Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Harabin zrejme ešte nepovedal posledné slovo: Náhle znovuzrodenie z popola zbankrotovanej Vlasti!

Štefan Harabin Zobraziť galériu (3)
Štefan Harabin (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a volebný líder bankrotujúcej strany Vlasť už dlhodobo dáva od neúspešného projektu ruky preč, no to ešte nemusí znamenať jeho politický koniec. Harabin to podľa všetkého zrejme skúsi v novom projekte, ktorý sa názvom až nápadne podobá na predchodcu. Iniciatívu na vznik strany dokonca už evidujú aj na ministerstve vnútra!

O týchto novinkách okolo Harabina píše portál Aktuality.sk. Podľa nich sa okolo Harabina navyše zgrupujú ďalší odídenci z Vlasti a majú namierené do nového projektu s názvom Naša vlasť.

Harabin


Strana Vlasť chcela vyhrať voľby: Teraz sa utápa v dlhoch, Harabin dáva ruky preč a prichádza BANKROT!


Neúspech s Vlasťou počas volieb 2020

Voľby 2020 boli pre Harabina po prezidentských voľbách 2019 už druhým sklamaním, keďže sa mu nepodarilo presadiť svoje. V prezidentských voľbách skončil tretí a v parlamentných voľbách nezískal ani potrebný počet percent na finančný zisk pre stranu Vlasť zo štátneho príspevku (pod 3 percentá preferencií). 

To spôsobilo vážne problémy pre Vlasť ako takú, keďže nemala svojim veriteľom ako splatiť ich investície a strana skončila významne zadlžená, pričom tento dlh mohol dosiahnuť výšku až milión eur. Situácia zašla až tak ďaleko, že Vlasť musela podľa denníka SME požiadať o vyhlásenie malého konkurzu.

Ruky dával preč

Harabin ani po voľbách ale neprišiel o svoj "optimizmus" a keď bol konfrontovaný s problémami strany Vlasť, dával od nej ruky preč s tým, že on nikdy do Vlasti nevstúpil, bol vraj len jej volebným lídrom.

Harabin zrejme ešte nepovedal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Teraz však vzbudzuje otázky nová strana, ktorá žiada o vznik. Na stránke ministerstva vnútra sa totiž objavil oznam prípravného výboru subjektu Naša vlasť, ktorý zakladajú Maroš Hudák, Pavel Gernát a Martin Suchár. Ide o ľudí, ktorí sa objavili na kandidátke Vlasti vo voľbách 2020.

To, či bude aj v tejto strane volebným lídrom Štefan Harabin nepoprela ani jeho dlhoročná úradníčka z čias Najvyššieho súdu a súčasná predsedníčka Vlasti Anna Žatková. "Myslím si, že vylúčené to nie je, ale takúto otázku môžu zodpovedať iba príslušné orgány nového politického subjektu,“ konštatovala pre Aktuality Žatková.

Harabin zrejme ešte nepovedal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MV SR)

Transparency je znepokojená

To, že bývalí členovia krachujúcej a bankrotujúcej strany zakladajú náhle nový subjekt sa nepozdáva neziskovej protikorupčnej organizácii Transparency International Slovensko (TIS). "Podľa nášho názoru by to nemali mať také jednoduché, keďže organizovali financovanie a hospodárenie strany podozrivým spôsobom a v dôsledku ich konania prišli viacerí veritelia o nemalé sumy,“ myslia si v TIS.

Viac o téme: BankrotŠtefan HarabinVlasťNaša vlasť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu