Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Drucker schladil Pellegriniho iniciatívu ohľadom petície: Spoluprácu si predstaviť vie, no je tu jedno veľké ALE!

Tomáš Drucker nebude zbierať podpisy počas testovania občanov. Zobraziť galériu (3)
Tomáš Drucker nebude zbierať podpisy počas testovania občanov. (Zdroj: Topky/Maarty, TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Tak toto ho bude mrzieť. Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini v rámci zbierania podpisov na spustenie referenda oslovil mnohé strany, medzi inými aj Dobrú voľbu jeho vlastného exministra Tomáša Druckera. Ten ho ale svojou odpoveďou zrejme poriadne prekvapí, pretože na podpisoch sa podieľať nechce, no má snahu spolupracovať.

Strana Dobrá voľba sa v úvode tlačovej správy poďakovala za list od predsedu Pellegriniho. "Ako predstaviteľ politickej strany považujem inštitút referenda za jeden z najsilnejších prvkov demokracie, ktorý je potrebné používať premyslene a s rešpektom. Súčasná zlá epidemická situácia na Slovensku poukazuje na mnohé nezvládnuté kroky súčasnej vlády práve v boji s koronavírusom, ako aj s ekonomickými a sociálnymi následkami pandémie," začína najskôr súhlasne Drucker.

Drucker schladil Pellegriniho iniciatívu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zbieranie podpisov je neseriózny postup

Základným princípom boja s prenosným infekčným ochorením je podľa Druckera eliminácia prenosu, teda opatrenia, ktoré minimalizujú rizikové kontakty medzi ľuďmi. "Plošné testovanie vystaví mnohých ľudí, ktorí poctivo dodržiavajú prísne karanténne opatrenia, zbytočným kontaktom a riziku ochorenia a zároveň je neefektívnym mrhaním ľudskými a materiálnymi zdrojmi," pokračuje.

Vzápätí ale čo sa týka zberu podpisov rázne otočil. "Zbierať podpisy v súčasnej epidemickej situácii s využitím prítomnosti ľudí na plošnom testovaní, považuje Dobrá voľba za nesprávny a neseriózny postup, ktorý doteraz vždy kritizovala. A preto sa takejto aktivity nemôžeme zúčastniť a nezúčastníme," skonštatoval rázne Drucker.

Spolupráca? Áno, ale bez Smeru a ĽSNS

Drucker sa v závere listu ešte vyjadril aj k možnej budúcej spolupráci Dobrej voľby s Hlasom. "V prípade, že bude z Vašej strany v budúcnosti záujem o prípadnú ďalšiu spoluprácu, aj vzhľadom na našu osobnú spoluprácu v minulosti som pripravený zaujať konštruktívny postoj. Zároveň mi však dovoľte vyjadriť stanovisko strany Dobrá voľba, že nebudeme spolupracovať na žiadnych aktivitách, ktorých súčasťou sú strany ĽS NS a Smer-SD," uzavrel predseda Drucker.

Ponuku na zber podpisov odmietli aj ďalší

KDH reaguje, že súčasná ťaživá situácia, spôsobená aj nevhodnou komunikáciou vládnej koalície, Slovensku neprospieva. "Avšak referendom ani inou populistickou aktivitou pandémiu neporazíme a hospodársku situáciu štátu nezlepšíme. K uvedenej aktivite strany Hlas-SD sa nepripojíme. KDH bude vždy zastávať konštruktívne riešenia na pomoc ľuďom a voliť cestu zjednotenia a upokojenia spoločnosti," uviedol Stano Župa z komunikačného oddelenia hnutia.

Predseda Spolu Juraj Hipš na sociálnej sieti reagoval, že sa nechce spájať v aktivitách s Pellegrinim vzhľadom na jeho minulé pôsobenie. "Radšej budem venovať svoju energiu na pomoc učiteľom, študentom, spolupracovať s vedcami a lekármi, aby som svojou trochou pomohol zvládnuť pandémiu. Je mi to bližšie, ako pripravovať pád vlády s ľuďmi ako ste vy a vaši kolegovia," napísal na sociálnej sieti.

Drucker schladil Pellegriniho iniciatívu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ponuku Pellegriniho odmietlo aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Naopak, predseda SNS Andrej Danko avizoval, že jeho strana sa k iniciatíve pridá.

Viac o téme: ReferendumPetičný výborPeter PellegriniTomáš DruckerDobrá voľbaHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu