Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenke po telefonáte z banky stuhla krv v žilách! Podvodník ju takmer ošklbal o závratnú sumu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BARDEJOV – Ďalší Slováci predávajúci cez inzertný portál sadli na lep podvodníkom. Tentokrát boli v ohrození peniaze manželov z Hažlín. Nebyť duchaprítomných pracovníkov banky, páchateľ by sa obohatil o viac ako 4300 eur.

VIDEO Zlomyseľná jazda bratislavského taxikára

Zlomyseľná jazda bratislavského taxikára (Zdroj: FB/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Na Slovensku pribúdajú podvody cez inzertné portály. Len prednedávnom sme informovali o prípadoch, kedy predávajúci použitého bicykla prišiel o skoro 2700 eur a o žene, ktorá predávala detské korčule a páchateľ ju obral o viac ako 800 eur. Oči pre plač ostali aj žene, ktorú neznámy páchateľ kontaktoval ohľadom záujmu o produkt, takisto ponúkaný cez inzertný portál.

O podvodných praktikách v týchto dňoch informovali aj východoslovenskí policajti. V Bardejovskom okrese zaznamenali prípady podvodov pri predaji na internetovej stránke, ktorá sa venuje predaju alebo kúpe tovaru rôzneho druhu.

„Ide stále o rovnaký modus operandi. Za účelom pripísania peňazí z predaja tovaru na vlastný účet zadá predávajúca osoba údaje zo svojej platobnej karty na zaslaný internetový link, ktorý pošle kupujúci. Následne predávajúca osoba zisťuje, že jej boli bez jej súhlasu či vedomia odpísané finančné prostriedky, ktoré rozhodne neboli predmetom dohody medzi kupujúcim a predávajúcim,“ priblížili ochrancovia zákona.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Manželský pár takmer prišiel o viac než 4300 eur

O svoje financie prišli aj manželia z obce Hažlín. Žena na internetovom portáli zverejnila inzerát, v ktorom ponúkala detské oblečenie. Na inzerát zareagovala osoba vystupujúca pod menom Monika - o ponúkané oblečenie mala záujem. Podľa polície dohodnutú platbu vo výške 40 eur ale odmietla predávajúcej uhradiť prostredníctvom bankového prevodu a navrhla platbu cez webový link. Ten predávajúcu presmeroval na platobnú bránu, kde mala vyplniť údaje o svojej platobnej karte v rozsahu číslo karty, platnosť karty i trojčíslie CVV. Údaje o karte predávajúca žena vyplnila.

O pár minút neskôr ju však kontaktovali pracovníci banky s tým, či si je vedomá, že zasiela finančné prostriedky vo výške 2888 eur a 1480 eur na účet vedený na Ukrajine. „Ostražitosťou pracovníkov banky k samotnému prevodu peňazí nedošlo. Prípad manželia ohlásili na číslo 158,“ uviedli policajti.

Muži zákona opätovne apelujú a upozorňujú ľudí, aby identifikačné údaje svojej platobnej karty poskytovali s veľkou opatrnosťou. „Poskytnutím údajov z platobnej karty sami ponúkame možnosť, kartu zneužiť,“ zdôraznili.

Viac o téme: PredajPodvodInzerátPolícia Internet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu