Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Do očkovacieho vlaku nastúpili viacerí poslanci: K vakcíne sa priznal Vážny či Marcinková

K očkovaniu sa priznali viacerí poslanci. Zobraziť galériu (4)
K očkovaniu sa priznali viacerí poslanci. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V očkovacej otázke mali v parlamente stále jasnú odpoveď. Kým koaličné strany očkovanie vo veľkej väčšine odporúčajú, nie všetky strany v opozícii na to mali rovnaký názor. Predseda Smeru Robert Fico napríklad očkovanie označil ako biznis farmafiriem, no teraz sa ukazuje, že ponuku na očkovanie neodmietli ani v jeho tábore.

O tom, kto z poslancov Národnej rady sa rozhodol zaočkovať píše portál Aktuality.sk. V parlamente sa totižto rozbehlo prednostné očkovanie. Takúto ponuku vraj mali dostať všetci poslanci od vedenia parlamentu. Spomínaný portál vraj disponuje aj časťou zoznamu poslancov, ktorí sa buď už zaočkovali, alebo sa tak chystajú urobiť ešte tento týždeň. Sú v ňom starší poslanci, lekári, no aj mladšie ročníky.

Kto sa priznal už vopred?

Prednostné očkovanie poslancov sa malo uskutočniť už pred nejakým časom, no od plánu sa odstúpilo. Teraz sa karta obrátila. Očkovanie vraj využil aj starší matador Smeru Ľubomír Vážny či mladá poslankyňa Za ľudí Vladimíra Marcinková. "Využil som ponuku od Národnej rady. A vôbec nemám chuť na tieto vaše kecy. Mám iné starosti, mám covid v rodine, napíšte si, čo chcete,“ odpovedal zbrklo na otázky Vážny.

KORONAVÍRUS Do očkovacieho vlaku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Očkovaním si mala prejsť aj predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. "Nebudem sa vyjadrovať k očkovaniu poslancov ani k očkovaniu seba. Tak sme sa dohodli od začiatku. Je to zdravotnícka informácia,“ nepoprela prednostné zaočkovanie poslankyňa.

Marcinková si spomenula na smrť kolegu aj na dcéru

Marcinková zo Za ľudí nič neskrývala a k k očkovaniu sa priznala už rovno na sociálnej sieti. Prvýkrát to odmietla, pretože chcela dať prednosť zdravotníkom. "Po smrti nášho kolegu (Ľubomír Petrák zo Smeru, pozn. red.)  z parlamentu a niekoľkých kolegov vo veľmi vážnom stave, som možnosť zaočkovať sa využila, najmä kvôli dcérke, o ktorú som sa posledné týždne veľmi bála, keď som sa z parlamentnej lavice vracala domov,“ komentovala Marcinková.

KORONAVÍRUS Do očkovacieho vlaku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Žitňanská prezradila viac

Už viac prezradila predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská. "Vzhľadom k tomu, že na rozdiel od samosprávnych zastupiteľstiev či vlády nevieme rokovať online a parlament musí byť uznášaniaschopný, nás zaradili do kritickej infraštruktúry,“ vysvetľuje poslankyňa. "Možnosť dostali všetci poslanci, v tejto chvíli neviem povedať, kto ju využil, pričom nikto si nemohol vyberať, akou vakcínou bude zaočkovaný,“ pokračuje Žitňanská.

Predseda klubu vládneho OĽaNO Michal Šipoš nevedel prezradiť, kto z ich klubu už zaočkovaním prešiel. "Ja osobne sa dám zaočkovať až vtedy, keď príde na mňa rad," stručne poznamenal Šipoš. Poslanci nezaradeného Hlasu zas vidia priestor na očkovanie iba v prioritách tých najohrozenejších. "V situacii, keď je chaos vo vakcinácii, keď na výnimku boli očkované mladšie ročníky a starší zostávajú v neistote a v ohrození života, vidíme prioritu očkovať tých najohrozenejších. S výnimkou poslancov, ktorí idú pomáhať do prvej línie,“ skonštatovala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: PoslanciOčkovanieNárodná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu