Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci, pozor! Ak máte doma kuchynské pomôcky na FOTO, okamžite ich prestaňte používať: Sú nebezpečné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, ÚVZ SR)

BRATISLAVA – Na Slovensku sa predávali nebezpečné kuchynské pomôcky. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý ľuďom odporúča, aby ich už ďalej nepoužívali. Hygienici navyše varovali aj pred nepovolenými prísadami a materiálmi, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami.

Škodlivé kuchynské pomôcky

Nevhodné kuchynské pomôcky z Číny do rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) nahlásili kontrolné orgány v Poľsku.

Čítajte aj: Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na silikónovú formu na pečenie muffinov

Podľa hygienikov ide o súpravu šiestich kuchynských pomôcok čiernej farby, s výrobnými číslami 316048, 316049, 316050, 316051, 316052, a 316053. „Laboratórnymi analýzami bola zistená migrácia primárnych aromatických amínov nad maximálne povolený limit 0,01 mg/kg, čo je v rozpore s nariadením Európskej komisie o plastových materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami,“ upozornil ÚVZ s tým, že dovozca už výrobky dobrovoľne stiahol z trhu v Poľsku a rovnako sa sťahujú aj z trhu v ostatných štátoch vrátane Slovenska, kde sa predávali v predajniach Pepco.

Škodlivé kuchynské pomôcky pôvodom z Číny
Zobraziť galériu (3)
Škodlivé kuchynské pomôcky pôvodom z Číny  (Zdroj: ÚVZ SR)

„Odporúčame spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už zakúpené výrobky nepoužívali a prípadne ich vrátili späť do miesta predaja,“ doplnil úrad.

Bambusové vlákna v plastovom riade sú nelegálne

Hygienici tiež upozornili, že plastové výrobky obsahujúce bambus alebo iné nepovolené prísady nespĺňajú európske predpisy stanovujúce požiadavky na materiály a predmety určené na styk s potravinami. „Výroba, dovoz a distribúcia týchto výrobkov na trh v SR je nelegálna vzhľadom na to, že obsahujú nepovolené a doposiaľ neschválené rastlinné vlákna (najčastejšie bambusové vlákna), ktoré nie sú v súlade s európskymi predpismi. Ide prevažne o kuchynský a stolový riad, ako sú napríklad opakovane použiteľné taniere, misky a takzvané poháre 'to go',“ spresnil ÚVZ SR.

Na výrobu plastových materiálov a predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami môžu byť použité iba látky uvedené v zozname povolených látok Únie. Výrobky z plastov obsahujúce vlákna z bambusu a ďalších nepovolených prísad nespĺňajú ustanovenia nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ani nariadenia Komisie. „Zároveň sa niektoré z týchto výrobkov na trhu predávajú ako tzv. udržateľné, recyklovateľné a prírodné, často s označením: biologicky rozložiteľné, ekologické, organické či prírodné, v niektorých prípadoch dokonca ako 100 % bambus, čo nezodpovedá skutočnej povahe výrobku,“ upozornil úrad s tým, že označovanie, reklama a prezentácia materiálu či predmetu nesmú byť zavádzajúce pre spotrebiteľov.

Viac o téme: BambusPomôckyKuchynskéNebezpečenstvoVýrobkyHrnčekyÚVZ SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu