Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kolíkovej scénka v Pumpe pod paľbou kritiky: Exministerka kultúry podala podnet! Nevkusná vládna propaganda

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková účinkovala v komediálnom seriáli Pumpa. Zobraziť galériu (2)
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková účinkovala v komediálnom seriáli Pumpa. (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

BRATISLAVA - Najnovší diel relácie RTVS Pumpa vyvolal poriadny rozruch. Kritike čelila najmä ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Jej konanie kritizovala opozícia. RTVS sa ospravedlnila, no za reláciou si stojí. Práve týmto dielom sa bude zaoberať aj Rada RTVS. Do relácie sa obula aj bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Ľubica Laššáková, ktorá je momentálne členkou strany Hlas, v ktorej sú odídenci zo Smeru, podala podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu, aby posúdila, či uvedená časť sa nespreneverila zásadám slušnosti, humanizmu a korektnosti. 


Kolíková účinkovala v seriáli RTVS: Ostrá kritika Pellegriniho! Vyjadrením k Lučanskému klesla na dno


Laššáková podala podnet

Hoci sa podľa nej relácia snaží tváriť ako aktuálna politická glosa, "pozorný divák vníma, že ide o vládnu propagandu, zrejme platenú z vrecák koncesionárov". "Za Kolíkovej vystúpenie by sa nehanbil akýkoľvek volebný marketér, ktorý chce napraviť jej komunikačný prepadák v dvoch pre ňu kritických témach, súvisiacich s reformou súdnictva a tragickým úmrtím generála Lučanského. Stále trvám na tom, že to bolo politicky manipulatívne, nevkusné a urážajúce dôstojnosť človeka," myslí si Laššáková. 

Ocenila ospravedlnenie RTVS. "Na základe aj týchto vyjadrení, ako aj nevkusnej politickej propagandy ministerky Kolíkovej, som podala podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu, aby posúdila, či uvedená časť sa nespreneverila zásadám slušnosti, humanizmu a korektnosti," napísala na sociálnej sieti s tým, že je presvedčená, že relácia nepatrí do vysielania slovenskej verejnoprávnej televízie.

Očakávam, kedy sa tam objaví Matovič

"Jej poslanie je totiž iné. Vzdelávať a nie manipulovať a vysmievať sa z tém, za ktorými sú tragické osudy ľudí. Ako v prípade generála Lučanského a jeho blízkych," myslí si exministerka kultúry. "Navyše očakávam, kedy sa na "Pumpe" objaví náhodne idúci Matovič, aby nechápajúcemu národu vysvetlil, ako to myslí dobre so svojim skríningovým testovaním," dodala.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

Vydaním relácie sa bude zaoberať aj Rada RTVS

Vydaním relácie RTVS Pumpa súvisiacej s prípadom bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa bude zaoberať Rada RTVS. V tejto súvislosti dostala aj viacero podnetov, uviedol šéf rady Igor Gallo. Úmyslom RTVS nebolo podľa jej hovorkyne Andrey Pivarčiovej dehonestovať Lučanského a jeho úmrtie, rovnako ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú ani žiadne iné osobnosti. Telerozhlas sa ospravedlnil divákom, ktorých sa vyjadrenia dotkli.

Gallo požiadal o stanovisko generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka aj etickú komisiu RTVS. "Môj osobný názor - satira, zvlášť politická satira, je vítaná vo verejnoprávnom priestore. Je logické, že vyvoláva polemiku a emócie. Som však presvedčený, že aj tento žáner by mal mať svoje obsahové hranice. Spracovanie témy, ktorá rozdeľuje spoločnosť a navyše sa týka smrti človeka, si vyžaduje kumšt a cit autorov, čo v tomto prípade absentovalo," uviedol Gallo.

K tvorcom relácie sa vyjadrovať nechcel a pripomenul, že partnerom Rady je práve vedenie RTVS. "Toho sa budeme pýtať aj na kvalitu procesu kontrolnej projekcie, aby sme sa do budúcnosti vyhli podobnej situácii," uviedol. Osobne sa mu relácia páči a zhodiť doterajšiu prácu tvorcov kvôli "neodhadnutiu nadhľadu pri spracovaní jednej konkrétnej témy" považuje za nefér. Podotkol však, že ak ale niekto šliapol vedľa, je normálne si to priznať a ospravedlniť sa. Pozvanie Kolíkovej malo podľa slov producenta a režiséra seriálu Petra Begányiho vyplynúť z dramaturgie relácie, ktorá satiricky reflektuje na aktuálne dianie. 

Celé stanovisko RTVS: 

Relácia Pumpa sa, v rámci žánru politickej satiry, vždy venuje aktuálnym udalostiam a témam rezonujúcim v spoločnosti. Z hľadiska aktuálnosti sú do relácie pozývaní aj hostia z rôznych oblastí spoločenského života. Hostia, ktorí prijmú pozvanie na účinkovanie v  relácii, majú vždy vopred k dispozícii scenár. Výnimkou nebola ani ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, ktorá sa objavila v epizóde odvysielanej v sobotu 16. januára. Jej účinkovanie bolo spojené s aktuálnymi témami, ktoré rezonujú medzi verejnosťou. Jednou z nich je aj vystupovanie pani ministerky. Všetci hostia, vrátane pani ministerky, sú uzrozumení s humorom spojeným s ich osobou. Humor je vždy vnímaný subjektívne a uvedomujeme si, že niektorých divákov mohli vyjadrenia na adresu pani ministerky pobúriť. RTVS nechcela v žiadnom prípade dehonestovať osobu ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej ani žiadnych iných osobností spomínaných v relácii.

K aktuálnym témam patrí aj tragická udalosť smrti generála Milana Lučanského. RTVS si uvedomuje, že táto udalosť polarizuje spoločnosť a tento fakt bol znázornený aj ústrednými postavami seriálu, ktoré reprezentovali oba názorové póly. Téma bola hereckými protagonistami prezentovaná argumentačne vyvážene. Úmyslom RTVS nebolo v žiadnom prípade dehonestovať osobu generála Milana Lučanského ani jeho tragické úmrtie. RTVS sa ospravedlňuje divákom, ktorých sa vyjadrenia, ktoré odzneli v sobotnej epizóde, dotkli.

„Pozvanie ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej vyplynulo z dramaturgie relácie, ktorá reflektuje aktuálne dianie na Slovensku. Keďže bola počas uplynulých týždňov politicky exponovanou postavou, jej pozvanie bolo jednoznačnou dramaturgickou voľbou. Ceníme si, že pani ministerka bola ochotná zniesť komentáre na svoju adresu a v rámci žánru relácie si dokázala udržať nadhľad. Ako všetci hostia relácie, aj pani ministerka dostala priestor prezentovať svoje osobné názory a postoje bez cenzorského zásahu. Relácia Pumpa sa snaží na obrazovky vrátiť žáner politickej satiry, ktorá v televíznom vysielaní dlhodobo absentovala. Divákom prinášame program, v ktorom sa otvorene rozpráva o všetkom, čo trápi spoločnosť a scenáristicky odráža aktuálnu verejnú diskusiu či už v oblasti médií, sociálnych sietí alebo verejného priestoru. Našou snahou je v rámci dialógov ústredných postáv predstaviť všetky názorové fronty a tému odprezentovať vyvážene, konečný názor na prezentované problémy nechávame na diváka. Rovnako sme pristupovali aj k téme tragického úmrtia Milana Lučanského v rámci ostatnej epizódy. Mrzí nás, že spracovanie tejto témy vnímajú niektorí diváci ako urážku jeho pamiatky alebo výsmech tragického úmrtia, čo v žiadnom prípade nebolo našim zámerom. Ospravedlňujeme sa divákom, ktorých sa spracovanie tejto témy v rámci relácie dotklo,“ vyjadril sa producent a režisér seriálu Pumpa Peter Begányi. 

Viac o téme: Pumpa RTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu