Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Verím, že v prípade kolúznej väzby pôjde len o vládny návrh, tvrdí Kolíková

Mária Kolíková
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) si nevie predstaviť, že by sa právna úprava trestného poriadku týkajúca sa kolúznej väzby prijímala inak, ako prostredníctvom vládneho návrhu zákona s riadnym pripomienkovaným konaním. Po stredajšom rokovaní vlády uviedla, že je v každom prípade pripravená na odbornú diskusiu. Reagovala tak na poslanecký návrh, s ktorým prišla Sme rodina.

Oznámila, že na vláde sa táto téma neriešila, bola však predmetom dlhého rokovania na koaličnej rade. Zdôraznila, že v návrhu novely, ktorý za rezort pripravila, sa snažila o vyváženosť medzi účelom trestného konania v pomere k obmedzeniu osobnej slobody. "Som pripravená na odbornú diskusiu, viem si predstaviť aj ambicióznejší návrh, ale je možné, že úprava bude striktnejšia,“ povedala pred novinármi. Kolíková je presvedčená, že aj pri zachovaní riadneho pripomienkového konania bude dostatočný priestor pre legislatívny proces na to, aby bola novela účinná od 15. októbra.

Verím, že v prípade kolúznej väzbe pôjde len o vládny návrh, tvrdí Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Do súvislosti s avizovanými zmenami, týkajúcimi sa kolúznej väzby, dala opakovane aj vyjadrenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Mieni, že Ficove poukazovania na firmu, v ktorej má Kolíková podiel, sa vyskytli preto, že v parlamente je návrh z dielne Smeru, týkajúci sa kolúznej väzby, pričom Kolíková v ňom vidí "popieranie účelu trestného konania".

Ministerka sa vyjadrila aj k pripravovanému pandemickému zákonu. Deklarovala, že jeho návrh spolu s dôvodovou správou je pripravený, očakáva však, že predmetom diskusie bude jeho prijatie a termín účinnosti. "Chápem, že k takémuto zákonu malo by tam byť riadne pripomienkové konanie, na druhej strane by bola dobrá čo najskoršia účinnosť zákona,“ povedala o návrhu, ktorý podľa jej slov je inšpirovaný rakúskou právnou úpravou. Dodala, že v stredu sa má aj za účasti podpredsedu vlády pre oblasť legislatívy Štefana Holého (Sme rodina), ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) a zástupcu SaS uskutočniť osobitné stretnutie na túto tému.

Viac o téme: Mária KolíkováKolúzna väzbaVládny návrh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu