Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nezhody v koalícii? Pročko je s výberom policajného prezidenta nespokojný! Kovařík bol len zásterka

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V pondelok vypočúval brannobezpečnostný výbor dvoch kandidátov na post policajného prezidenta. Na základe toho odporučili Petra Kovaříka. S voľbou je však nespokojný poslanec OĽaNO, bývalý zabávač Jožo Pročko.

Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť odporučil do funkcie prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka. Členovia výboru to odhlasovali po pondelkovom vypočúvaní kandidátov. Okrem Kovaříka sa o funkciu uchádzal Štefan Hamran.

Parlamentný výbor odporučil na post šéfa polície Kovaříka: Rozhodne Mikulec

Šéfa polície má vymenovať minister vnútra Roman Mikulec. Kovaříka v hlasovaní podporilo desať poslancov, za Hamrana hlasovali šiesti. V oboch prípadoch jeden poslanec nehlasoval a ostatní sa zdržali. Predseda výboru Juraj Krúpa skonštatoval, že hlasovanie bolo tesné, čo je dôkazom, že v koalícii nebola na mene dohoda.

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (4)
Štefan Hamran  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Nespokojný Pročko

Výpočúvania kandidátov na policajného prezidenta sa zúčastnil aj exzabávač Jozef Pročko, ktorý je poslancom vládnej strany premiéra Igora Matoviča. Ten na sociálnej sieti zverejnil príspevok, z kotrého vyplýva, že je nespokojný s voľbou Kovaříka. 

Peter Kovařík
Zobraziť galériu (4)
Peter Kovařík  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Od začiatku som za inú voľbu, pretože v PVV sme jasne povedali, že pôjdeme iným spôsobom voliť policajného prezidenta nie tak ako to doteraz robil SMEROHLAS," napísal Pročko. Podľa neho Kovařík len kryl korupčné škandály za vlády Smeru. 

Ako poslanec NRSR som sa zúčastnil vypočutia kandidátov na post prezidenta policajného zboru SR. Do termínu podali...

Uverejnil používateľ Jožo Pročko - stránka Utorok 26. januára 2021

"Kovaříkove dlhoročné prepojenie so Smerohlasom je pre mňa problém a manželka pána Kovaříka pracovala na úrade pod Kotlebovým vedením. Marian Kotleba bol v otázkach veľmi nepríjemný na Harmana , ktorý mal tvrdý plán bojovať proti extrémizmu a veľmi milý bol na Kovaříka. Čo sa nakoniec prejavilo aj pri záverečnom hlasovaní výboru," dodal Pročko s tým, že dúfa, že minister vnútra Roman Mikulec Kovaříka do funkcie nevymenuje.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (4)
Roman Mikulec  (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Odchod Lučanského

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odstúpení Milana Lučanského. Od septembra minulého roka PZ dočasne vedie Peter Kovařík. Hamran pôsobí ako veliteľ útvaru osobitného určenia Prezídia PZ. Funkčné obdobie prezidenta PZ je štyri roky. Tá istá osoba môže byť vymenovaná do funkcie policajného prezidenta najviac na dve funkčné obdobia.

Viac o téme: KandidátiPolicajný prezidentJožo PročkoBrannobezbečnostný výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu