Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanec SaS Osuský, tvrdá kritika Ruska: Dejiny útlaku! Aj my sme v ohrození, varuje

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin)

BRATISLAVA - Po víkendových udalostiach a vyhostení ruských diplomatov Českou republikou sa k reagujúcim politikom pridal aj poslanec liberálnej strany SaS. Peter Osuský zverejnil reakčný príspevok na svojom profile a servítky pred ústa si teda nedával. Aké je jeho hodnotenie aktuálnej situácie?

Premiér Andrej Babiš a český minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček v sobotu (17. 4.) večer oznámili, že Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Vyhostenie má súvisieť s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko následne pohrozilo Českej republike odplatou za tento krok.

Šéf diplomacie Ivan Korčok vyjadril Česku podporu, potvrdzuje to aj naše zistenia (Zdroj: Topky, MZV SR)

Český vicepremiér Jan Hamáček v nedeľu potvrdil, že jeho plánovaná a následne zrušená cesta do Moskvy, na ktorej ho mal sprevádzať aj Andrej Danko, bola len zastieracím manévrom. Na svojej webovej stránke o tom informoval český Deník N.

Podporu Českej republike vyjadril aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). "Na mojej nedávnej návšteve Prahy som dal jasne najavo, že Česká republika je naším najbližším spojencom v EÚ a NATO. Slovensko bude vždy stáť po boku ČR – kedykoľvek to bude potrebné," vyjadril sa Heger.

Poslanec SaS Osuský, tvrdá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

K reagujúcim sa pridal aj poslanec za SaS Peter Osuský a jeho slová si zástancovia Ruska do rámčeka určite nedajú. "Celé storočia ruských dejín boli dejinami útlaku tých, ktorých si utláčať trúfli. Či pod egidou samoderžavia, či pod železnou päsťou "ľudí zvláštneho razenia". Tí, ako Estónci, Lotyši či Litevci, ktorým sa medzi dvoma svetovými vojnami podarilo vymaniť zo zovretia, zaplatili po priateľskej dohode spojencov Hitlera a Stalina o deľbe sfér záujmov krutú daň," napísal otvorene na sociálnej sieti a zdôraznil, že spolu s vyslankyňou SR pred časom položil v Talline veniec pri pamätníku desiatok tisícov obetí kruto skúšaného malého estónskeho národa.

Poslanec Peter Osuský sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Peter Osuský)

"Vo Vrběticiach boli "len" dve. Hoci tie obete delia desaťročia, je za ich tragédiou jeden zlý duch, zjavujúci sa striedavo ako ČEKA, OGPU, NKVD, KGB či GRU," napísal s tým, že predstava, že by bol nemeckým prezidentom dôstojník gestapa, je veľmi avantgardná. Reagoval tým na prezidenta Vladimira Putina. 

Poslanec Peter Osuský sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Peter Osuský)

"Dôstojník ekvivalentnej štruktúry červenej totality ruským prezidentom je... Človek nemusí byť ani paranoik, ani rusofób ani vojnový štváč, stačí len zdravý rozum, aby pochopil, že Ruská federácia je evidentné a trvalé nebezpečie pre demokratický svet. Solidarita je povinnosťou ohrozených, ku ktorým patríme i my. Nezabúdajme!" uzavrel Osuský na sociálnej sieti. 

Poslanec Peter Osuský sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Peter Osuský)

Viac o téme: RuskoVladimír PutinSaSPeter Osusuký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu