Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vlky sa na Slovensku strieľali naposledy: Šelmy budú chránené celoročne

Vlk
Vlk (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Štát naposledy povolil odstrel 50 šeliem, v skutočnosti sa ale táto kvóta nenaplnila. Od vlaňajšieho novembra do polovice tohtoročného januára padlo 39 vlkov. Šlo o posledný lov, keďže vlk dravý bude na Slovensku definitívne celoročne chránený, to znamená, že poľovníci ho už nebudú môcť zabíjať.  

Ochrana vlka sa mala začať už 1. januára 2021. Avšak len 7. januára sa začalo rozporové konanie medzi Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Zaradenie vlka medzi chránené živočíchy: Ministerstvo pôdohospodárstva stiahlo svoje výhrady

Ďalší lov vlka sa už neuskutoční. Vlk bude na Slovensku chránený celoročne. Po novom bude možný len odstrel vybraných jedincov, človek však na to musí mať povolenie.

„Pre ochranu prírody je to veľký krok,“ povedal Jerguš Tesák z ekologickej organizácie WWF Slovensko, ktorého citovala aj Česká televízia. Tesák si tiež myslí, že ochrana vlka pomôže zredukovať napríklad premnožené diviaky, čo zas prispeje k zdraviu lesov.

Vlci však útočia aj na ovce. Podľa zväzu chovateľov tieto šelmy ročne spôsobia škodu na stádach vo výške zhuba pol milióna eur. Štát tieto straty majiteľom kompenzuje a po sprísnení vyhlášky by mal byť celý proces ešte o čosi jednoduchší. Rovnako sľubuje podporu na stavbu elektrických ohradníkov, alebo financie na pastierskych psov. Doterajšie odhady hovoria o tom, že na území Slovenska žije 5- až 7-tisíc vlkov.

Viac o téme: VlkSezónaLovKvótaChránený
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu