Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvláštna nominácia! Členkou komisie, ktorá preveruje Lučanského smrť, je aj švagriná odsúdeného mafiána

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Smrť Milana Lučanského vyvolala množstvo otáznikov a pochybností najmä u opozície. Ministerka spavodlivosti Mária Kolíková preto zriadila špeciálnu komisiu, ktorá má jeho samovraždu prešetriť. Jednou členkou je aj švagriná odsúdeného mafiána Róberta Lališa.

Kontrolná komisia, ktorú zriadila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, má za úlohu preskúmať pochybnosti okolo samovraždy generála Milana Lučanského. Ten sa mal obesiť vo svojej cele v prešovskej väznici na teplákovej bunde. Rovnako bude skúmať aj zranenie oka, ktoré si mal Lučanský spôsobiť niekoľko týždňov predtým. 

Rezort spravodlivosti reaguje na dohady v prípade smrti Lučanského: Sfalšovanie dôležitého dokumentu?!

Už vtedy sa vytvorili rôzne dohady, pretože Lučanský musel kvôli zraneniu oka podstúpiť niekoľkohodinovú operáciu. Navyše, v nemocnici mal spadnúť z vozíka. Pri páde sa však nezranil, čo potvrdilo aj následné vyšetrenia. 

Nezávislá komisia

Po samovražde bývalého šéfa polície žiadala opozícia demisiu ministerky Kolíkovej. Naopak, vláda jednohlasne skonštatovala, že ministerka má ich plnú dôveru. Kolíková tak zriadila špeciálnu komisiu, v ktorej je napríklad aj predseda ĽSNS Marian Kotleba. Ten na sociálnej sieti pravidelne informuje o tom, čo sa na komisii preberalo. 

Členkou komisie je aj exministerka vnútra Denisa Saková
Zobraziť galériu (3)
Členkou komisie je aj exministerka vnútra Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Maarty)

Ďalšími členmi sú napríklad exministerka vnútra Denisa Saková či adovkát rodiny Lučanských či súdny lekár Norbert Moravanský. Zastúpenie majú aj dvaja členovia z médií. Zvláštnosťou ale je, že za Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nie je človek s medicínskym vzdelaním, ale právnička.

Lališova švagriná

Právničkou, ktorá je členkou nezávislej komisie na prešetrenie samovraždy Milana Lučanského, je právnička Zuzana Lališová. Jej švagrom je Róbert Lališ, známy pod prezývkou Kýbel. Ten je v súčasnosti odsúdený na doživotie za riadenie zločineckej skupiny a vraždy. 

Ohavné zločiny sýkorovcov: Pripisujú im ďalšie vraždy, obžaloba má viac ako 20-tisíc strán

Ministerka Mária Kolíková tvrdí, že o tomto prepojení nevedela. Pýtali sme sa aj na to, prečo Kolíková nežiadala niekoho s medicínskym vzdelaním. "Členom komisie je súdny lekár a súdny znalec Norbert Moravanský," sprostredkoval Kolíkovej odpovede Peter Bubla, z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti. 

Kto je Róbert Lališ alias Kýbel?

Róbert Lališ bol bossom jedného z najsilnejších bratislavských mafiánskych klanov od roku 1997. Na jeho čelo sa dostal po tom, ako bol zavraždený jeho bývalý boss Miroslav Sýkora. Lališ má na konte niekoľko brutálnych vrážd. Pred spravodlivosťou sa mu darilo utekať dlhé roky. Nakoniec ho polícia zadržala v roku 2015 v Kolíne nad Rýnom. Súd ho odsúdil na doživotie.

Róbert Lališ
Zobraziť galériu (3)
Róbert Lališ  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Viac o téme: KomisiaRóbert LališMária KolíkováMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu