Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uvoľňuje sa všade, no v kultúre nie: Rezort chystá COVID automat! Ministerka prezradila prvé DETAILY

Ministerka kultúry Natália Milanová Zobraziť galériu (3)
Ministerka kultúry Natália Milanová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Od pondelka sa začali opatrenia uvoľňovať a už o pár dní sa otvoria aj terasy reštaurácií a fitnescentrá. Situácia okolo koronavírusu sa zlepšuje a lepšie máme aj čísla. Počet hospitalizovaných klesá. Kým väčšina oblastí sa dočká uvoľnenia, oblasť kultúry nie. Divadlá a kiná sú stále zavreté. Zmeniť by to mal kultúrny COVID automat, ktorý rezort predstaví čoskoro.

O kultúrnom COVID automate informoval včera hlavný hygienik Ján Mikas. Uvoľňuje sa totiž takmer vo všetkých oblastiach okrem kultúry. Divadlá a kiná sú zavreté už mesiace. Rovnako sa nekonajú ani kultúrne podujatia. To všetko bude zahrnuté v automate, ktorý by malo ministerstvo kultúry predstaviť už v stredu. 


KORONAVÍRUS Dnes je deň dobrých správ! Od budúceho týždňa sa otvárajú terasy aj fitká


VIDEO Rezort kultúry chystá vlastný semafor, ministerka prezradila prvé detaily

Rezort kultúry chystá vlastný COVID semafor, ministerka prezradila prvé detaily (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Maarty, FB/Ministerstvo kultúry)

Na kultúrnom semafore pracujeme dlho

Zatiaľ sa presne nevie, kedy sa divadlá a kiná opäť otvoria. "Záleží nám na tom, aby jarná a letná sezóna kultúrnych podujatí bola epidemiologicky bezpečná. Neustále komunikujeme s konzíliom odborníkov na príprave pravidiel pre kultúrne podujatia počas pandemickej situácie," uviedla pre Topky hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová. Ministerka dodala, že ak budú naplnené všetky podmienky a očakávania, tak v máji by už mohli byť otvorené. 

Uvoľňuje sa všade, no
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"My už dlhodobo pripravujeme náš kultúrny semafor. Trvá to už nejaký ten mesiac a prešiel mnohými modifikáciami. Momentálne sme na čísle 17," uviedla ministerka Milanová. Všetko závisí od toho, či sa ľudia správali zodpovedne a naďalej budeme dodržiavať opatrenia. "Pozorne počúvame kultúrnu obec, odborníkov či odborníčky aj pandemickú komisiu a ich pripomienky. Preto práve hovoríme o 17tej verzii. Postupujeme na základe dát a v spolupráci s ľuďmi z praxe ako je Lumír Mati," informovala hovorkyňa.

Prvé detaily

Milanová uviedla, že jednou z vecí, ktorú museli obhájiť bolo to, že v miestnostiach, kde sa sedí a nekonzumuje jedlo, nie je rizikovosť prenosu vysoká. "Stále sa bavíme o uzavretých priestoroch, kde tým, že kumulácia ľudí je väčšia, je ten priestor vnímaný, že je tam to riziko stále väčšie," uviedla. Pri vstupe na kultúrne akcie nás však pravdepodobne neminie testovanie. Vnútorné priestory budú musieť takisto fungovať v sprísnenom režime a budú obmedzené na počet ľudí na určitú veľkosť plochy alebo kapacitu.

Uvoľňuje sa všade, no
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa šéfky rezortu je COVID automat vycibrený a čakajú na posledné schválenie. Intenzívne komunikovali aj s ministerstvom zdravotníctva. V automate pôjde o obmedzenie počtu ľudí, v červenej zóne interiér 100, exteriér okolo 200 s tým, že každý bude musieť byť testovaný. S každou ďalšou farbou by mal narastať aj vyšší počet účastníkov. "Ešte sa bavíme aj o tom, ak je človek očkovaný, čo v tomto prípade. Boli by sme radi, keby očkovanie bolo vstupenkou bez testu," prezradila ministerka. 

Prioritou pre kultúru podľa ministerky je, aby podujatia boli bezpečné. "Boli by sme radi, aby sa otvorili čím skôr. Tým, že zodpovednosť a bezpečnosť je u nás najhlavnejšia méta, tak tým, že ho máme odkonzultovaný na úrovni Konzília a Pandemickej komisie, teraz čakáme na to posledné finále, kedy bude schválený," povedala Milanová. Rezort dúfa, že finálny kultúrny automat bude schválený už budúci týždeň.

Viac o téme: KultúraNatália MilanováUvoľňovanieCOVID automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu