Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Trnku dobehla korupčná minulosť! Dali ho na zoznam hanby, zákaz vstupu do USA

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka Zobraziť galériu (2)
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

WASHINGTON - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka a jeho syn oddnes nemajú povolený vstup na pôdu Spojených štátov. Oznámil to šéf americkej diplomacie Antony Blinken, ktorý proti Trnkovi a jeho synovi použil minuloročný zákon o ministerstve zahraničia a zahraničných operáciách. Generálneho prokurátora z rokov 2004 až 2011 vinia z účasti na korupčnom konaní.

Trnka má na rováši ďalší skutok: V kauze Glance House sa bude viesť trestné stíhanie, priznal Žilinka

"Dnes oznamujem verejné označenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku zo Slovenskej republiky vzhľadom na jeho účasť na významnej korupcii. (...) Okrem označenia bývalého generálneho prokurátora Trnku verejne označujem jeho syna Jakuba Trnku. Tento krok činí ako bývalého generálneho prokurátora Trnku, tak Jakuba Trnku nespôsobilými na vstup do Spojených štátov, " uviedol Blinken.

Svoje rozhodnutie zdôvodnil dôveryhodnými informáciami nasvedčujúcimi tomu, že sa Trnka podieľal na závažnej korupčnej činnosti. "V zmysle týchto informácií sa Trnka vo funkcii generálneho prokurátora Slovenska podieľal na korupčných činoch, ktoré narúšali právny štát a dôveru slovenskej verejnosti v demokratické inštitúcie, predstaviteľov a verejné konania," uvádza sa Blinkenovom vyhlásení.

Blinken zdôraznil, že predmetné rozhodnutie bolo vydané výlučne na základe platného amerického zákona o rozpočtových prostriedkoch rezortu diplomacie a zahraničných programoch. Cieľom tohto kroku nie je ovplyvniť alebo prejudikovať prebiehajúce alebo budúce právne konania týkajúce sa Dobroslava Trnku na Slovensku.

AKTUÁLNE Trnku dobehla korupčná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Ivan Kríž)

Zahraniční predstavitelia a ich rodinní príslušníci, ktorých minister zahraničných vecí USA verejne označí za osoby priamo alebo nepriamo sa podieľajúce na korupcii, strácajú oprávnenie na vstup do Spojených štátov. Okrem Dobroslava Trnku bolo takéto rozhodnutie prijaté aj v prípade jeho syna Jakuba Trnku.

Antony Blinken zdôraznil, že jeho rozhodnutie je prejavom záväzku Spojených štátov bojovať proti korupcii a podporovať v tomto boji aj občanov Slovenska. Rezort diplomacie USA bude podľa neho aj v budúcnosti využívať dostupné nástroje na vyvodzovanie zodpovednosti voči korupčným subjektom v tomto regióne i vo po celom svete.

Kauza Gorila

Trnka čelí obvineniu zo zneužitia právomocí za to, že podľa vyšetrovateľov zatajil nahrávku odposluchov v korupčnej afére zvanej Gorila. Polícia na začiatku februára oznámila, že vyšetrovanie v prípade ukončila a že spis bude predložený prokuratúre.

Spomínaná korupčná kauza sa týka podozrenia z podplácania politikov finančnou skupinou Penta v rokoch 2005 a 2006 výmenou za jej vplyv na privatizácii a na chode niektorých podnikov. Penta podobné tvrdenia odmieta.

Prečo súd prepustil Haščáka z väzby? VIDEO Novinári si ma mohli pohodlne fotiť, sťažoval sa podnikateľ

Nahrávka odposluchov v kauze Gorila, ktorú zaobstarala tajná služba SIS, unikla do médií predvlani na jeseň. Kópiu odposluchov sa podľa inej uniknutej nahrávky z rozhovoru Trnku a kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera snažil Trnka s ďalšími dvoma osobami predať spolumajiteľovi Penty Jaroslavovi Haščákovi. Z tohto záznamu tiež vyplynulo, že Trnkov syn býva v byte, ktorý mohol byť úplatkom pre bývalého generálneho prokurátora.

Nahrávku z aféry Gorila si v Trnkovom trezore na generálnej prokuratúre podľa dostupných informácií uložil práve Kočner. Ten bol v kauze zmeniek tento rok právoplatne odsúdený na dlhoročný trest väzenia, vlani ho súd prvej inštancie oslobodil spod obžaloby z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Viac o téme: Dobroslav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu