Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Lengvarský na koberčeku u Čaputovej: Zaujíma ju doteraz nezverejnená zmluva o nákupe Sputnika!

Vladimír Lengvarský a Zuzana Čaputová
Vladimír Lengvarský a Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

BRATISLAVA - Škandál, ktorý vyvolali náhle cesty ministra financií Igora Matoviča do Ruska a do Maďarska, a to dokonca bez diplomatov, spôsobil veľké otázniky aj v zahraničnopolitickej situácii. Otázkou je tiež, ako to bude s nakúpenými ruskými vakcínami Sputnik V, ktorých zmluva naďalej zostáva neverejná. Zmeniť to chce prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si aj kvôli zmluvám o Sputniku pozvala na koberček nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO).

VIDEO Martin Strižinec prezradil, o čom sa Lengvarský s Čaputovou rozprávali:

Martin Strižinec po stretnutí Vladimíra Lengvarského a Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 12:14

Podľa hovorcu prezidentského úradu Martina Strižinca minister Lengvarský doniesol prezidentke Čaputovej zmluvu o dodaní ruskej vakcíny Sputnik V. Čaputová sa plánuje oboznámiť s jej obsahom. "Rokovali aj o ďalších témach ako stabilizácia zdravotníckeho personálu, pripadne postavenie záchranárov alebo o mobilnom očkovaní. Minister doniesol prezidentke aj odpovede o dodávkach vakcíny Pfizer, ktoré adresovala ešte bývalému ministrovi zdravotníctva," stručne povedal Strižinec.

Prezidentka Čaputová včera navštívila inštitúcie ŠÚKL a Biomedicínske centrum v SAV. "Predovšetkým preto, aby som im vyjadrila podporu. Mrzia ma vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča, ktoré považujem za absolútne neprimerané a nesprávne. Akékoľvek slová, ktoré nie sú založené na pravde, oslabujú dôveru pre tieto inštitúcie," povedala Čaputová na záverečnom brífingu.

VIDEO Minister Vladimír Lengvarský prišiel k prezidentke Zuzane Čaputovej:

Lengvarský prišiel k prezidentke Čaputovej, riešiť sa bude aj zmluva ohľadom nákupu Sputnika (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nesúhlasím, aby bola téma Sputnika zneužívaná na polarizáciu Slovenska," pokračuje Čaputová. Doterajšie testy na slovenskom území podľa nej zatiaľ svedčia v prospech vakcíny Sputnik.

Lengvarský je vďačný, že mu bola prejavená dôvera a Krčméry popísal, aká je aktuálna situácia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lengvarský bude na koberčeku kvôli nezverejnenej zmluve

Prezidentka sa dnes stretáva s ministrom Lengvarským a tiež chce rokovať s premiérom Hegerom na otázky, ktoré stále odpovede nemajú. "Stále nie je zrejmé, čo bude predmetom posudzovania v Maďarsku," hovorí Čaputová s tým, že cesta Matoviča do zahraničia vyvoláva viac otázok ako odpovedí. Prezidentka včera ráno požiadala ministra zdravotníctva Lengvarského o sprístupnenie zmluvy nákupu ruského Sputnika. Ten kvôli tejto téme dnes ide za ňou do paláca.

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje slová Matoviča na adresu vedcov za neprimerané a nesprávne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: Zuzana ČaputováVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu