Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislava zápasí so silným vetrom: FOTO V meste spadlo viacero stromov, zasahujú hasiči

Bratislava zápasí so silným vetrom Zobraziť galériu (4)
Bratislava zápasí so silným vetrom (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

BRATISLAVA - Bratislava zápasí v pondelok večer so silným nárazovým vetrom, ktorý na viacerých miestach spôsobil pád stromov či konárov. Strom podľa bratislavskej polície spadol aj na vozidlo na križovatke ulíc Einsteinova - Dolnozemská v bratislavskej Petržalke. Vodička, ktorá bola v tom čase v aute, utrpela ľahké zranenia. Spadnutý strom poškodil v hlavnom meste aj bránu vozovne Jurajov dvor. Električky preto majú komplikovaný výjazd.

"K pádu stromu a následnému poškodeniu vozidla došlo aj v druhom Bratislavskom okrese, kde na jednom z parkovísk na ulici Na križovatkách padol hrubší konár na zaparkované motorové vozidlo. V tomto prípade k zraneniu osôb nedošlo," informovala bratislavská polícia. Účastníkov cestnej premávky upozorňuje, aby, ak je to možné, nevychádzali za súčasného počasia na cesty. Ak už niekto cestuje, polícia odporúča zvýšiť opatrnosť, respektíve odstaviť na nevyhnutný čas auto na bezpečnom mieste.

Dopravný podnik Bratislava na svojom webe informuje, že pre spadnutý strom premávajú električky linky 3 v smere do Rače len po Depo Krasňany. "V úseku 'Depo Krasňany' a 'Komisárky' premáva obojsmerne náhradná autobusová doprava X3," spresnil dopravca.

Zasahujú aj hasiči

Hasiči momentálne zasahujú pre silný vietor na viacerých miestach v Bratislave i Bratislavskom kraji. Odstraňujú najmä popadané stromy a konáre i ďalšie škody spôsobené vetrom. Potvrdili to z bratislavského operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil pre Bratislavu a okres Pezinok výstrahu pred silným vetrom na druhý stupeň. Verejnosť upozorňuje, že vietor v hlavnom meste a okolí môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra môže dosahovať 60 až 70 kilometrov za hodinu.

Bratislava zápasí so silným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

V ďalších okresoch Bratislavského kraja i na ďalšom území západného Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred silný vetrom, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Na Slovensku sa v týchto hodinách mení počasie. Jarné počasie vystrieda výrazné ochladenie, dážď, sneženie i silný vietor. Takéto počasie má prevládať niekoľko dní.

Bratislava zápasí so silným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Hasiči mali do utorkového rána 26 výjazdov, najviac v Bratislavskom kraji

V dôsledku silného vetra mali hasiči do utorkového rána celkovo 26 výjazdov. Najviac výjazdov urobili v Bratislavskom kraji, kde zasahovali pri 20 udalostiach. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Takmer pre celé územie SR naďalej platí výstraha prvého stupňa pred silným vetrom.

Pri bratislavských výjazdoch išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií, elektrických vedení a zo zaparkovaných vozidiel. V niekoľkých prípadoch zasahovali pri strhnutých strechách z budov.

HaZZ podľa Križanovej očakáva nárast počtu výjazdov. Hasiči odporúčajú neparkovať vozidlá na rizikových miestach, čiže pod stromami, elektrickými stĺpmi, stožiarmi či bilbordmi. Odporúčajú tiež pred príchodom vetra vykonať doma preventívne opatrenia, zdržiavať sa v bezpečných objektoch, obmedziť šoférovanie, prechádzky v lese, vyhýbať sa skrýšam pod stromami či nestabilným prístreškom a budovám, voliť pomalú jazdu vo vozidle. Tiež je potrebné vyhýbať sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi.

Viac o téme: HasičiVietorHaZZBratislavský kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu