Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Najkratšia tlačovka v dejinách Slovenska: Toto je záver z bezpečnostnej rady kvôli situácii v Česku

Hegerovci boli za pár sekúnd hotoví. Zobraziť galériu (3)
Hegerovci boli za pár sekúnd hotoví. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V súvislosti s udalosťami v Českej republike, ktorá vyhostila 18 ruských diplomatov, zvolal slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) na dnes zasadanie Bezpečnostnej rady SR s cieľom vyhodnotiť aktuálne informácie. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR s tým, že informačný brífing po zasadaní sa mal začať o 14:00. Začiatok sa však poriadne natiahol, a to skoro o hodinu.

VIDEO Tlačová konferencia po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR:

Heger za pár sekúnd oznámil uznesenie Bezpečnostnej rady SR o situácii v Česku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Heger už v úvode varuje,  že pôjde o veľmi krátke vyhlásenie. "Udalosti ukázali potrebu zvolania bezpečnostnej rady. Zvolal som ju, som rád, že sa nám podarilo vyhodnotiť situáciu. Bezpečnostná rada SR na dnešnom zasadnutí vyhodnotila aktuálnu bezpečnostnú situáciu v ČR v súvislosti s výbuchom v roku 2014. Zároveň prijala informáciu spravodajských služieb o činnosti cudzích spravodajských služieb na našom území," povedal Heger v skutočne veľmi krátkom stanovisku, po ktorom sa brífing ukončil.

VIDEO Najkratšia tlačovka v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Treba dodržiavať zákon o utajovaných skutočnostiach, tvrdí Korčok

Korčok sa aj po tlačovke zdráhal povedať viac, no zdôraznil, že v záujme bezpečnosti Slovenska je dôležité, aby boli dodržiavané zákony o ochrane utajovaných skutočností. "Nepomôžeme nikomu na Slovensku, ak budeme rozprávať o tých veciach, ktoré sú zo zákona určené osobám, ktoré pre bezpečnosť môžu urobiť čo najviac," dodal Korčok.

VIDEO Korčokovo vyjadrenie po spoločnom vyhlásení:

Podľa Korčoka je po zasadnutí bezpečnostnej rady v záujme Slovenska, aby sme dodržiavali zákon o ochrane utajovanej skutočnosti (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Napätie v Česku

Česká polícia v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov, ktorí používajú niekoľko identít. Ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).

VIDEO Najkratšia tlačovka v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Metropolitan Police via AP)

Český premiér Andrej Babiš v pondelok povedal, že výbuchy vo Vrběticiach nemožno považovať za akt štátneho terorizmu. Podľa jeho slov išlo o útok na tovar bulharského obchodníka, a nie o akciu namierenú voči Českej republike. Babiš sa takto vyjadril na tlačovej konferencií po rokovaní vlády. Zároveň dodal, že nie je prijateľné, aby agenti robili takéto operácie na území zvrchovaného štátu.

Viac o téme: ČeskoRuskoIvan KorčokEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu