Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Témou dňa je opäť núdzový stav: Koalícia môže mať problém! Hlasovanie bude dramatické

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel, Ján Zemiar, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci dnes budú v parlamente rozhodovať o predĺžení núdzového stavu. Koaliční lídri veria, že predĺženie prejde. Šéf SaS Richard Sulík už predtým uviedol, že zrejme nebude vedieť garantovať všetkých poslancov. Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár včera uviedol, že hlasovanie bude tesné, viacerí poslanci sú totiž v karanténe.

  • parlament má dnes rozhodovať o núdzovom stave, na základe novelizovanej legislatívy musí jeho predĺženie odobriť najneskôr do 20 dní
  • poslanci SaS i Za ľudí majú o svojej podpore debatovať ešte tesne pred začiatkom schôdze, OĽaNO má jednotný postoj
  • šéf Sme rodina Boris Kollár včera uviedol, že hlasovanie bude zrejme tesné
  • koaličné strany sa o núdzovom stave rozprávali v rámci parlamentných klubov
  • opozícia je proti predlžovaniu núdzového stavu

Predĺži sa núdzový stav? Poslanci čoskoro rozhodnú: Sulík hovoril s premiérom, Krajniak nevidí problém


VIDEO Postoj SaS k núdzovému stavu

Poslanci SaS podporia predĺženie núdzového stavu, je to nevyhnutný krok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Šéfka rezortu spravodlivosti o núdzovom stave

Ministerka Kolíková je presvedčená, že poslanci by mali podporiť vládu a predĺžiť núdzový stav (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:38 Smer prichádza s vlastným návrhom

Opozičný Smer-SD odmieta opakované predlžovanie núdzového stavu, považuje to za hazardovanie so zdravím ľudí. Za núdzovým stavom tiež vidí snahu predĺžiť pokračovanie plošného testovania. Poslanci Smeru tiež kritizujú, že vláda núdzovým stavom zabraňuje ľuďom voči nej protestovať. Na rokovanie pléna prichádzajú s vlastným návrhom, ktorým chcú dosiahnuť, aby parlament neodobril predĺženie núdzového stavu.

14:00 Hlasovanie o núdzovom stave bude zrejme prebiehať až zajtra. 

13:32 Klub SaS bude hlasovať za

Podmienky strany SaS boli splnené, poslanci preto zahlasujú za predĺženie núdzového stavu, povedala predsedníčka Anna Zemanová. "Stotožňujeme sa s názorom, že pandemická situácia je kritická. Súhlasíme s vládou, že opätovné predĺženie núdzového stavu je legitímnym a nevyhnutným krokom," prezentovala stanovisko strany. 

Témou dňa je opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Núdzový stav nerovná sa zatvorené prevádzky. Za núdzového stavu môžu byť prevádzky otvorené, a naopak, aj mimo núdzového stavu môžu byť zatvorené," dodala.

Témou dňa je opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:25 Kollár otvoril schôdzu

Rokovanie otvoril predseda parlamentu Boris Kollár. V úvode schôdze vystúpil s príhovorom podpredseda NR SR Juraj Blanár, v ktorom si pripomenul osobnosť zosnulého poslanca za Smer Ľubomíra Petráka. Poslanci si ho zároveň uctili minútou ticha.

13:24 Ministerka Kolíková je presvedčená, že poslanci by mali podporiť vládu a predĺžiť núdzový stav. Pokiaľ by nebol predĺžený, vláda by stratila možnosť, aby centrálne riadila opatrenia. "Aby mohla obmezdiť slobodu pobytu, pohybu, zhromažďovania, ale z tohto pohľadu aj prijímala opatrenia, ktoré sú dôležité," povedala Kolíková. 

12:48 Poslanci SaS budú mať krátko po začatí schôdze tlačovú konferenciu, na ktorej sa vyjadria k núdzovému stavu.

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas rokovania vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

12:00 Poslanci SaS i Za ľudí majú o svojej podpore debatovať ešte tesne pred začiatkom schôdze parlamentu. 

11:50 O jednej začína 24. schôdza parlamentu, v rámci ktorej sa má rozhodovať o predĺžení núdzového stavu. Na programe schôdze je len päť bodov, okrem iného je na programe návrh zákona o diaľničnej známke, návrh na preskúmanie rozhodnutí NBÚ a návrh poslancov Smeru o okamžitom predložení návrhu národného plánu podpory obnovy a odolnosti na verejnú diskusiu.

Ak nebudeme mať núdzový stav, necháme ľudí napospas osudu

Ak nebudeme mať núdzový stav, necháme ľudí napospas osudu. V stredu to uviedla šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková. "Keďže núdzový stav znamená predpoklad závažného zásahu do základných práv a slobôd, zaoberali sme sa pripomienkami poslancov a rozoberali sme bližšie dôvody, pre ktoré je to potrebné," dodala ministerka. Vyhlásila, že vláda by v prípade nepredĺženia núdzového stavu stratila mandát na to, aby mohla zavádzať opatrenia, ktoré považuje za dôležité na predchádzanie šíreniu pandémie.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vláda dnes schválila materiál z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý má doplniť a rozšíriť informácie a argumenty k návrhu kabinetu na vyslovenie súhlasu NR SR s opakovaným predĺžením núdzového stavu.

Hlasovanie bude zrejme tesné

Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár včera pred stretnutím s prezidentkou Zuzanou Čaputovou uviedol, že hlasovanie o núdzovom stave bude tesné. Problém vysvetlil tým, že veľa poslancov je chorých a v karanténe. "Je vysoká pravdepodobnosť, že nebudeme mať dostatok poslancov. Toľko je chorých a v karanténe, že to vyzerá na tesno," povedal Kollár. Dodal, že ak nebude dostatočný počet poslancov, tak budú musieť vymyslieť plán B. Ten zatiaľ nemajú, pretože rátajú s účasťou dostatočného počtu poslancov.

Témou dňa je opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Niektorí poslanci sú v karanténe

V karanténe je viacero poslancov, aj preto môže byť hlasovanie problematické. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský je v karanténe potom, ako mal druhýkrát pozitívny test na COVID-19. S ostatnými poslancami parlamentu z hnutia sa nestretol, preto nemusia byť v karanténe. Okrem neho sú ale v izolácii aj poslanci hnutia Miloš Svrček a Patrick Linhart. Minister práce Milan Krajniak predpokladá, že tí poslanci zo Sme rodina, ktorí nie sú v karanténe, predĺženie podporia. Dodal, že o podpore debatovali na klube. Pripomienky a odpovede na otázky poslancov sú podľa ministra zapracované v materiáli rezortu spravodlivosti.

Väčšina poslancov Za ľudí predĺženie podporí

Poslanci z klubu Za ľudí podporia predĺženie núdzového stavu za určitých podmienok. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová verí, že núdzový stav v parlamente prejde. Väčšina poslancov parlamentu z klubu Za ľudí je však pripravená podporiť predĺženie núdzového stavu, diskutovať o tom budú ešte tesne pred začiatkom schôdze. Podľa šéfky klubu Za ľudí Jany Žitňanskej prináša tento materiál "veľmi dobré odôvodnenie". Materiál majú dostať poslanci NR SR. Klub OĽANO je v otázke podpory jednotný a bude hlasovať za. Podporu núdzovému stavu by mali vyjadriť aj poslanci Sme rodina.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SaS ešte prediskutuje svoj postoj

Šéf SaS Richard Sulík ešte vo štvrtok avizoval, že nevie garantovať podporu všetkých poslancov SaS. "Informoval som premiéra, že neviem garantovať všetkých poslancov SaS," povedal Sulík novinárom. Ak má NR SR schváliť núdzový stav, je podľa neho oprávnená požiadavka, aby bol dobre odôvodnený. Poslanci SaS sa sa neskôr v klube dohodli na podmienkach, za ktorých budú s predlžením súhlasiť.  Ak nebudú splnené, nepodporia ho. Napoludnie sa ešte majú stretnúť a prediskutovať svoj postoj.

Témou dňa je opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Opozícia je proti predlžovaniu

Šéf Smeru Robert Fico kritizoval odôvodnenie vlády k predlžovaniu núdzového stavu na Slovensku. Poslanci opozičného Smeru podľa poslanca Richarda Takáča predĺženie nepodporia. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho, ktorí pôsobia v strane Hlas, nepodporia predlžovanie núdzového stavu. Peter Pellegrini argumentoval slabým zdôvodnením vlády a tým, že ani zákaz vychádzania neprináša očakávaný efekt vzhľadom na situáciu s pandémiou nového koronavírusu. Núdzový stav je podľa neho predlžovaný zbytočne. Exministerka vnútra a členka Hlasu Denisa Saková kritizuje, že odsúhlasenie predĺženia núdzového stavu bude v parlamente len "pro forma".

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Martin Bublavý)

Predĺži sa opäť núdzový stav?

Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní. Vláda začiatkom mesiaca rozhodla o tom, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. O podpore predĺženia mali rokovať koaličné poslanecké kluby. Ak by parlament neodsúhlasil predĺženie núdzového stavu, prestal by platiť okamžite. Pokiaľ by sa vláda napriek tomu rozhodla vyhlásiť núdzový stav nanovo, išlo by o obchádzanie ústavného zákona, skonštatovali ústavní právnici. Celá záležitosť by tak mohla skončiť na Ústavnom súde SR.

"Pokiaľ parlament súhlas nevysloví, predĺžený núdzový stav zanikne dňom neschválenia vládneho návrhu na jeho vyslovenie," uviedol Vincent Bujňák z katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave. V prípade skončenia núdzového stavu by sa zrušil aj zákaz vychádzania. 

Viac o téme: KoalíciaNúdzový stavIgor MatovičRichard SulíkKoronavírusVeronika RemišováParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu