Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci sa vrhli na kryptomeny: Miliónové investície! Riziko číha za rohom, podvodníci už úradovali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - S posledným rastom Bitcoinu Slováci investovali viac ako 3,5 milióna eur. Polícia však upozornila, že záujem o kryptomeny neušiel ani podvodníkom. Na stole už majú prvé prípady, najčerstvejší evidujú v hlavnom meste.

Programátor zabudol heslo a nemôže sa dostať ku svojim bitcoinom! Už mu zostávajú len dva pokusy

V Bratislave policajti objasňujú prípad nebezpečného obchodovania do kryptomien, pri ktorom 64-ročná poškodená, prišla o celoživotné úspory. 

"Podľa doposiaľ zistených informácii mala poškodená koncom júna 2020 dostať prostredníctvom jej e-mailovej komunikácie od jednej spoločnosti so sídlom vo Veľkej Británii ponuku na investovanie do kryptomeny. Poškodená sa ponuku rozhodla využiť," popísala polícia.

Nasledovala komunikácia s údajným vedúcim manažérom spoločnosti, ktorému poškodená poskytla jej prihlasovacie údaje do internetového bankovníctva. Z jej účtu bola potom prevedené suma na iný účet v celkovej hodnote 249,26 eur. Táto suma mala slúžiť ako vstupný kapitál.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"O pár dní neskôr dňa 21.07.2020 mal manažér opätovne kontaktovať poškodenú a s jej súhlasom mal najprv uskutočnil transakciu vo výške 30 000,- eur a dňa 27.07.2021 transakciu vo výške 5000,- eur," informovali ochrancovia zákona.

V nasledujúcich mesiacoch však nasledoval šok. Na účte s kryptomenami, kde mala mať podľa pôvodnej ponuky spoločnosti 60-tisíc eur, mala naopak mínusovú hodnotu - a to - 6000 eur. Žena sa teda obrátila na políciu. "Takéto konanie je klasifikované ako zločin podvodu a v prípade preukázania viny hrozí osobe, ktorá trestný čin spáchala trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov," dodala polícia.

Polícia radí

Polícia odporúča starostlivo vyberať spoločnosti, cez ktoré chcete investovať. Brokerske spoločnosti často vyžadujú nielen výpis z účtu, pýtajú si aj fotografiu vašich dokladov na overenie totožnosti. Čo teda robiť, aby ste nenaleteli?

  • ak si vyberiete spoločnosť, overte si jej názov, kontaktné údaje a podmienky investovania. Taktiež si pozrite recenzie od ostatných užívateľov na internete.
  • nezabúdajte, že investovanie do kryptomien v sebe ukrýva aj riziko, že ich hodnota môže nielen stúpať, ale aj klesať.
  • v prípade, ak sa ste stali obeťou podvodu, obráťte sa na políciu.

Slováci investovali vo veľkom

Posledné týždne sme svedkami najvyššej hodnoty kryptomeny Bitcoin od jej vzniku, teda od roku 2009. Bitcoin prekročil hranicu 30-tisíc eur, čo rozpútalo novú vlnu záujmu o toto digitálne aktívum. Slováci počas tohto rastu investovali viac ako 3,5 milióna eur.

Na základe štatistík spoločnosti Fumbi za posledný štvrťrok vzrástol celkový záujem o kryptomeny o viac ako 86 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

Slovákom volajú podvodníci: Polícia opísala ich prešpekulované praktiky, TAKTO vám vniknú do internetbankingu

“Za posledné tri mesiace investovali Slováci do kryptomien viac ako 3.500.000 eur. Čo pripisujeme nielen nárastu ceny Bitcoinu nad 30.000 eur, ale aj silnej medializácii. Slováci teraz považujú za atraktívne investovať do kryptomien, sami sme zvedaví, či bude mať tento trend rastúcu tendenciu, keďže len za prvý januárový týždeň klienti zainvestovali prostredníctvom Fumbi viac ako 1.000.000 eur,” okomentoval Juraj Forgács, CEO a zakladateľ spoločnosti Fumbi.

Viac o téme: PodvodySlovenskoBitcoin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu