Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Koalícia je na pokraji krachu, SaS aj Za ľudí pripustili odchod: Matovič v tom vidí marketing

Hrozí veľká koaličná kríza, Matovič vyzval koaličných partnerov na odloženie politiky. Zobraziť galériu (17)
Hrozí veľká koaličná kríza, Matovič vyzval koaličných partnerov na odloženie politiky. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že najmenšia koaličná strana Za ľudí to má už poriadne nahnuté a nie je v tom sama! Po odchode Miroslava Kollára prišiel aj odchode Tomáša Valášeka hrozí aj vážne rozhodnutie zo strany SaS. Predsedníčka Veronika Remišová rovnako avizovala, že dnes večer má zasadnúť predsedníctvo, ktoré musí prijať dôležité rozhodnutie!

Aktualizácia 18:35

Marek Krajčí uvádza, že na Slovensku postupne rastie mobilita. „Hovorí to o pandemickej únave,“ vyhlásil s tým, že obyvatelia majú problém s prísnym dodržiavaním opatrení.

Aktualizácia 18:25

NAŽIVO Brífing ministra zdravotníctva Mareka Krajčího k aktuálnej epidemiologickej situácii

Aktualizácia 17:55

Použitie ruskej vakcíny Sputnik V nie je prejavom odvahy či dôkazom diplomatického úspechu. Je to skôr rezignácia na pravidlá, ktorými sa v medicínskych otázkach riadime, a ktoré garantujú najvyššie štandardy bezpečnosti pre ľudí. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s riaditeľkou Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzanou Baťovou. Otvorenou otázkou podľa nej ostáva, či krok nakúpenia Sputnika nezhoršil možnosti SR zapožičať si už registrované vakcíny od európskych partnerov.

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 17:45

SaS bude mať mimoriadnu republikovú radu, diskutovať majú aj o tom, kto z vlády za čo nesie zodpovednosť a o možnostiach vyvodenia zodpovednosti. Vyplýva to z vyjadrení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka v utorkovej diskusnej relácii TV Markíza Na telo plus. Nevylúčil, že budú hovoriť o možnosti odchodu SaS z vládnej koalície. Dodal, že republiková rada má byť rozšírená aj o poslanecký klub strany.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 16:30

Premiér ukončil tlačovú konferenciu. Nasledovať bude tradičný brífing ministra zdravotníctva Mareka Krajčího ku aktualizácii covid automatu a celkovej pandemickej situácii.

VIDEO Tlačová konferencia premiéra Matoviča:

Premiér reaguje na kritiku SaS a Za ľudí kvôli Sputniku a vyzýva ich, aby dali politiku bokom (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 16:19

Matovič hovorí, že na poslednom video summite EÚ povedal na záver, že nech berú ostatní lídri krajín EÚ na vedomie, že Slovensko bude hľadať aj iné alternatívy na získanie vakcín. "Nikto na to nereagoval a zobrali to na vedomie. Dokonca sa mi ozvali dvaja lídri, ktorí zisťovali ako sa nám to podarilo a jeden nám dokonca aj zagratuloval," povedal premiér.

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)
 

Aktualizácia 16:02

Matovič sa opäť odmietavo postavil k téme, že Andrej Danko stál za réžiou dodania Sputnika V na Slovensko. "S touto témou a s touto objednávkou nemá tento pán nič spoločné, veľmi by chcel s tým niečo mať, ale nemá, ale som rád, že robí kampaň na očkovanie (smiech)," dodal Matovič.

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 15:58

Nemám pocit, že to, čo som tam robil, bolo vítanie vakcíny. Bola to tlačová konferencia pred otvoreným lietadlom, kde boli vakcíny Sputnika V. "Bolo to správne rozhodnutie. Že to niekomu geopoliticky vadí a silno tam chce tú politiku vnášať, má vnútorne mrzí," hovorí premiér, ktorý opakovane prezentuje už raz publikovaný prieskum o možnosti očkovania sa Sputnikom V.

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 15:53

Matovič ukazuje citáciu Remišovej o tom, že zakúpenie Sputnika nemôžu zastaviť a Krajčí môže túto vakcínu objednať na výnimku aj sám. Premiér tiež ukazuje podobnú citáciu aj zo strany ministerky Márie Kolíkovej a aj podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (všetci Za ľudí). "Týmto som chcel upriamiť pozornosť na tieto ich vyjadrenia a tiež vyjadrenia kolegu Valášeka. Na tento krok bol nabádaný vrcholnými predstaviteľmi Za ľudí," myslí si predseda vlády.

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Matovič si však nenechal újsť ani kritické ohlasy zo strany SaS. "Obávam sa, že je to úplne zbytočná politizácia tejto vakcíny. Sputnik V je liek, úplne rovnaký ako akákoľvek iná vakcína. Naozaj by sme mohli konečne prestať rozmýšľať nad tým, odkiaľ táto vakcína pochádza," komentoval slová Korčoka o hybridnej vojne Matovič. 

Aktualizácia 15:50

Premiér začína tlačovú konferenciu. Na úvod pripomína, že by mala byť rýchla a stihnúť by ju chcel do 16:15. "Chcel by som reagovať aj na nepresnosti, nepravdy, niekedy možno až lži, ktoré tu niektorí politici podsúvajú ľuďom v súvislosti s touto vakcínou," hovorí na úvod premiér. "Skúsme si povedať fakty. Je to necelé 2 týždne, čo sme predložili návrh na uznesenie na nákup tejto vakcíny, kedy nie sú dodávky z EU komisie dodržané a zakontrahované množstvá vakcín," pokračuje Matovič.

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 15:30

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga zo Za ľudí komentuje odchod poslanca Tomaša Valáška. "Rokujeme dnes večer, vďaka za Vašu podporu a všetky správy, ktoré dostávam," popisuje napätú atmosféru Šeliga.

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

Aktualizácia 15:21

Premiéra už kritizuje aj poslanec SaS Peter Osuský, ktorý jeho kroky ohodnotil ako falošné mesiášstvo s cestou do pekla.

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Peter Osuský)

Aktualizácia 14:34

Matovič zvoláva tlačovku s názvom "Neklamme si o Sputniku V" o 15:30 na Úrade vlády SR. Korčok sa chystá osloviť všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov, aby sa uistil, v akom zahraničnom politickom smerovaní sa Slovensko nachádza.

Aktualizácia 14:24

Na pretrase je už aj strana SaS, ktorá má svojho nominanta ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Potvrdil to predseda SaS Richard Sulík pre Na telo plus na TV Markíza. Minister Korčok skritizoval, akým spôsobom včera prebehla tlačová konferencia premiéra s ministrom Krajčím pri krabiciach vakcín Sputnik v lietadle. Hovorí, že vakcína je už nástrojom hybridnej vojny. SaS podľa slov Sulíka podporujú vyhlásenie ministra Korčoka a večer dokonca, podobne ako Za ľudí, zvolávajú republikovú radu.

"Na stole je všetko,“ odpovedal Sulík na otázku, či sa budú rozprávať aj o odchode z vlády. Povedal, že sa budú baviť o úplne všetkom. Výsledky týchto rokovaní mali byť známe zajtra po rokovaní vlády. Sulík tiež označil nákup 2 miliónov vakcín Sputnik V za "typickú matovičovinu".

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Koaličná strana Za ľudí totiž diskutuje o situácii v koalícii a hovorí o reálnom riziku rozpadu vládnej koalície. Opisuje zlyhanie v manažmente pandémie a v očkovacej stratégii. Podľa šéfky strany a vicepremiérky Veroniky Remišovej musia prijať "zásadné rozhodnutie". V utorok večer sa má zísť predsedníctvo strany.

Všetko odštartovala očkovacia stratégia a dorazil Sputnik

Strana sa už dlho netají tým, že nekorešponduje s rozhodnutím premiéra očkovať obyvateľstvo európsky neregistrovanou vakcínou. "Som znechutená a sklamaná nielen ja, ale viacerí členovia našej strany. Na jednej strane vidíme obrovské zlyhania v manažmente pandémie a v očkovacej stratégii, ktorá odsúva starých a chorých, na druhej strane je reálne riziko rozpadu vládnej koalície a návrat Fica s Pellegrinim. O tomto diskutujeme v strane a musíme prijať zásadné rozhodnutie," skonštatovala Remišová v stanovisku strany.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Valášek odišiel po príchode Sputnika

Odchod poslanca NR SR Tomáša Valáška z koalície a strany Remišovú mrzí. "Mrzí ma o to viac, že práve strana Za ľudí vetovala ako jediná vo vláde nákup neregistrovanej vakcíny Sputnik V, a preto rozumiem jeho frustrácii a chápem, že už ho to nebaví. Bolo absolútne nevhodné a nedôstojné, ako vakcínu premiér Matovič nakúpil a vítal," doplnila.

Valášek sa rozhodol odísť po včerajšom "tichom" prílete ruských vakcín, ktoré ešte neboli európsky registrované v liekovej agentúre. Najskôr oznámil odchod z klubu Za ľudí a nakoniec aj odchod zo strany a z vládnej koalície.

Tomáš Valášek
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Zaha Hadid Architects/HuftonCrow)

Remišová zopakovala, že Za ľudí nemá problém s očkovaním Sputnikom V za rovnakých podmienok, ako majú ostatné vakcíny, ktoré prešli registráciou, sú preverené a bezpečné. Valášek zdôvodnil svoj odchod okolnosťami nákupu vakcíny. Spolu s ďalším bývalým predstaviteľom strany, poslancom Miroslavom Kollárom chce fungovať v rámci parlamentnej opozície.

Podľa portálu Aktuality.sk dokonca nemusí byť posledný a strana rieši vážnu existenčnú krízu. Tomáša Valáška s Kollárom vraj môžu reálne nasledovať napríklad predsedníčka poslaneckého klubu Jana Žitňanská, podpredseda parlamentu Juraj Šeliga či poslanci Marek Hattas a Ján Benčík.

V tejto dramatickej situácii sa ale už spomínajú aj politické matematiky, ako napríklad to, či vôbec vydrží klub tejto strany, ktorý podľa zákonov potrebuje mať aspoň osem platných členov. Ak by všetci spomínaní členovia klubu opustili tieto rady, ostalo by ich tam už len šesť. To by tiež znamenalo, že strana ako taká by sa na parlamentnej pôde klubovo rozpadla a o svoje ministerské funkcie by po diskusii v koalícii mohli prísť Veronika Remišová a Mária Kolíková. 

Matovič ľútosť necíti

Premiér Igor Matovič bol dnes navyše hosťom v politickej diskusnej relácii Braňo Závodský naživo na rádiu Expres, kde vyhlásil, že mu vôbec nie je ľúto odchodu poslanca Valáška. "Nie je mi to vôbec ľúto. Za túto dobu, za najväčšiu krízu od II. svetovej vojny sme prišli len o dvoch poslancov, pričom jeden z nich (Miroslav Kollár, ktorý tiež odišiel, pozn. red.) ani len nepodpísal koaličnú zmluvu," odkázal na margo odchodu ďalšieho poslanca Za ľudí premiér.

"Doteraz len múdroval o vakcínach zo západu a žiadne, ani jednu ampulku nevybavil, tak som vybavil 2 milióny od Rusov. Čo som mal robiť?" komentoval kroky Valáška premiér. 

MIMORIADNE Koalícia je na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

Nadšená nie je ani Kolíková

Dovoz ruskej vakcíny Sputnik V nepovažuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) za dobrý nápad. Pripomenula, že ide o neregistrovanú vakcínu, a svojim blízkym by ju neodporúčala. Rovnako sa jej nepozdával spôsob, akým bola vakcína do krajiny dovezená, a čo to sprevádzalo. "Je to rozhodnutie lekára, ktorý sa vakcínu rozhodne podať, a potom je to rozhodnutie samotnej osoby, že je ochotná takú vakcínu mať. To je spojené s riadnym poučením, keďže ide o experimentálnu vakcínu. Osobne si myslím, že nebol dobrý nápad vôbec uvažovať o Sputniku," uviedla Kolíková.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: VládaTomáš ValášekVeronika RemišováJuraj ŠeligaZa ľudíSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu