Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNY ONLINE Prvé zasadanie vlády s kvetinkami: Prekvapenie dňa, Krajniak sa nakoniec môže vrátiť!

Nový premiér Eduard Heger na prvom rokovaní rozdával kvietky. Zobraziť galériu (14)
Nový premiér Eduard Heger na prvom rokovaní rozdával kvietky. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Deň D je tu a nová vláda Eduarda Hegera po mesačnej vládnej kríze konečne začala svoje riadne pôsobenie. Prvé rokovanie bolo pomerne príjemné a nový premiér dokonca ministrom priniesol symbolické kvetinky, o ktoré sa majú starať. Vláda po rokovaní však okamžite oznámila novinku ohľadom sektora gastra a turizmu. Prichádzajú totiž ďalšie milióny eur v rámci pomoci.

VIDEO Boris Kollár a Eduard Heger:

Kollár prekvapil a oznámil Krajniakov návrat do funkcie ministra práce, prezidentka o tom už vie (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 13:02 - Krajniak sa môže nakoniec vrátiť na ministerstvo práce

Boris Kollár sa vyjadruje k možnému obsadeniu rezortu práce. "Nemáme toho času veľa, tak potrebujeme tam človeka, ktorý už vie okamžite reagovať. Bývalý exminister Krajniak má v pláne aj ďalšie iné pomoci," odpovedal Kollár na otázku, kto sa ujme ministerstva práce. "Prezidentka vyslovila požiadavku, aby tam išiel niekto, kto sa v tom presne vie hýbať," povedal Kollár s tým, že ohľadom Krajniakovho návratu už informoval aj prezidentku. Tá ho má vymenovať v piatok.

Aktualizácia 12:12

Na tlačovú konferenciu ohľadom pomoci gastru a cestovnému ruchu prišiel aj predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, ktorý ocenil, že prakticky pár dní po ukončení vládnej krízy prichádza táto pomoc pre dotknuté sektory. "Teraz už vieme, keďže kríza pokračovala druhou vlnou, tak ten súčasný stav je taký, že pôvodne alokovaných 100 miliónov eur by nestačilo ani do konca roku 2020. Teraz hovoríme o navyšení o ďalších 120 miliónoch eur," povedal minister dopravy Andrej Doležal.

VIDEO Tlačová konferencia: Ďalšia pomoc pre gastro a cestovný ruch

Vláda ohlásila ďalšiu miliónovú finančnú injekciu pomoci pre sektor gastra a turizmu (Zdroj: Topky/Maarty)

"Som veľmi rád, že ako prvé rozhodnutie ministra financií, môže byť rozhodnutie o dodaní ďalších 120 miliónov eur pre zavreté reštaurácie, penzióny alebo hotely," povedal nový minister financií Igor Matovič.

Aktualizácia 11:40

Členovia vlády majú do 14. apríla vypracovať a predložiť premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) návrhy do Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR. Vyplýva to z uznesenia, ktoré kabinet prijal na svojom stredajšom rokovaní.

Návrhy jednotlivých členov vlády za ich rezorty majú podľa schváleného materiálu vychádzať z programu vlády vymenovanej 21. marca 2020. Z návrhov za jednotlivé ministerstvá má byť následne dopracovaný konečný návrh PVV.

VIDEO Veronika Remišová po rokovaní vlády:

Vicepremiérka Remišová hovorí, že každý koaličný partner sa poučil z chýb minulého roka (Zdroj: Topky/Maarty)

Vláda je podľa Ústavy SR povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu (NR) SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Prezidentka SR Zuzana Čaputová menovala nový kabinet pod vedením Hegera po rekonštrukcii vlády vo štvrtok (1. 4.).

Aktualizácia 11:18

Richard Sulík (SaS) sa rozhodol vyjadriť po rokovaní vlády. "Máme nový zasadací poriadok. Myslím si, že to bude dobre fungovať," povedal optimisticky Sulík, ktorý si kvietok nechal hore a ešte sa preňho plánuje vrátiť. "Je tam dosť toho, čo možno vylepšiť," povedal o COVID automate. Ako príklad uviedol potrebu zosúladiť pravidlá pri maximálnom počte ľudí na jednom mieste. "Niekde je to na počet osôb na metre štvorcové, niekde percento naplnenia," pripomenul. Podľa jeho informácií sa ešte počas týždňa má uskutočniť pracovné stretnutie, ktoré sa bude aktualizácie COVID automatu týkať, za SaS sa ho majú zúčastniť Ján Oravec a Jana Bittó Cigániková.

MIMORIADNY ONLINE Prvé zasadanie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Dostali sme za úlohu sa oňho starať. Je to také symbolické," povedal Sulík, ale vzápätí prešiel na vážnu nôtu. "Musíme sa na koaličnej rade dohodnúť, čo do nového PVV sa dopiše. K otváraniu podnikov v dôsledku pandémie by som sa aj priklonil, ale chápem, že sú tu aj iné argumenty," skonštatoval Sulík.

VIDEO Richard Sulík po rokovaní vlády:

Sulík priznal, že rokovanie novej vlády Eduarda Hegera bolo konštruktívne a bude to fungovať (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 10:33

Mária Kolíková si pochvaľuje prvé rokovanie vlády pod Hegerom. Ocenila aj nový zasadací poriadok. "Bolo to také spestretnie," priznala ministerka spravodlivosti zo Za ľudí.

Z prvotného nezáujmu sa stáva záujem. Pri spustení výberového konania sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR to skonštatovala ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). "Verím, že NSS sa ukáže ako veľmi dobrý projekt," uviedla po stredajšom rokovaní vlády. Poukázala na dve, z jej pohľadu najdôležitejšie kompetencie novej súdnej inštancie. "Je to najvyššia súdna inštitúcia, ktorá sa bude venovať žalobám občanov so štátom, myslím si, že tým dávame jasne najavo, že je pre nás dôležité to, ako sa súdi človek so štátom. Okrem iného dostal NSS do vienka osobitnú právomoc - vyvodzovanie disciplinárnej zodpovednosti voči právnickým profesiám. Je dôležité, že je tu takáto inštitúcia," pripomenula o zábere NSS.

MIMORIADNY ONLINE Prvé zasadanie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V programovom vyhlásení vlády (PVV) v oblasti školstva výrazné zmeny nebudú. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). "Myslím si, že PVV za školstvo je napísané veľmi dobre," uviedol šéf rezortu školstva. Ako dodal, plánujú len presnejšie stanoviť niektoré veci.

MIMORIADNY ONLINE Prvé zasadanie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Mária Kolíková a Branislav Gröhling po rokovaní vlády:

Kolíková oceňuje prístup novej vlády, nový zasadací poriadok vnímajú ako osvieženie (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 10:22

Rokovanie bolo v týchto chvíľach už ukončené. Popoludní sa očakáva veľký tlačový brífing predstaviteľov vlády. Pred novinárov prišiel Jaroslav Naď, ktorý priniesol aj kvet, ktorý členom vlády rozdal nový premiér s tým, že by sa o nich mali starať tak, aby "vydržali tri roky". Do nového programového vyhlásenia vlády (PVV) by nemali pribudnúť nové úlohy pre rezort obrany, zmeny budú malé. "Veci, ktoré sme zrealizovali, vyškrtneme, a tie, ktoré chceme spresniť, spresníme, ale nechceme dopĺňať ďalšie veci, aj tak je to dosť rozsiahle, je tam veľmi veľa úloh," povedal Naď. Dodal, že ministri majú na predloženie svojich návrhov týždeň.

VIDEO Jaroslav Naď po rokovaní vlády:

Jaroslav Naď si pochvaľoval prvé rokovanie vlády, od Hegera dostali ministri kvetiny (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNY ONLINE Prvé zasadanie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 10:17

Od budúceho pondelka 12. apríla budú podľa COVID automatu dva okresy v čiernej zóne, teda vo štvrtom stupni varovania. V bordovej zóne ich bude 36, v červenej 39. Celkovo je Slovensko v čiernej fáze. Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

MIMORIADNY ONLINE Prvé zasadanie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vo štvrtom stupni varovania sa budú nachádzať po novom okresy Kysucké Nové Mesto a Poprad. V treťom stupni sa budú nachádzať Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levoča, Lučenec, Martin, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

V druhom stupni varovania sa budú nachádzať okresy Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - V, Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice - okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Nitra, Piešťany, Prievidza, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš a Žarnovica. V prvom stupni varovania sa budú nachádzať okresy Nové Zámky a Zlaté Moravce.

Prvé rokovanie Hegerovho kabinetu

Rokovanie začalo o ôsmej ráno a pomerne skoro začal svoj brífing aj nový minister zdravotníctva generál Vladimír Lengvarský, aby verejnosť informoval o aktuálnej pandemickej situácii.

Nový minister Lengvarský informuje o aktuálne epidemiologickej situácii (Zdroj: Topky/Maarty)

Príchody ministrov na novú vládu

Nasledovali príchody viacerých staro-nových ministrov nového kabinetu Eduarda Hegera. Medzi prvými prišiel aj sám premiér. Po ňom ďalší ministri ako Roman Mikulec, Natália Milanová, Jaroslav Naď, Veronika Remišová či Ivan Korčok.

MIMORIADNY ONLINE Prvé zasadanie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Prvé rokovanie novej vlády:

Prvé rokovanie Hegerovej vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNY ONLINE Prvé zasadanie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Poučili sme sa, dušuje sa Remišová

Remišová poznamenala, že na koaličnej rade plánujú hovoriť aj o novej testovacej stratégii, ktorú prehodnocujú odborníci. Ako dodala, v utorok (6. 4.) na koaličnej rade bola pokojná atmosféra. "Všetci sa poučili z chýb a situácia sa zlepšuje," dodala.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V súvislosti so stanoviskom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv k ruskej vakcíne Sputnik V uviedla, že na komplexné posúdenie bezpečnosti a účinnosti je Európska lieková agentúra. Tvrdí, že záverečné posúdenie môže dať práve táto agentúra. "Čo sa týka používania vakcíny Sputnik V, viem si to predstaviť v rámci klinickej štúdie," povedala. Na túto tému sa podľa nej budú rozprávať so šéfom rezortu zdravotníctva.

Korčok si želá lepšie vládnutie

Je potrebné sa pozerať dopredu, no nemožno zabudnúť na chyby a omyly, ktoré sa stali. Pred prvým rokovaním vlády po rekonštrukcii kabinetu to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS).

Korčok pred prvým zasadaním Hegerovej vlády: Želám si, aby bolo o Sputniku čím skôr všetko jasné (Zdroj: Topky/Maarty)

"Želám si, aby to bolo lepšie vládnutie, z môjho pohľadu ide o znovuzískanie dôvery občanov. Programové vyhlásenie vlády je dobré, teraz je preto dôležité, aby sme naplnili silný mandát, ktorý sme dostali vo voľbách," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Vyjadril sa tiež k aktuálnej situácii na východnej hranici Ukrajiny a posilňovaniu ruských vojenských síl v území. "SR sa pripája k hlasom, ktoré vyjadrujú znepokojenie nad súčasnou situáciou na východe Ukrajiny," povedal Korčok. Chystá sa telefonovať so svojim ukrajinským náprotivkom, aby sa presne oboznámil so situáciou. "V každom prípade sa musí jasne vysvetliť, aký je dôvod posilňovania ruských vojenských kapacít pozdĺž hranice s Ukrajinou," zdôraznil Korčok.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Odpovedal aj na otázku aktuálneho stavu posudzovania vakcíny Sputnik V. Šéf slovenskej diplomacie sa odvolal na kompetentné orgány. "Verím, že čo najskôr rozhodnú," dodal. Pred rokovaním vlády ešte zaželal veľa zdaru "novému v mančafte", ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO). "Verím, že zapadne, dôležité je, aby sa mu darilo v jeho rezorte, ktorý čelí závažným výzvam," zdôraznil Korčok.

Matovič prišiel na poslednú chvíľu, Sulík meškal

Už to vyzeralo, že kabinet je na rokovanie pripravený, no posledný vicepremiér stále neprišiel. Napokon sa však Igor Matovič ako minister financií ukázal a bez slova prešiel popri novinároch a ponáhľal sa tak, že schody bral až po troch. Minister hospodárstva Richard Sulík si tiež nedal pozor na čas a na rokovanie mal meškať.

Matovič prvýkrát v pozícii ministra financií prichádza na rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Vládny kabinet tak mohol začať svoje prvé oficiálne rokovanie s Eduardom Hegerom ako novým premiérom.

MIMORIADNY ONLINE Prvé zasadanie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: VládaRokovanie Igor MatovičEduard HegerVladimír LengvarskýVeronika Remšiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu