Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragédia pri Banskej Štiavnici: FOTO Smrť mužov v štôlni má trpkú príchuť, telá sú stále uväznené v podzemí

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Prezídium HaZZ)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - V bývalej banskej šachte pri Banskej Štiavnici došlo k obrovskému nešťastiu. Smrť si tu mala nájsť dvoch mužov. Podľa doterajších zistení sa im malo stať osudným hľadanie minerálov. Záchranné zložky teraz čaká náročná úloha - telá musia dostať von zo starej štôlne.

Vo štvrtok popoludní prijali hasiči tiesňový hovor. Volajúci im oznámil, že v nefunkčnej banskej štôlni uviazli dve osoby. Príbeh, žiaľ, nemal šťastný koniec. Ukázalo sa, že muži už nie sú medzi živými. Ich telá sa podľa našich informácií stále nepodarilo vytiahnuť.

Tragédia pri Banskej Štiavnici:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

"Po príchode boli už pri vstupe do štôlne namerané nedýchateľné hodnoty vzduchu. Hasiči vytvorili prieskumnú skupinu a v autonómnych dýchacích prístrojoch vošli do nefunkčnej banskej štôlne," informovalo ešte vo štvrtok vo večerných hodinách Prezídium HaZZ. Úzke chodby, možné zaseknutie sa príslušníkov HaZZ a následný zosuv pôdy však znemožnil osoby vytiahnuť.

Tragédia pri Banskej Štiavnici:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Osudné hľadanie minerálov?

Na miesto neskôr na pomoc smerovala Hlavná banská záchranná služba z Prievidze. Jej riaditeľ Stanislav Paulík priblížil, čo malo mužov zaviesť do starej štôlne. Podľa jeho slov v nej pravdepodobne hľadali minerály. "Mali tam naštartovanú nejakú centrálu," doplnil s tým, že je predpoklad, že sa zadusili. Aj banskí záchranári totiž už pri vstupe do šachty namerali vysoké koncentrácie oxidu uhoľnatého.

Tragédia pri Banskej Štiavnici:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Telá uväznené v podzemí

Prečo telá záchranári stále nemôžu vytiahnuť? Vstup do šachty bol pri použití bežných dýchacích prístrojov vo výbave príliš úzky. Ešte včera to záchranári skúšali aj s diaľkovým dýchacím prístrojom. Ani tento spôsob však nepriniesol úspech.

"Dýchací prístroj bol k dispozícii už včera, čo umožnilo banským záchranárom dostať sa k telu prvého postihnutého. Vzhľadom na bezpečnosť, tesné priestorové pomery s možným rizikom závalu, nebolo možné telá z podzemia vyprostiť," uviedla pre topky.sk hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

Rodiny prišli o svojich milovaných: Jeden z mužov mal byť otcom malého chlapčeka.
Zobraziť galériu (5)
Rodiny prišli o svojich milovaných: Jeden z mužov mal byť otcom malého chlapčeka.  (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Ako doplnila, ďalší postup prác bol predmetom piatkového rokovania záchranných zložiek na obvodnom oddelení polície. "Banskí záchranári sa budú na nich aj naďalej podieľať v spolupráci so štátnym podnikom Rudné bane," uzavrela Siváková.

"Príčiny tragédie budú predmetom vyšetrovania," uviedla polícia, ktorá viac informácií nateraz nepriblížila. Správu budeme aktualizovať o ďalšie podrobnosti.

Viac o téme: NešťastieBaňaBanská Štiavnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu