Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Juhoafrická mutácia KORONAVÍRUSU sa šíri: Môže byť aj na Slovensku! Účinnosť vakcín nie je jednoznačná

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko je momentálne v kritickom stave. Očkovanie ide pomaly a prípady neubúdajú. Okrem toho situáciu komplikuje aj tzv. britská mutácia a možný výskyt juhoafrickej mutácie. Tá je zrejme odolnejšia a nákazlivejšia.

Juhoafrický variant pandemického vírusu zatiaľ síce nebol na Slovensku laboratórne potvrdený, no jeho výskyt na našom území nemôžeme vylúčiť. V súčasnosti na Slovensku výrazne prevláda britský variant. Výskyt tejto mutácie sa prvýkrát potvrdil už aj v susednej Českej republike

Na Slovensku môžu byť aj iné mutácie

Úrad verejného zdravotníctva nevylučuje, že tu máme aj iné mutácie pandemického vírusu. "Vírus má vlastnosti, že často mutuje, a preto je pravdepodobné, že sa objavia aj ďalšie varianty pandemického vírusu," uviedla pre Topky hovorkyňa úradu Dáša Račková. 

Juhoafrická mutácia KORONAVÍRUSU sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

ÚVZ plánuje sekvenovať

"Jedinou spoľahlivou metódou, ako určiť variant vírusu, je sekvenovanie. V súčasnosti ho vykonáva Biomedicínske centrum SAV. Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva nastavujú všetky potrebné postupy, aby v blízkom čase tiež sekvenovali," dodal úrad v stanovisku. Na Slovensku momentálne prevláda tzv. britská mutácia. "Takúto diagnostiku priebežne vykonávame na pozitívnych vzorkách od osôb zaregistrovaných cez http://korona.gov.sk/ehranica," uviedol úrad.

Juhoafrická mutácia KORONAVÍRUSU sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Britský variant sa podľa posledných údajov potvrdil u približne 72 % vyšetrených pozitívnych vzoriek. Na laboratórnej diagnostike sa podieľalo 21 štátnych aj neštátnych laboratórií. Výsledky z oboch prieskumov zatiaľ naznačujú stabilnú situáciu v zastúpení a šírení tohto variantu. "Ide však o vysoký podiel, preto je nevyhnutné dodržiavať nastavené protiepidemické opatrenia a pokračovať v nich," upozorňuje úrad. Ďalšie kolo takéhoto prieskumu sa bude realizovať prvý marcový týždeň.

Účinnosť vakcín proti mutáciám koronavírusu ešte nie je jednoznačná

Či budú vakcíny účinné voči mutáciám nového koronavírusu, nie je v tejto chvíli úplne jednoznačné. Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že juhoafrický a brazílsky variant zrejme budú spôsobovať nižšiu účinnosť očkovacích látok. Uviedol to Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied na sociálnej sieti pre SAV vo videu zo série Tri otázky o koronavíruse.

"V prípade britského variantu to vyzerá z nášho pohľadu nádejnejšie. Existujú aj také štúdie, ktoré ukazujú, že aj keby bola účinnosť znížená v prípade juhoafrickej alebo brazílskej mutácie, tak stále by mali byť vakcíny schopné zabrániť aspoň veľmi ťažkým priebehom ochorenia," spresnil Klempa.

Riaditeľ Neuroimunologického ústavu SAV Norbert Žilka vo videu dodáva, že všetky druhy vakcín sledujú ten istý cieľ. Snažia sa ponúknuť imunitnému systému niečo, čo pochádza z vírusu. "Dá sa to urobiť tak, že telu dodáme genetickú informáciu vírusu, ktorá sa potom preloží v ľudských bunkách do podoby bielkoviny, ktorá sa nachádza na povrchu vírusu a tá bielkovina sa potom ponúka imunitnému systému," priblížil Žilka.

Vakcína Moderny na juhoafrický variant je pripravená na testovanie

Americká biotechnologická firma Moderna v stredu oznámila, že dávky svojej novej vakcíny zameranej proti juhoafrickému variantu koronavírusu zaslala na testovanie do amerického Národného zdravotníckeho inštitútu (NIH). Juhoafrický variant patrí k nebezpečnejším zo súčasných mutácií, pretože sa vyhýba blokovaciemu pôsobeniu protilátok účinkujúcich proti staršiemu kmeňu vírusu, píše AFP. To znamená, že ľudia infikovaní klasickým variantom sú náchylnejší na reinfekciu. Výskum tiež ukázal, že šírenie tohto variantu čiastočne znížili ochranu poskytovanú súčasnou generáciou vakcín.

Juhoafrická mutácia KORONAVÍRUSU sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AFP - Joel Saget)

Juhoafrická mutácia už je v Česku

V Česku bola v jednej vzorke včera potvrdená nákazlivejšia juhoafrická mutácia koronavírusu. Vo štvrtok to oznámila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Barbora Peterová. Prvé podozrenia na prítomnosť juhoafrickej mutácie koronavírusu v Česku sa objavili pred troma dňami. Týkali sa trojice ľudí, ktorí sa vrátili zo Zanzibaru. Podozrenia sa objavili takisto v brnianskej materskej škole u dvoch detí a dvoch učiteliek.

Juhoafrická mutácia je nebezpečná v tom, že umožňuje pôvodcovi covidu čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka. Prvýkrát ju zaznamenali v októbri a vyskytuje sa vo vyše 30 krajinách. Šíri sa aj v rakúskom Tirolsku, minulý týždeň zaznamenalo prvý prípad Poľsko a potvrdili ju aj v Nemecku. 

Prísnejšie kontroly na hraniciach?

Do hry prichádza aj sprísnenie kontrol na hraniciach. Niektoré okolité štáty k tomuto kroku už pristúpili. Minister práce Milan Krajniak si vie predstaviť najprísnejšie obmedzenie pohybu cez slovenské hranice. Bude to podľa neho nevyhnutné, aby sa na Slovensko nedostala juhoafrická či brazílska mutácia nového koronavírusu. "Podobne, ako v prvej vlne, je výrazne obmedzenie pohybu cez hranice nevyhnutné," podotkol Krajniak.

"Každé sprísnenie opatrení na jednej strane nám umožní o trošku uvoľniť opatrenia na druhej strane. Takže aj preto sprísnenie pohybu cez hranice podporujem," povedal Krajniak. Nad sprísnením kontrol na hraniciach by sme mali uvažovať aj podľa ministra obrany Jaroslava Naďa. Pokiaľ sa Slovensko rozhodne sprísniť svoj režim, bude úlohou šéfa diplomacie Ivana Korčoka odkomunikovať to ostatným štátom. Vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová sprísnenie režimu na hraniciach víta. 

Tri najsledovanejšie mutácie

Všetky vírusy - vrátane vírusu, ktorý spôsobuje COVID-19 - sa časom menia. K zmenám u vírusov dochádza, keď cirkulujú v populácii a niektoré tieto zmeny môžu ovplyvniť charakteristiky vírusu. Na celom svete boli doteraz identifikované stovky variácií vírusu SARS-CoV-2. Väčšina zmien tohto vírusu mala dosiaľ malý až žiaden vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje.

V týchto dňoch však odborníci pozorne sledujú vybrané mutácie, ktoré sa podľa dostupných dát javia byť významne infekčnejšie než doposiaľ dominantné varianty koronavírusu. Vyhodnocuje sa tiež smrtnosť nových variantov a vplyv mutácií na účinnosť jednotlivých vakcín. Verejnosť by nemala v dôsledku výskytu infekčnejších variantov vírusu podliehať panike. Zdôrazňujeme však, že ich výskyt je dôvodom na zvýšenú obozretnosť a dôslednú prevenciu nákazy.

BRITSKÁ MUTÁCIA (B.1.1.7)

Z predbežných dát zatiaľ nevyplýva, že by mutácia priamo spôsobovala závažnejšiu infekciu alebo bol vírus smrteľnejší alebo žeby postihol konkrétnu vekovú skupinu populácie. V krajinách, kde už mutácia prevažuje, vidieť nárast hospitalizácií a zvýšený nápor na zdravotnícky systém. Pozitívna je informácia, že dáta naznačujú existenciu krížovej imunity po infekcii dominantným variantom.

JUHOAFRICKÁ MUTÁCIA (B.1.351)

Variant, ktorý koncom roka identifikovali v Južnej Afrike, už na tomto území dominuje. Predbežné dáta naznačujú, že aj táto mutácia môže mať vyššiu schopnosť šírenia sa než dosiaľ dominantné varianty vírusu. Zatiaľ nie je jasné, či môže mutácia spôsobovať aj ochorenie s ťažším priebehom. Výskyt vírusu v Európe bol už zaznamenaný vo Francúzsku, vo Veľkej Británii, v Nemecku, Poľsku a Českej republike. Väčšina prípadov bola zachytená v súvislosti s cestovaním, no objavujú sa už aj ojedinelé klastre (zoskupenia ochorení v epidemiologickej súvislosti). Rakúska vláda tiež upozornila na výskyt tohto variantu v Tirlosku.

BRAZÍLSKA MUTÁCIA (P.1)

Mutácia bola identifikovaná v Brazílii, výskyt sa potvrdil aj u ľudí, ktorí z Brazílie vycestovali do Japonska a Južnej Kórey. V brazílskom štáte Amazonas v súčasnosti evidujú významný nárast prípadov COVID-19, a teda aj zvýšený nápor na zdravotnícky systém.
Vplyv uvedených mutácii na účinnosť jednotlivých typov vakcín proti COVID-19 je aktuálne predmetom početných vedeckých výskumov. Na základe predbežných dát však ešte nemožno vyvodzovať definitívne závery. Vzhľadom na vlastnosti sledovaných mutácií ECDC upozorňuje na vysoké riziko komunitného šírenia uvedených variantov. Odborníci neodporúčajú ani uvoľňovanie opatrení.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusJuhoafrciká mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu