Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE VIDEO Matovič klamal! Čaputová tvrdí, že vrátenie Sputnikov vôbec nesúvisí s testami v laboratóriách

Zuzana Čaputová oznámila závažné zistenia po preštudovaní si zmluvy na dodanie vakcín Sputnik V. Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová oznámila závažné zistenia po preštudovaní si zmluvy na dodanie vakcín Sputnik V. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová počas dnešného dopoludnia vystúpila s nečakaným vyhlásením. Týkalo sa Sputnikov a urobila tak po tom, ako jej nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) túto zmluvu doručil. Čaputová verejnosti povedala, že dôvod, prečo chcú Rusi vakcínu naspäť vôbec nie je ten, že by bola testovaná v necertifikovanom laboratóriu.

VIDEO Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej:

Prezidentka tvrdí, že dôvodom, prečo chcú Rusi Sputnik V naspäť nie je ten, že bol testovaný v necertifikovanom laboratóriu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V pondelok som požiadala ministra zdravotníctva o sprístupnenie zmluvy o dodávkach vakcíny Sputnik V na Slovensko. K tomuto  kroku som pristúpila preto, lebo v posledných dňoch zaznievali vyjadrenia, že Slovenská republika alebo jej inštitúcie porušili uvedenú zmluvu, čo môže mať vplyv na našu reputáciu, prípadne mať za následok povinnosť vrátiť vakcínu," začína svoje vyhlásenie prezidentka.

MIMORIADNE VIDEO Matovič klamal!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Po dôkladnom preštudovaní zmluvy môžem nateraz uviesť dve skutočnosti. Podľa môjho názoru ide o zmluvu, ktorá by mala byť príslušným spôsobom povinné zverejnená. Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomu urobil všetky kroky," zosumarizovala posledné dianie Čaputová.

"Zároveň som si okrem zmluvy vyžiadala aj list zo dňa 6. apríla, ktorý slovenskej zmluvnej strane zaslala ruská strana a v ktorom požiadala o vrátenie vakcíny. Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, malo byť to, že Štátny ústav na kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu," pokračuje hlava štátu.

Dôvody na vrátenie sú iné, ako prezentovala vláda

"Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť," vyhlásila šokujúco Čaputová. "Viac svetla do tejto záležitostí vnesie zverejnenie zmluvy, o ktorom musí rozhodnúť príslušné ministerstvo. Očakávam, že kým sa tak stane, verejnosť nebude ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny," myslí si prezidentka.

MIMORIADNE VIDEO Matovič klamal!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


KORONAVÍRUS Dlho to netrvalo a Matovič už znova soptí: Kvôli Sputniku náhle odlieta do Moskvy!


Matovič zrejme nehovoril celú pravdu o dôvodoch vrátenia

Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete. Ešte 9. apríla to vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO) s tým, že sa mu podarilo dohodnúť v Moskve, aby Slovensko malo aj napriek tomu "dvere otvorené". Zároveň potvrdil, že odchádza do Maďarska, kde bude rokovať o Sputniku V.

MIMORIADNE VIDEO Matovič klamal!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: VyhlásenieRuskoZuzana ČaputováSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu