Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Fico kritizuje voľbu nového špeciálneho prokurátora: Dušan Kováčik bol politicky zlikvidovaný

Predseda Smeru Robert Fico Zobraziť galériu (15)
Predseda Smeru Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol politicky zlikvidovaný, aby mohla koalícia okrem generálneho prokurátora obsadiť aj pozíciu šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

„Dušan Kováčik je obeťou voľby špeciálneho prokurátora,“ zdôraznil Fico s tým, že v prípade bývalého šéfa ÚŠP ide o typický príklad politického väzňa.

Podľa Ficových slov o sťažnosti Kováčika k vzatiu do väzby rozhodoval senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorého súčasťou bol sudca Juraj Kliment. „Kliment bol nominant OĽANO na pozíciu generálneho prokurátora a koalíciou bol nominovaný do Súdnej rady,“ zdôraznil. Zároveň Fico poukázal na údajný rodinný vzťah Klimenta s prokurátorom ÚŠP Ondrejom Repom, ktorý dal voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi návrh na väzobné stíhanie.

Predseda Smeru-SD vzniesol námietky voči trom zo štyroch kandidátov na voľbu špeciálneho prokurátora. „To, že si Lipšic (Daniel, pozn. red.) vybavil bezpečnostnú previerku, nikoho z nás neprekvapuje,“ podotkol. Namietal aj voči Vasiľovi Špirkovi a Jánovi Šantovi. Kandidatúru Petra Kysela nekomentoval.

Kandidatúra na špeciálneho prokurátora je podmienená bezpečnostnou previerkou na stupeň prísne tajné. Podľa medializovaných informácií ju mal kandidát na šéfa ÚŠP Daniel Lipšic získať na základe žiadosti ministra práce Milana Krajniaka. Národná rada SR bude voliť nového šéfa ÚŠP po tom, ako sa obvinený Dušan K. vzdal tejto funkcie.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDDušan KováčikÚrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu