Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Situácia je vážna: Rekordné počty hospitalizovaných! Kapacity nemocníc sú takmer plné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRATISLAVA - Epidemiologická situácia na Slovensku je vážna. Momentálne u nás platia sprísnené opatrenia i zákaz vychádzania. Pokiaľ sa situácia nezlepší, krajina sa uzavrie. Zle sú na tom aj nemocnice, počet hospitalizovaných stále stúpa. Včera pribudol rekordný počet chorých. Niektoré nemocnice hlásia plné kapacity.

Slovensko je stále prvé čo sa týka prepočtu úmrtí na milión ľudí. Počet pozitívnych prípadov neklesá, situácia v nemocniciach je vážna. Zdravotníci nestíhajú a kapacity sa stále napĺňajú, niekde sú už plné. Čísla sú rekordné...

Mrazivý pohľad do bratislavskej nemocnice: Situácia na JIS v červenej COVID zóne (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Rekordné počty v nemocniciach

Včera pribudlo v nemocniciach až 136 nových prípadov. Spolu je momentálne hospitalizovaných až 4056 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3807 ľudí. Na JIS je 361 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 379 osôb. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 85 prípadov. Celkový počet úmrtí "na Covid" je 7921 a celkový počet úmrtí "s Covidom" je 1594. Pozrite sa, aká je situácia v niektorých nemocniciach. 

Bánovce nad Bebravou

Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou má už niekoľko týždňov svoje kapacity pre pacientov s COVID-19 naplnené takmer na maximum. Prostredníctvom viacerých organizačných opatrení však situáciu zvláda. "Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 16 pacientom s novým koronavírusom, dvaja ďalší sú suspektní. Naše kapacity sú naplnené, máme problém prijímať ďalších pacientov," uviedla riaditeľka nemocnice Mina Bobocká. Z radov zamestnancov má ešte nový koronavírus 13 ľudí, dvaja pracovníci sú momentálne v karanténe. Z karantény sa vrátili viacerí nosní lekári a sestry.

KORONAVÍRUS Situácia je vážna:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Komárno 

Nemocnica Agel v Komárne má takisto už niekoľko týždňov zaplnené kapacity lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou a neinvazívnou ventiláciou. Aktuálne sa zdravotníci starajú o 48 pacientov s ochorením COVID-19, z nich deviati sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu či neinvazívnu ventiláciu. "Najmä intenzivistické lôžka sú úplne plné už niekoľko týždňov, tá situácia s najťažšími pacientmi je stále vážna," zhodnotil riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Pozitívnym trendom je klesajúci počet pozitívne testovaných zamestnancov nemocnice. "K dnešnému dňu nám chýba 13 zamestnancov, ďalších päť je v karanténe. Táto skutočnosť je odrazom vakcinácie, keďže sme 100 percent pracovníkov zaočkovali už aj druhou dávkou," potvrdil Jaška. Nemocnica rozbehla časť plánovaných operácií, pretože podľa slov riaditeľa sa zhoršuje aj zdravotný stav ďalších pacientov bez ochorenia COVID-19, ktorí na svoje operácie stále čakajú. 

Žilinský kraj

V štyroch nemocniciach v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je obsadených 190 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19, informovala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková. Doplnila, že v nemocniciach je voľných 71 reprofilizovaných lôžok. "Nemocnice evidujú 48 zamestnancov s ochorením COVID-19, z nich je 39 zdravotníkov. Vo vakcinačných centrách zriadených ŽSK sa zatiaľ zaočkovalo 66.027 ľudí," dodala Pekarčíková.

KORONAVÍRUS Situácia je vážna:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Handlová

Handlovská nemocnica má aktuálnu pandemickú situáciu pod kontrolou. Tamojší zdravotníci sa momentálne starajú o 32 pacientov s koronavírusom, počet zdravotníkov s týmto ochorením sa znížil, k čomu prispelo očkovanie. "Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 32 pacientom s novým koronavírusom, žiadny z pacientov nie je suspektný. Päť našich kolegov je pozitívnych, jeden je v karanténe. Z tohto pohľadu je situácia u nás zvládnuteľná, aj keď s kapacitou voľných lôžok sme na hranici," uviedla riaditeľka nemocnice Marta Eckhardtová.

Skalica

Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica sa stará takmer o 50 pacientov pozitívnych na nový koronavírus. "Dobrou správou je nízke číslo pozitívnych zamestnancov na ochorenie COVID-19, čo už je efekt, ktorý so sebou priniesla vakcinácia. Tá je prioritou nemocnice aj vo vzťahu k verejnosti a seniorským centrám," uviedla hovorkyňa nemocníc Agel Martina Pavliková.

KORONAVÍRUS Situácia je vážna:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Za uplynulý týždeň nemocnica začala už aj s plánovanými výkonmi. Nemocnica má systém protiepidemických opatrení, takže riziko nákazy novým koronavírusom u pacientov, ktorí prichádzajú na plánované výkony, je minimálne. "Zdravotnú starostlivosť k dnešnému dňu poskytujeme 40 pacientom na reprofilizovaných lôžkach, stav piatich pacientov zo šiestich na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Z radov kolegov je nový koronavírus potvrdený u troch, ďalších päť je v karanténe," informovala Pavliková. Minulý týždeň nemocnica realizovala aj rozbor testov pozitívnych pacientov. Ukázalo sa, že až 90 percent pozitívnych mala na svedomí britská mutácia.

Košice - Šaca

Počet zamestnancov s potvrdeným ochorením COVID-19 v šačianskej nemocnici naďalej klesá, situácia v zdravotníckom zariadení zostáva stabilizovaná. V súčasnosti evidujú 29 pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19, z ktorých 19 je na kyslíkovej liečbe, traja vyžadujú podporu umelej pľúcnej ventilácie a v siedmich prípadoch ide o suspektné osoby.

"Dobrou správou je, že počet pozitívnych zamestnancov nám naďalej klesá, aktuálne ich evidujeme 15. V karanténe sa nachádza 27 a neprítomných z dôvodu PN alebo OČR je 43 pracovníkov," povedal riaditeľ nemocnice Ján Slávik. Podľa jeho slov sa pokračuje vo vakcinácii personálu proti ochoreniu COVID-19. Prvá dávka očkovacej látky bola v uplynulých dňoch podaná 101 zdravotníkom a 37 zamestnancov podstúpilo očkovanie druhou dávkou vakcíny. Celkovo bolo v nemocnici doposiaľ zaočkovaných 773 zamestnancov, ktorí o vakcínu prejavili záujem - z toho 686 oboma očkovacími dávkami a 87 prvou dávkou.

Kežmarok

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku má aktuálnu pandemickú situáciu v porovnaní s inými zdravotníckymi zariadeniami priaznivú. Momentálne sa stará o deviatich pacientov s ochorením COVID-19, pričom traja sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Potvrdil to riaditeľ nemocnice Viktor Halíř.  Aktuálne 13 zamestnancov nemocnice má nový koronavírus. "Celkový vývoj pandemickej situácie je nateraz priaznivý, poskytujeme súčinnosť pri presune pacientov z iných okresov," dodal riaditeľ.

Potvrdili už aj juhoafrickú mutáciu

Rezort zdravotníctva cez víkend oficiálne potvrdil výskyt juhoafrickej mutácie už aj na Slovensku. Ten je odolnejší voči vakcinácii a nie je vylúčené, že v relatívne krátkej dobe sa môžete nakaziť aj dvakrát. "Môžeme potvrdiť, že na Slovensku sa identifikoval juhoafrický variant koronavírusu, kedy sa tento infekčný variant našiel v siedmich vzorkách. V Bratislave boli identifikovaní traja ľudia. Dvaja muži pricestovali z Ukrajiny, tretia žena sa nakazila na Slovensku," uviedol rezort. 

V okrese Stará Ľubovňa vyšla pozitívna vzorka na túto mutáciu vírusu mužovi, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni muž a žena, ktorí necestovali. "Z banskobystrického okresu vyšli pozitívne vzorky 23-ročnej žene, ktorá pricestovala zo Zanzibaru. Všetky protiepidemické a hygienické opatrenia vrátane domácej izolácie boli a sú dodržané," dodalo ministerstvo. 

Pacientov už prevážame do Nemecka a Poľska

Keďže kapacity na Slovensku sa míňajú, pacientov už prevážame aj za hranice. Pomoc Slovensku ponúklo Poľsko. Do nemocnice v Gorliciach boli v minulých dňoch už prevezení prví pacienti. Na Slovensku zároveň v rámci európskej pomoci pomáhajú v týchto dňoch aj lekári a sestry z Rumunska. Cez víkend boli ďalší dvaja pacienti zo západného Slovenska prevezení do nemeckého Dortmundu. Prvého pacienta previezla letecká ambulancia v sobotu ráno, s druhým pacientom vzlietol vládny špeciál krátko ten istý deň poobede.

Viac o téme: NemocniceHospitalizovaníSkalicaKežmarokKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu