Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Monika Jankovská zostáva vo väzbe! Nepomohlo ani svedectvo proti Žigovi či Kováčikovi

Monika Jankovská žiada o prepustenie z väzby Zobraziť galériu (6)
Monika Jankovská žiada o prepustenie z väzby (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici sa dnes opäť stáva stredobodom pozornosti. Sudca totiž bude rozhodovať o tom, či sa bývalá štátna tajomníčka po desiatich mesiacoch strávených v kolúznej väzbe a prelomení svojho mlčania dostane na slobodu. O prepustenie požiadala priamo spoza mreží Monika Jankovská. Prokurátorka Valéria Simonová je tak, ako už mnoho krát predtým, proti.

13:40 Monika Jankovská tak zostáva definívne za mrežami minimálne do 11. marca 2021, kedy jej končí lehota väzby. V tento deň totiž uplynie presne rok od zadržania bývalej štátnej tajomníčky v kauze BÚRKA. 

13:30 Advokát Moiniky Jankovskej Peter Erdős po rozhodnutí súdcu pre Topky.sk povedal, že "Po podrobnom odôvodnení sudcom pre prípravné konanie sa moja klientka rozhodla nepodať sťažnosť voči tomuto uzneseniu." 

12:25 Obvinená bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská zostáva naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom v piatok sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Ten nevyhovel žiadosti Moniky Jankovskej o prepustenie z väzby na slobodu.

10:20 Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Valéria Simonová, ktorá dozoruje kauzu BÚRKA na rozhodvanie o prepustení Moniky Jankovekej nedorazila. Simonová sa už celé mesiace nezúčastňuje žiadnych úkonov týkajúcich sa najväčšej korupčnej kauzy v justícii. Prokurátorka nebola prítomná ani pri dvojdňovom výsluchu Jankovskej, v ktorom urobila dlho očakávané priznanie k trestnej činnosti. 

10:00 Sudca Špecializovaného trestného súdu začal rozhodovať o prepustení Moniky Jankovskej na slobodu. Bývalú štátnu tajomníčku ministerstva vnútra priviezli na súd krátko pred desiatou hodinou.  

Žiadosť Moniky Jankovskej o prepustenie z väzby doručili na súd len pred pár dňami. Sudca v krátkom čase vytýčil termín rozhodovania. "Výsluch obvinenej JUDr. M. J. sa pred sudcom pre prípravné konanie bude konať 22.1. 2020 o 10:00 hod. na ŠTS," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Veľké priznanie Moniky Jankovskej: Prokurátorka Simonová vysvetľuje, prečo si ho neprišla vypočuť

Monika Jankovská sa postaví pred sudcu napriek tomu, že sa koncom októbra rozhodla po dohode s prokurátormi Petrom Kyselom a Rastislavom Hruškom na priazní svojej trestnej činnosti a svedeckých výpovediach proti mocným tejto krajiny. A tak sa už pošuškávalo, že Monika Jankovská je z najhoršieho vonku a po priznaní viny a ďalších svedectvách, bude prepustená na slobodu. Monika Jankovská sa totiž stala podobne ako bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Mako, bývalý šéf národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník, exsiskár František Böhm či bývalý sudca Vladimír Sklenka kajúcnikom.

Tí po dohode s prokurátorom dostávajú isté výhody. Jednou z nich je napríklad vyšetrovanie na slobode. Lenže v tejto súvislosti majú prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry medzi kajúcnikmi, akoby svojich favoritov a naopak. Zatiaľ čo si Ľudovít Makó, Bernard Slobodník, František Böhm ale aj Vladimír Sklenka po svojich svedeckých výpovediach užívajú slobodu, Monika Jankovská je za mrežami a prokurátorka Valéria Simonova sa rezolútne postavila proti jej prepusteniu. Simonova argumentuje tým, že sa ešte musia vykonať isté dôkazy a preto dôvody kolúznej väzby pre Jankovskú stále trvajú. O aké dôkazy ide, však nešpecifikovala.

Monika Jankovská vypovedná na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Iný názor na celú vec má Jankovskej advokát Peter Erdős. „Moja klientka sa v plnom rozsahu priznala k svojej trestnej činnosti, podrobne vo svojom výsluchu opísala svoje konanie, ako aj konanie iných osôb. Vyjadrila sa, samozrejme, aj k iným skutkom, aj k iným osobám a zároveň aktívne spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní na odhaľovaní inej trestnej činnosti,“ povedal Erdős, ktorý podotkol, že vzhľadom k týmto faktom pominuli dôvody väzby jeho klientky.

Jankovská v žiadosti o prepustenie z väzby uviedla, že sa rozhodla vypovedať sama a dobrovoľne. Priznáva sa k tomu, čo urobila a vo svojej výpovedi podrobne opísala mieru svojej účasti na daných skutkoch. Tiež pripomenula, že sa vyjadrila aj ku komunikácii v aplikácii THREEMA a v zapätí objasnila trestnú činnosť spoluobvinených. Povedala tiež, že je podľa nej zrejme, že v plnej miere spolupracuje pri odhaľovaní trestnej činnosti. Poukázala pri tom na obvinenie politika Petra Žigu.

Podľa našich najnovších informácií Monika Jankovská aktuálne usvedčuje z trestnej činnosti aj bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Posledný výsluch pred vyšetrovateľom mala v tejto veci absolvovať minulý týždeň v stredu.  

Monika Jankovská pred výsluchom na Národnej kriminálnej agentúre po prelomení mlčania.
Zobraziť galériu (6)
Monika Jankovská pred výsluchom na Národnej kriminálnej agentúre po prelomení mlčania.  (Zdroj: Ján Zemiar)

Dlhá cesta k spolupráci

Prokurátorka Valéria Simonová, ktorá dozoruje kauzu BÚRKA sa už v minulosti stala terčom diskusie preto, že sa dlhodobo nezúčastňuje žiadnych úkonov súvisiacich s vyšetrovaním najväčšej korupčnej kauzy v histórii súdnictva. Simova sa dokonca nezúčastnila ani kľúčového priznania Moniky Jankovskej. Tá koncom novembra 2020 urobila pred vyšetrovateľom NAKA priznanie viny a vypovedala o svojej trestnej činnosti. Než však došlo k výpovedi Jankovekej, bol to doslova boj s veternými mlynmi.

Branislav Zurian márne žiadal prokurátorku Valériu Simonú o stretnutie s Jankovskou.
Zobraziť galériu (6)
Branislav Zurian márne žiadal prokurátorku Valériu Simonú o stretnutie s Jankovskou.  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Jankovská žiadala o možnosť spolupracovať s políciou od mája 2020. Bolo to formou listu, ktorý bol adresovaný šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi. V liste ponúkla priznanie aj skalpy mocných v tejto krajine. Zurian v tejto súvislosti prokurátorku Simonovú kontaktoval. Návštevu Jankovskej vo väznici mu vtedy zatrhla. Simonová vypočuť Jankovskú mesiace odmietala. Po šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi sa neskôr do prípadu vložil aj Najvyšší súd. Ten prácu prokurátorky rázne skritizoval.

„V rozpore so zásadou legality a oficiality sa potom javí aj postup prokurátorky, ktorá na oznámenie obvinenej JUDr. Jankovskej z 12. mája 2020, že chce uviesť určité informácie o trestnej činnosti, pre ktorú je obvinená ako aj o inej trestnej činnosti, reagovala tak, že riaditeľovi Zurianovi, (ktorému bola žiadosť adresovaná), odmietla dať súhlas k návšteve obvinenej. Práve toto negatívne stanovisko by malo byť dôvodom na preskúmanie postupu dozorovej prokurátorky počnúc nadriadeným prokurátorom (špeciálnym prokurátorom) a končiac prvou námestníčkou generálneho prokurátora. (...) Sťažnostný senát, ktorý vo veci rozhodoval opakovane, nadobudol dojem, akoby vo veci ani zo strany špeciálnej prokuratúry nebol reálny záujem vec náležite objasniť,“ píše Najvyšší súd v uznesení o sťažnosti voči rozhodnutiu o predĺžení väzby Moniky Jankovskej.

Monika Jankovská krátko po zadržaní
Zobraziť galériu (6)
Monika Jankovská krátko po zadržaní  (Zdroj: TASR)

Po zverejnení slov sudcu Najvyššieho súdu, ktorý si nedal servítku cez ústa nastal v prípade zvrat. Prokurátorka výsluch Jankovskej po mesiacoch čakania nakoniec povolila. Branislav Zurian sa s bývalou štátnou tajomníčkou stretol za múrmi väznice v Banskej Bystrici. Spoločne absolvovali hneď niekoľko rozhovorov. Počas nich Monika Jankovská potvrdila záujem o spoluprácu pri odhaľovaní trestnej činnosti, o ktorých má vedomosť, a ponúkla aj vlastné priznanie. Pri týchto stretnutiach padli aj mená bývalých ministrov a oligarchov, ku ktorým chce vypovedať. Svoju výpoveď proti mocným chcela vymeniť za nižší trest a prepustenie z väzby na slobodu. 

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (6)
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koncom októbra 2020 nechala prokurátorka Valéria Simonová Moniku Jankovskú preeskorotvať z väzby na Úrad špeciálnej prokuratúry. Jankovskú mal so Simonovou vypočúvať aj vtedajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Toho však pár dní pred výsluchom zadržala NAKA a obvinila s korupcie a Simovú z výsluchu stiahol nadriadený prokurátor.

V prostredí prokuratúry sa otvorene hovorí o tom, že dôvod pre ktorý bola prokurátorka  z výsluchu odvolávaná je ten, že Valéria Simonová má blízko Dušanovi Kováčikovi, proti ktorému Jankovská minulý týždeň vypovedala pred vyšetrovateľom NAKA.

Viac o téme: VäzbaProkuratúraBúrkaNAKAŠpecializovaný trestný súdMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu