkam zapožičať stany a tiež stoly a lavice na ich rozšírenie. "To platí aj pre prevádzky, kde terasu nemajú, tak aby sme im ju pomohli vytvoriť. Ľudia sa chcú k čapovanému pivu vrátiť, aj naše dáta ukazujú, že až 56 % Slovákov uviedlo návrat do podnikov ako to, na čo sa po skončení opatrení tešia najviac," dodal Kubiš.

Viac o téme: TerasyReštauráciePodmienkyKoronavírusJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu