Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Po očkovaní proti novému koronavírusu zomrel na Slovensku prvý pacient

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BRATISLAVA - Po očkovaní vakcínou proti novému koronavírusu zomrel na Slovensku jeden pacient. Išlo o 79-ročného muža s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia.

K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť. Uviedla to hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková s tým, že podobné prípady sa objavili vo viacerých európskych krajinách.

"Ide o prípad podobný tým, ktoré sú známe z Nórska, Nemecka či iných európskych krajín. Išlo o pacienta vo vyššom veku (79 rokov) s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia. K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť," informovala s tým, že príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtím bola vyhodnotená ako možná. Podľa klasifikácie Svetovej zdravotníckej organizácie sú stupne veľmi pravdepodobný – pravdepodobný – možný – nepravdepodobný - neklasifikovaný.

Hovorkyňa zdôraznila, že očkovanie u pacientov vo vysokom veku s viacerými chronickými ochoreniami, ktorým by aj mierne nežiaduce účinky mohli spôsobiť závažné zdravotné ťažkosti, je potrebné posúdiť individuálne. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na tlačovej konferencii povedal, že prvý prípad úmrtia treba brať vážne. "Je tam možná súvislosť," poznamenal. Nežiaduce účinky má 2,8 percenta ľudí. Lekári by mali podľa ministra u seniorov, ktorí sa majú dať zaočkovať, zvažovať ich zdravotný stav.

ŠÚKL k pondelku (25. 1.) evidoval 353 hlásení na podozrenia na nežiaduce účinky po vakcíne Comirnaty. Podľa informácií sa vakcínou od spoločnosti Moderna ešte neočkovalo, takže všetky nahlásené podozrenia na nežiaduce účinky sú k vakcíne Comirnaty od konzorcia Pfizer-BioNTech. Z toho 24 hlásení bolo vyhodnotených ako závažných. Najčastejšie hlásené sú podľa štátneho ústavu bolestivosť v mieste vpichu a bolesť ramena či končatiny, do ktorej bola podaná vakcína.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ďalej sú to očakávané nežiaduce účinky po očkovaní ako napríklad zvýšená teplota, zimnica, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, slabosť, únava či nevoľnosť. Medzi podozreniami na závažné nežiaduce účinky sú napríklad alergické reakcie alebo prekolapsový stav. Zatiaľ nahlásené podozrenia na nežiaduce účinky sú obvyklé a sú v súlade so známymi nežiaducimi účinkami, ktoré sú uvedené aj v dokumentácii k lieku. Každé hlásené podozrenie na závažný nežiaduci účinok sa prešetruje a nežiaduce účinky sa monitorujú štátnym ústavom na Slovensku a aj na celoeurópskej úrovni. Bezpečnosť vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19 sa vyhodnocuje aj bezpečnostným výborom Európskej liekovej agentúry na mesačnej báze. Záver z prvého prehodnotenia sa očakáva prvý februárový týždeň.

Viac o téme: úmrtieOčkovanieSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu