Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Za ľudí názor na vakcínu Sputnik V nemení: Kmec z Hlasu by ju doviezol

Ruská vakcína Sputnik V Zobraziť galériu (3)
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

BRATISLAVA - Koaličná strana Za ľudí názor na ruskú vakcínu Sputnik V nemení, povedal v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí). Naopak, podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Peter Kmec z mimoparlamentnej strany Hlas-SD uviedol, že vakcína by sa mala doviezť.

Valášek pripomenul, že vakcín prichádza do členských krajín Európskej únie menej, ako bolo pôvodne zazmluvnených. "Je dôležité hľadať vakcíny aj inde, ale bezpečne," povedal.

Kmec podotkol, že dopyt po vakcínach stále prevyšuje ponuku. Poznamenal, že Európska komisia sa len úzko špecializovala na západné spoločnosti. Pýta sa, prečo nešla do rokovania aj s Ruskom. "Vyzerá to, že je to veľmi úspešný projekt, možno aj viac ako AstraZeneca," dodal.

Tomáš Valášek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Strana Za ľudí podľa Valáška chce nakupovať a očkovať ľudí len tými vakcínami, ktoré sú schválené Európskou liekovou agentúrou. Je však rád, že sa zháňajú vakcíny a očkuje sa. Kmec tvrdí, že ruská vakcína by sa mala doviezť.

"Dajme to na rozhodnutie ministra zdravotníctva. Je to experimentálna tretia fáza, prebieha v rôznych krajinách sveta. Myslím si, že ľudia s informovaným súhlasom a so svojím podpisom by sa mohli dať zaočkovať v rámci tretej experimentálnej fázy," povedal. Tvrdí, že je skeptický v súvislosti s vyhláseniami premiéra, ktorý uviedol, že by na Slovensko mohli prísť dva milióny tejto vakcíny. Podľa jeho informácií by vedeli momentálne doviezť desiatky tisícok ruských vakcín.

Kmec tvrdí, že je chyba, keď sa na Slovensku zmenila očkovacia stratégia. Podľa neho je potrebné sa zamerať na staršie ročníky ľudí. Valášek poznamenal, že sa musia chrániť najzraniteľnejšie ročníky, avšak je dôležité pozerať sa aj na nevyhnutne dôležitých ľudí.

KORONAVÍRUS Za ľudí názor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V rámci plánu obnovy Kmecovi stále chýba materiál, ktorý, ako tvrdí, mal byť pripravený do konca februára. Podľa Valáška sa na ňom pracuje už viac ako pol roka a existuje. Ako doplnil, diskusia k nemu mohla byť aj verejnejšia. Zároveň dodal, že je čas ešte dva mesiace, aby materiál prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním.

Viac o téme: VakcínaSlovenskoKoronavírusTomáš ValášekPeter KmecZa ľudíHlas-SDSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu