Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

DEFINITÍVNE rozhodnutie! Pred súd sa opäť postavila Judita (18) za vraždu Tomáša (†16): Dlhé roky za mrežami!

Juditu poslal Okresný súd v Žiline na vyše 12 rokov do väzenia. Rozsudok nebol právoplatný. Zobraziť galériu (3)
Juditu poslal Okresný súd v Žiline na vyše 12 rokov do väzenia. Rozsudok nebol právoplatný. (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

ŽILINA - Len 16-ročný Tomáš mal celý život pred sebou. Veselý a šikovný chlapec, ktorý bol navyše aj veľmi talentovaný, sa tešil na výlet do Londýna so svojou kamarátkou Juditou. Tam sa však už nedostal. V máji 2018 ho podľa Okresného súdu v Žiline brutálne dobodala jeho kamarátka Judita. Tá sa dnes opäť postavila pred súd.

Archívne video - Komisia potvrdila, že smrť Milana Lučanského bola samovražda

Komisia potvrdila, že príčinou smrti Milana Lučanského bola samovražda, jej činnosť sa končí (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Aktualizované o 14:20

Krajský súd (KS) v Žiline potvrdil v utorok 18-ročnej Judite za obzvlášť závažný zločin vraždy nepodmienečný trest odňatia slobody 12 rokov a štyri mesiace. Podľa obžaloby mala zavraždiť 16-ročného spolužiaka Tomáša 16. mája 2019 v jednom z bytových domov na sídlisku Vlčince v Žiline.

"KS v Žiline zamietol odvolania obžalovanej, jej zákonných zástupcov a sestry ako nedôvodné. Riadny opravný prostriedok proti rozhodnutiu KS v Žiline nie je prípustný," informovala hovorkyňa krajského súdu Anna Dudová Záborská. Podľa Jána Halagana, splnomocneného zástupcu matky zavraždeného Tomáša, odvolací súd zamietol odvolanie obžalovanej a jej zákonných zástupcov.

„S tým, že sa v podstate stotožnil s rozhodnutím prvostupňového súdu. Súd uznal Juditu vinnou tak, ako pôvodne rozhodol aj okresný súd (OS). Voči rozhodnutiu opravný prostriedok nie je, čiže obhajcovia môžu podať mimoriadny opravný prostriedok, a to dovolanie. Rozsudok OS nadobudol právoplatnosť uznesením KS," povedal Halagan. "Neviem sa s tým zmieriť. Verili sme v spravodlivosť, zákonnosť, a nedostalo sa nám jej. Poradíme sa a určite podnikneme nejaké kroky na obranu. Sú tam zásadné procesné pochybenia, sú tam dôkazy svedčiace jednoznačne v Juditin prospech a dokazujú jej nevinu," uviedol otec odsúdenej Judity.

V máji pred dvoma rokmi otriasla Slovenskom brutálna vražda len 16-ročného Tomáša. Podľa prvotných informácií bol Tomáš u svojej kamarátky Judity v byte, v ktorom plánovali výlet do Londýna, na ktorý mali ísť na druhý deň. Do Londýna však neodcestovali, Tomáša mal priamo v byte dobodať neznámy muž, ktorý sa vydával za elektrikára. O mužovi vypovedala aj Judita, ktorá sa stala hlavnou podozrivou. Na tejto verzii trvá dodnes. Jej rodina tvrdí, že súd nepripustil všetky dôkazy a že vyšetrovatelia pochybili. 

Mrazivé DETAILY z vraždy Tomáša (†16): Brutálny útok Judity! Rozsudok odkryl desivé chvíle smrti

Rodina Tomáša je, naopak, presvedčená, že súd konal správne a dôkazy sú jednoznačné. Záver Okresného súdu v Žiline znel jasne. Judita je vinná z vraždy svojho kamaráta. 

„Obžalovaná, mladistvá Judita, je vinná. Bolo zistené, že extrémne vysoký počet bodných rán, ktoré obžalovaná mladistvému, poškodenému, zasadila a na miesto, kam tieto údery smerovali, ako aj intenzita, nasvedčujú surovému spôsobu spáchania,“ znel rozsudok okresného súdu Žilina.

Fotografia z Juditinho telefónu, ktorú odfotil Tomáš krátko predtým, ako prišiel o život
Zobraziť galériu (3)
Fotografia z Juditinho telefónu, ktorú odfotil Tomáš krátko predtým, ako prišiel o život  (Zdroj: pravdaojudite.net)

Hrozí jej 15 rokov

Okresný súd v Žiline odsúdil Juditu, ktorá medzitým dosiahla plnoletosť, na vyše 12 rokov väzenia. Ak Krajský súd toto rozhodnutie potvrdí, mladá Judita strávi za mrežami najkrajšie roky svojho života. Na odvolacom súde bude vypovedať aj otec Tomáša. 

Rodičia Judity stále trvajú na dcérinej nevine a tom, že ich v osudný deň prepadol neznámy muž, ktorý sa vydával za odpočtára. 

Nôž, ktorý našli skrytý v šuflíku v Juditinej izbe
Zobraziť galériu (3)
Nôž, ktorý našli skrytý v šuflíku v Juditinej izbe  (Zdroj: pravdaojudite.net)

Viac o téme: RozhodnutieVraždaVäzenieTrestUznesenieVinnáKrajský súdJudita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu