Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Odkaz polície pre milovníkov paragrafov: Čo kontrolujú a na základe akého zákona?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Koronavírus sa na Slovensku podpisuje pod desiatky obetí denne, no mnohí aj tak bojujú s platnými opatreniami. Nie je im po chuti nosenie rúška, zákaz vychádzania či dodržiavanie karantény. Na základe akého zákona to mám robiť? Práve touto otázkou sa často oháňajú. Polícia im posiela jasný odkaz.

Pre milovníkov paragrafov ochrancovia zákona zopakovali, čo vlastne policajti kontrolujú a na základe akého zákona. Prečítajte si zhrnutie, ktoré zverejnila Polícia SR na sociálnej sieti.

Porušenie zákazu vychádzania

Vysvetlenie polície: "Ide o priestupok na úseku civilnej ochrany podľa § 32 ods. 1 písm. a) zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov - porušením povinnosti uvedených v uznesení vlády SR č. 77/2021 v znení uznesenia vlády SR č. 88/2021, ktorým je ustanovený zákaz vychádzania. Porušenie zákazu vychádzania, ak osoba nepreukáže výnimku zo zákazu vychádzania. V tomto prípade vám môže príslušník PZ uložiť pokutu v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na okresný úrad."

Mestská polícia vyzýva verejnosť,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook - Mestská polícia Bratislava)

Porušenie zákazu pohybu bez rúška

Vysvetlenie polície: "Ide o priestupok § 56 ods. 1 písm. f) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia - porušením povinnosti podľa § 51 ods. 1 písm. a) zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Povinnosť riadneho prekrytia horných dýchacích ciest (ústa a nos) je uložená podľa § 48 ods. 4 písm. r) zákona č. 355/2007 Z.z. na základe § 1 ods. 1 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 11/2020, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest. Príslušník PZ môže uložiť pokutu v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ."

KORONAVÍRUS Odkaz polície pre
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Porušenie karantény

Vysvetlenie polície: "Ide o priestupok podľa § 56 ods. 1, písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z. - aj v tomto prípade vám môže príslušník PZ uložiť pokutu v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ."

KORONAVÍRUS Odkaz polície pre
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Obmedzenie prevádzok a hromadných podujatí

Vysvetlenie polície: "Ide o iný správny delikt podľa § 57 ods. 33, písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z. Fyzická osoba podnikateľ alebo právnická osoba – porušením povinnosti podľa § 52 ods. 1 písm. a). Povinnosť zákazu alebo obmedzenia prevádzky je uložená podľa § 48 ods. 4 písm. e) zákona č. 355/2007 Z.z. na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 45/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí, pričom sa uzatvárajú maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby. Výnimky v § 1 ods. 2 vyhlášky."

"Uvedeného iného správneho deliktu sa dopustí len fyzická osoba podnikateľ alebo právnická osoba (majiteľ, konateľ prevádzky). Príslušník PZ môže v zmysle § 60 ods. 3 písm. c) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch odovzdať na prejednanie na miestne príslušný regionálny ÚVZ."

KORONAVÍRUS Odkaz polície pre
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Povinnosť registrácie pri vstupe na územie SR a povinnosti izolácie

Vysvetlenie polície: "Ide o priestupok podľa § 56 ods. 1, písm. f) zákona č. 355/2007 Z. z. - porušením povinnosti podľa § 51 ods. 1 písm. a) zákona č. 355/2007 Z.z. Povinnosť registrácie je uložená podľa § 48 ods. 4 písm. t) zákona č. 355/2007 Z.z. a povinnosť izolácie podľa § 48 ods. 4 písm. u) zákona č. 355/2007 Z.z. na základe § 1 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 64/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky."

Na hraniciach do Poľska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Prešovský kraj)

Viac o téme: KontrolyPolícia Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu