Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovič škodí dobrému menu Slovenska! Kmec reaguje na expremiérové cesty: Je to otvorená facka

Tlačová beseda ministra financií Igora Matoviča
Tlačová beseda ministra financií Igora Matoviča (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Konanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) počas jeho ciest do Moskvy a Budapešti považuje poslanec Národnej rady SR Peter Kmec (nezaradený) za demontáž dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Informovala o tom hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Igor Matovič poslal pozdrav z Budapešti, kde rokoval o ruskej vakcíne Sputnik V (Zdroj: FB/Igor Matovič)

"Ak mlčí prezidentka, ak mlčí premiér a ak mlčí predseda parlamentu, ktorí zodpovedajú za zahraničnú politiku štátu, a nekonajú, stávajú sa spoluúčastní na tejto demontáži," zdôraznil poslanec. Nedokáže si predstaviť, že by ruský či maďarský minister financií napádal z Bratislavy svoje vlastné štátne inštitúcie takým spôsobom, akým na slovenské orgány zaútočil Matovič z Budapešti.

Bývalý diplomat upozorňuje, že Moskva a Budapešť dokážu veľmi tvrdo presadzovať svoje diplomatické záujmy. Tvrdí, že posielať na rokovania Matoviča bez skúsených diplomatov "je národná hanba a riziko, že napácha obrovské škody na národných záujmoch Slovenska." 

Zároveň považuje za absolútne neprípustné slová poslanca OĽANO Györgyho Gyimesiho, ktorý sa na rokovaniach zúčastnil a ich úspech odôvodnil aj neprítomnosťou zástupcov slovenskej diplomacie. "To je otvorená facka a najväčšie poníženie slovenského ministerstva zahraničných vecí v histórii Slovenska, ktoré formuje a reprezentuje naše národné záujmy," uviedol Kmec. Ako dodal, všetci stojíme pred otázkou, "či je Matovič len užitočný hlupák, ktorý poslúžil, alebo novodobý vlastizradca." 

Matovič v piatok (9. 4.) rokoval v Budapešti s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko. Prijal ho aj predseda vlády Viktor Orbán.

Viac o téme: CestyVakcínaIgor MatovičKoronavírusPeter Kmec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu