Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vládu často pranieruje pre papalašizmus: Čo táto drahá cesta, pán expremiér? Luxus v smokingu na operete v Nemecku

Na povrch vyplávala Pellegriniho tajná cesta do Nemecka ešte z čias jeho premiérovania. Zobraziť galériu (2)
Na povrch vyplávala Pellegriniho tajná cesta do Nemecka ešte z čias jeho premiérovania. (Zdroj: Gettyimages.com, SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA/DRÁŽĎANY - Teraz, keď je už bývalý premiér a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini v opozícii, v pomerne komfortnej pozícii vládnu garnitúru Igora Matoviča (OĽaNO) často obviňuje z papalašizmu, ktorý cez koronakrízu predvádza. Po krokoch Štefana Holého (Sme rodina) a jeho cestách do Británie za rodinou bez testu či nepriznanom plagiatorstve v diplomovke predsedu vlády Matoviča by také niečo vyznievalo pomerne odôvodnene, keby sám Pellegrini nemal toho za ušami ešte viac. Krátko po kauze "nových oblekov" je tu totiž ďalšia a väčšia.

Pre jej pochopenie sa musíme vrátiť ešte do čias, keď bol Pellegrini predsedom vlády za stranu Smer. Bolo to práve na Silvestra v roku 2019, teda tesne pred voľbami. Portál Denník N prišiel s informáciou, že expremiér bol vtedy na návštevu operety v nemeckých Drážďanoch. Na tom by zrejme nič nebolo, keby išlo o pracovnú cestu, čo nebola a zatiaľ za ňu stále nezaplatil náklady.

Má plné ústa kritiky súčasnej vlády kvôli papalašizmu 

Nie je žiadnou novinkou, že predseda Pellegrini má aktuálne v pozícii opozičného politika plné ústa kritiky za prešľapy vládnej garnitúry. Tie často spája s papalašizmom a Matovičov kabinet za to vytrvalo kritizuje. Tieto slová boli už sčasti brané s odstupom po januárovom nákupe oblekov uprostred zákazu vychádzania.

Teraz však prichádza "vybublaná" kauza z minulosti. Týka sa decembra 2019, kedy bol Pellegrini na návšteve v Nemecku, aby si pozrel operetu. Fotografia na sociálnej sieti zo Silvestra 2019 v novom smokingu preto nemusí byť náhoda. Pellegrini sa vtedy dokonca humorne pasoval do úlohy Jamesa Bonda. Zdá sa však, že smoking neplnil len túto úlohu, keď sa v ňom Pellegrini na neznámom mieste odfotil počas spomínaného Silvestra.  

Silvestrovská cesta - na operetu

Práve doobeda 31. 12. 2019 prišla na letecký útvar ministerstva vnútra mailová požiadavka z Úradu vlády, aby vtedajšiemu premiérovi Pellegrinimu urýchlene poskytli vládny špeciál Fokker 100. Poobede o tretej už stálo plne natankované lietadlo pred hangárom na bratislavskom letisku. Pellegrini za sprievodu piatich členov posádky a troch ochrankárov nastúpil do lietadla a o necelú hodinu už boli v Drážďanoch v spolkovej republike Sasko.

Expremiér sa v Nemecku nezdržal dlho, pretože lietadlo s predsedom vlády a s jeho ochrankou na Nový rok o 8:30 ráno už odletelo naspäť do Bratislavy. Po Silvestri sa už expremiér počas Nového roka nachádzal na slávnostnej omši pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky v Dóme svätého Martina.

Tieto lety nemusí schváľovať rezort vnútra

V súvislosti s letmi Pellegriniho bolo oslovené aj ministerstvo vnútra. "Lety prezidenta, predsedu parlamentu a predsedu vlády nepodliehajú schvaľovaniu ministra vnútra a ich objednanie a výkon sa realizuje na základe písomnej žiadosti Leteckému útvaru ministerstva vnútra,“ tvrdí rezort. "Vzhľadom na to, že išlo o vykonanie letu s predsedom vlády, objednávateľ náklady neuhrádzal,“ pokračuje rezort, ktorý už vedie Roman Mikulec (OĽaNO).

Podľa denníka má navyše cesta "narýchlo" pomocou vládneho špeciálu do Nemecka cenu asi 5 500 eur. Súčasná Pellegriniho strana má na tieto otázky odpoveď. "Peter Pellegrini sa ako predseda vlády Slovenskej republiky zúčastnil v Drážďanoch na slávnostnom koncerte drážďanskej opery Semperoper Dresden, ktorý v priamom prenose vysielala aj nemecká verejnoprávna televízia. Bol pozvaný od slovenského svetového tenoristu Pavla Bršlíka, ktorý na koncerte účinkoval," tvrdí tlačové oddelenie Hlasu, pričom slová o pozvaní potvrdil aj sám Bršlík. "Bola to Zem úsmevov a na nemeckej národnej televízii ZDF z nej bol priamy prenos,“ potvrdzuje Pellegriniho verziu tenorista Bršlík. Expremiéra vraj pozval a dal mu na predstavenie voľný lístok. Ten podľa neho prišiel až tesne pred predstavením, po ktorom už vraj nebola žiadna afterparty, ale len večera.

Vládu často pranieruje pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová, Facebook/Peter Pellegrini)

Pellegrini vníma cestu ako pracovnú, preto náklady neuhradil

"Svoju cestu a účasť na slávnostnom koncerte vnímal ako podporu prezentácie špičkovej slovenskej kultúry v zahraničí,“ pokračuje tlačové oddelenie Hlasu-SD. "Pokiaľ by oficiálne kontrolné inštitúcie dospeli k záveru, že táto cesta nespĺňa parametre služobnej cesty na využitie štátneho špeciálu, je pripravený uhradiť všetky náklady na tento let,“ prisľúbil Hlas-SD k tejto ceste. Predseda tejto strany navyše v minulosti viackrát uvádza, že praktiky papalašizmu "devastujú účinky tohto štátu".

Viac o téme: CestaNemeckoDrážďanyPeter PellegriniOpereta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu