Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SHMÚ varuje pred silným vetrom a snežením: Na niektorých miestach sa môžu tvoriť snehové záveje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným vetrom, snežením i tvorbou snehových závejov a jazykov. Vydal preto do stredy (14. 4.) výstrahy prvého stupňa.

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na západnom Slovensku, ktorý môže v najbližších hodinách a dňoch dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. V Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji očakávajú silný vietor na horách, nad asi 1500 metrov nad morom. Vietor tu môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmú.sk)

V Žilinskom, Prešovskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji platí výstraha pred snežením. Napadnúť tu môže miestami od desať do 30 centimetrov snehu. Tvoriť sa môžu aj snehové jazyky a záveje.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmú.sk)

Ochladilo sa takmer o 20 stupňov

Z popoludňajších hodnôt teploty okolo 20 stupňov Celzia sa na Slovensku v priebehu pár hodín ochladilo na jeden až tri stupne Celzia. V Bratislave momentálne už miestami padá dážď so snehom. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Studený vzduch po prechode studeného frontu podľa meteorológov doslova "vpadol" na juhozápad Slovenska. "Súčasne nárazy vetra presahujú 70 kilometrov za hodinu (s maximom 90 kilometrov za hodinu). Ochladzovať sa bude aj na ostatnom území, no vzhľadom na načasovanie prechodu frontu bude pokles teploty o čosi menej výrazný," spresnil ústav.

Na Slovensku sa v týchto hodinách mení počasie. Jarné počasie vystrieda výrazné ochladenie, dážď, sneženie i silný vietor. Takéto počasie má prevládať niekoľko dní. SHMÚ vydal výstrahy pred silným vetrom, snežením i tvorbou snehových závejov a jazykov.

Viac o téme: SnehPočasieVietorVýstrahaPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu