Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Vedec Čekan uprostred vlny pesimizmu prichádza aj s dobrou správou: Čo dáva Slovákom nádej

Pavol Čekan Zobraziť galériu (2)
Pavol Čekan (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Vedec Pavol Čekan je osobnosťou, ktorá sa od vypuknutia pandémie aktuálne zaujíma o dianie a vývoj tejto nepriaznivej situácie. Okrem toho sa v týchto dňoch pravidelne zúčastňuje na diskusiách pri širokom stole s premiérom Igorom Matovičom na Úrade vlády SR. Počas tohto týždňa nás navyše upokojil sériou dobrých správ ohľadom pandémie.

VIDEO Profesor Krčméry a vedec Čekan diskutujú o pandémii:

Vedci Čekan a Krčméry diskutujú o pandémii pred rokovaním na Úrade vlády SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čekan tak urobil cez sociálnu sieť formou statusu. Začal poodhalením svojho súkromia. "Marínka, moja manželka-učiteľka, bola cez víkend zaočkovaná vakcínou od AstraZenecy. Bolo to bez vedľajších účinkov. Táto vakcína, podľa najnovších výskumov, je účinnejšia s dlhším odstupom medzi dávkami. Až na 81% sa zvýši účinnosť, ak rozostup medzi dávkami je 12 týždňov," uviedol podrobnosti o aktuálnej vakcíne, ktorej sa z hľadiska účinnosti neprikladá až taký význam, ako ostatným.

Obrovský reflektor na konci tunela

Napokon však prešiel k významne podstatnejšej a optimistickej správe v oblasti pandémie. "Skvelé správy z Izraela. Dve dávky vakcíny Pfizer chránia pred závažným priebehom COVID-19 na 99,2%. Izrael otvára školy, nákupné centrá, kúpaliská, fitnescentrá, atď. Toto už nie je svetlo na konci tunela, ale jeden obrovský reflektor," žasne nad dianím v Izraeli Čekan.

KORONAVÍRUS Vedec Čekan uprostred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

V hre je navyše aj liek a nie len vakcína. "Izrael testuje nový liek proti covidu. Liek s označením EXO-CD24 bráni vzniku cytokínovej búrky v pľúcach (najčastejšia príčina úmrtia pacientov s ťažkým priebehom covidu) a má predbežne 96% účinnosť," popisuje vedec aktuálny stav boja proti koronavírusu.

Na konci sa povenoval aj dianiu na Slovensku. "Tento týždeň budeme mať konečne zaregistrovaný LAMP test (menej komplikovaný, rýchlejší a mobilný PCR test) validovaný na odber kloktaním. Jar je už za dverami. Tento týždeň budú vonku príjemné teploty a slniečko. Ale pozor! Britská mutácia je tu medzi nami," varoval Čekan.

Viac o téme: VakcínaVyhliadkyKoronavírusPavol ČekanDobré správy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu